GeriSeyahat Uludağ otellerinde yatak sayısı azaldı, kalite arttı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Uludağ otellerinde yatak sayısı azaldı, kalite arttı

Uludağ otellerinde yatak sayısı azaldı, kalite arttı

Bu yıl Uludağ Kayak Merkezi’nde yeni çevre düzenlemeleri yapıldı, 1992 yılına ait imar planına uymayan oteller tadilattan geçirildi. Pistlere uyarıcı levhalar yerleştirilip, arama kurtarma ekibi oluşturularak güvenlik önlemleri artırıldı.

Yılbaşında yüzde 100 doluluk oranını gören Uludağ Kayak Merkezi, festivaller, kayak yarışmaları nedeniyle yerli ve yabancı kayak severlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Yüzü gülen işletmeciler sömestr döneminde de yoğun ilgi bekliyor.

Uludağ’da bu sezon eylül-ekim aylarında kısa süreli kar yağışları oldu. Fakat hemen eridi. Sonrasında ilk kez aralık ayının başında kar yağdı. 14 Aralık’ta 40 santimetreye ulaşan kar kalınlığı giderek arttı. Geçen hafta sonunda 100 santimetre civarındaydı. Önümüzdeki günlerin hava raporları kar yağışının devam edeceğini söylüyor. Yılbaşında yüzde 100’e yakın doluluk oranını gören Uludağ Kayak Merkezi, şu anda da hatırı sayılır bir doluluk oranına ulaştı. Sömestr tatilinde ise yine otellerin tamamen dolması bekleniyor. Uludağ Kayak Merkezi’nde bu yıl birçok çevre düzenlemeleri yapıldı, yeni güvenlik önlemleri alındı. İmar planına uymayan oteller plana uyduruldu.
Güney Marmara Turistik Otelciler Birliği Başkanı Haluk Beceren, “İmar planına uymayan yapılardaki değişiklikler sırasında Uludağ’da toplam 300 civarında yatak eksildi. Devlet Su İşleri’nin kullanılmayan misafirhanesi ve Milli Parklar’ın içinde 5-6 yatağı bulunan yönetim binası yıkıldı. Birinci bölgedeki Kar Otel bu sene kapalı. İkinci bölgedeki Kar Tanesi Otel’i, Ağaoğlu satın aldı. Şu anda otelin içi restore ediliyor. Önümüzdeki yıl açılması planlanıyor” diyor. Uludağ’da yılbaşında otellerin yüzde 90, yüzde 100 oranında doluluk oranına ulaştıktan sonra bu doluluk oranında biraz düşüş görüldüğünü fakat sonrasında Rusya, Ukrayna gibi kuzey ülkelerinden gelen turistlerin otelleri yeniden doldurduğunu söyleyen Beceren, düzenlenen etkinliklerle dağda sezon boyunca yoğunluğun korunacağından umutlu. “Rus tekstil ithalatçıları için düzenlenen Dosso Dossi Show bugün başladı, 15 Ocak’a kadar sürecek. Geçen yıl şov sırasında iki bin Rus otelleri doldurmuştu. Bu sene konukların 4 bin’e ulaşması bekleniyor. Bu neredeyse 5 bin yatak kapasiteli Uludağ Kayak Merkezi’nin tamamına tekabül ediyor. Satıcılar ve alıcıları buluşturacak etkinlik için İkinci Bölge’ye 3 bin 500 metrekarelik bir çadır kuruldu, fuar alanı oluşturuldu. Etkinlik boyunca konserler, sergiler, çeşitli eğlenceler düzenlenecek. Bunun yanı sıra bu ay ve önümüzdeki ay yapılacak festival kapsamında Uludağ’a 5 bin öğrencinin gelmesini bekliyoruz. Ayrıca her hafta sonu okullar ve kayak kulüpleri arasında kayak yarışmaları yapılıyor. Yarışmalar da bölgeye kayak severleri çekiyor.”
Bu yıl, çevre düzenlemeleri kapsamında otopark yerleri artırıldı. İkinci Bölge’ye yeni bir otopark alanı yapıldı. Turizm bu sezonun meteorolojik koşullarından memnun. Haluk Beceren, “Pırıl pırıl bir hava var. Herkes kayak yapıyor. Burası Türkiye’nin en çok tercih edilen kayak bölgesi. Yoğun ilgiden memnunuz” diyor.

ULUDAĞ DAVOS GİBİ BİR KAYAK MERKEZİ OLACAK

Uludağ Oteller Birliği Başkanı Serdar Yazıcı da sezonun olumlu gelişmelerle açıldığını söylüyor. “Çirkin görüntüler giderildi. Kar yağışı, otellerdeki doluluk iyi. Otel fiyatlarında yüzde 10-15’lik artış oldu. Fakat elektrik, su gibi genel giderlere yapılan zamları düşünürsek bu oranın fazla olmadığını söyleyebiliriz.”
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Bursa Bölgesi Başkanı Mehmet Akkuş ise Uludağ’ın cazibesini koruduğu kanısında. Kışın çoğunlukla Rusya’dan turist geldiğini hatırlatıp, Ortadoğulu kayakçıları bölgeye çekmek istediklerini belirtiyor: “Sadece yaz mevsiminde yayla turizmi için gelmeyi tercih eden Arap turistlere kayak merkezlerimizi de tanıtmak istiyoruz.” Önümüzdeki yıllarda büyük bir projeyi gerçekleştirmek için çalışmalara başladıklarını anlatan Akkuş, “Alaçam’dan Kirazlıyayla’ya kadar yeni kayak merkezleri, yürüyüş parkurları, spor sahaları yapacağız. Amacımız Uludağ’ı İsviçre’nin ve dünyanın en önemli kayak merkezlerinden olan Davos’la aynı standarta yükseltmek” diyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, bu yıl Uludağ Milli Parkı’na giriş ücretlerini artırmadı. Küçük vasıtayla 8, minibüs, büyük minibüs ve otobüsle sırasıyla 16, 25 ve 50 TL. Bu yıl dağın sürekli temiz tutulmasi için görevli kadrosu genişletildi. Ayrıca güvenlik önlemlerini artırmak için uyarıcı levhalar konuldu. Bu arada bölgede arama, kurtarma çalışması yapmaya hazır bekleyen bir ekip oluşturuldu. Kayak pistlerine yayaların girmesini önlemek için de güvenlik önlemleri artırıldı. Kızakçılar için de özel bir alan oluşturuldu.

20 MEKANİK TESİS TEK KARTLA HİZMETİNİZDE

Uludağ’da tek kartlı turnike sistemi sayesinde hemen tüm telesiyejler kullanılabiliyor. Birinci ve ikinci bölgedeki toplam 20 tesisin katılımıyla hayata geçirilen tek kart sistemi ile, kayak severler diledikleri kayak pistinden özgürce yararlanabiliyor. Sistem sayesinde kart alan kayakçılar 20 tesisin telesiyejini saat 08.00 ile 17.00 arasında kullanıyor. Tek kart sisteminin kullanım rahatlığının yanı sıra getirdiği diğer bir avantaj da dağda kayıpların önüne geçilmesi. Kayakçıların kullandıkları pistler ve kullanım sürelerinin kaydı tutulduğundan kaybolmaları neredeyse imkansız. Kartın günlük fiyatı 50, 2 günlüğü 75, 3 günlüğü 90 TL.

KIŞ FESTİVALİ YILDIZLARI AĞIRLIYOR

Her yıl Uludağ’da düzenlenen Ark Winterfest, Türkiye’nin en büyük kış festivallerinden. 1996’da dağa sadece 120 izleyici çekebilen ARK Winterfest geçen yıl 15’inci yılını 7 bin 500 konukla kutladı. Bu yılın etkinlikleri 22-26 Ocak, 5-9 Şubat, 12-16 Şubat’ta. Festivalin sanatçı kadrosu şöyle: Kenan Doğulu, Murat Boz, Hadise, Ozan Doğulu, Bengü, Arto,Milk & Sugar, Rachael Starr , Felix Zenger (Beat Box), Burak Yeter. Festivali düzenleyen Ark organizasyon, otel rezervasyonu ve İstanbul’dan ulaşım hizmeti de sunuyor. Otel fiyatları çift kişilik odada her şey dahil tek kişi 650-890 TL arasında. Ulaşım 120 TL, ancak otel ücretiyle birlikte ödendiğinde yüzde 50 indirimli. Konserlere giriş bileti 60 TL. (www.winterfest.com.tr)

NE, NEREDE KAÇA KİRALANIR?

Uludağ’da çok sayıda kayak merkezi, kayak takımları ve kıyafetleri kiralıyor. Fiyatlar, kiralama günü sayısına, malzemeye pazarlığa göre değişiyor. İkinci bölge, birinci bölgeye göre biraz daha pahalı. Ortalama kayak takımı kiraları günlük 25 TL. Kayak kıyafetlerinin kirası ise günlük ortalama 20 TL. Snowboard’lar için günlük 25-30 TL ödeniyor. Kayak hocalarının bir saatlik ders ücreti tek kişi için 120, çift kişi için 180 TL civarında. Kar motoruyla gezmek istiyorsanız saatine 150 TL ödemeniz gerekiyor. Kar motoru için birinci bölgeden ikinci bölgeye, kafe ve restoranlar bölgesine uzanan Çobankaya ve Bakacak bölgesini kapsayan geniş bir parkur var. Rehber eşliğinde çıkılan turlarda 40 kilometre hız sınırı uygulanıyor.

OTELLER

Telesiyej kartından ücretsiz faydalanın

Fahri Otel 3 yıldızlı. 60 standart, 4 suit odası var. Oda fiyatları 20 Ocak’a kadar çift kişi her şey dahil hafta içi 320, hafta sonu 450 TL’den başlıyor. 20 Ocak ve 5 Şubat arasındaki sömestre tatili boyunca 500 TL’den başlayacak. Otelde konakladığınızda günlüğü 50 TL olan telesiyej kartlarından ücretsiz faydalanabiliyorsunuz. (Tel: 0 224 285 20 10)

20 Ocak’a kadar hafta içi 180 TL

4 yıldızlı Monte Baia Otel, 186 odalı. Her şey dahil hizmet veriyor. Sömestr tatiline kadar çift kişi hafta içi 360, hafta sonu 514 TL. Sömestr tatilinin birinci haftası 840, ikinci hafta ise 760 TL. Bu fiyatlara ski pass dahil değil. (Tel: 0224 285 23 83)

Odaları restore edildi

Grand Yazıcı Otel 4 yıldızlı. 233 odalı. Bu yıl otelin lobisi, ortak kullanım alanları yenilendi. Bazı odaları yıkıldı, yerine yeni odalar ilave edildi. SPA merkezi de bulunuyor. 20 Ocak’a kadar çift kişi, standart odada her şey dahil hafta içi 370, hafta sonunda 510 TL. Bu fiyata skipass dahil değil. (Tel: 0 224 285 20 50)

15 Ocak’a kadar yapılan rezervasyonlarda 0-12 yaş arası ücretsiz

Birinci bölgedeki 4 yıldızlı Alkoçlar Hotel’in bütün odaları yenilendi, genişledi. Oda sayısı 70’e düşürüldü (0 224 285 22 10). İkinci bölgedeki 4 yıldızlı Alkoçlar Zone 2’de kapalı havuz açıldı, SPA’sı yenilendi. (Tel: 0 224 285 23 22) Her iki otelde de ultra her şey dahil sistemi uygulanıyor. Hafta içi çift kişi 460 TL, hafta sonunda 760 TL. Sömestr döneminde ise fiyat 950 TL. 15 Ocak’a kadar yapılan rezervasyonlarda 0-12 yaş arasındaki çocuklar için ücret alınmıyor, bu tarihten sonra yapılan rezervasyonlarda ise 0-6 yaş arasından ücret alınmıyor. Peşin ödemelerde yüzde 10 indirim yapılıyor.

Kafesinde dinlenin

Beceren Otel 3 yıldızlı; 76 odalı. Otelde çift kişi tam pansiyon konaklama ücretleri hafta içi 300 TL, hafta sonu 400, sömestr döneminde 500 TL’den başlıyor. Beceren Cafe dağın gözde mekanlarından. Otelin kafesinden ski pass satın alabilirsiniz. (Tel: 0 224 285 21 11)

Tek seferde yapılan ödemelere yüzde 10 indirim

Karinna Otel üç yıldızlı, 185 odalı. SPA’sı, barlarında şov ve aktiviteleri olan otelde 22 Ocak’a kadar hafta sonu cuma-pazar arası çift kişi 590 TL, perşembe-pazar arası 520 TL, hafta içi pazar-perşembe 380 TL. Sömestr tatilinde hafta sonu cuma-pazar arası 760 TL, hafta içi ise bu fiyat 680 TL. Otel tam pansiyon hizmet veriyor. Rezervasyon işleminin gerçekleştirildiği tarihte tek seferde yapılan ödemelerde yüzde 10 indirim yapılıyor. (Tel: 0 224 285 23 60)

Sömestrden önce 195 TL

Ağaoğlu My Resort Otel, 205 odalı. 3 yıldızlı otel kayak ve masaj hariç her şey dahil sistemiyle hizmet veriyor. Fiyatları sömestr tatilinden önce hafta içi çift kişi 390, hafta sonu 580 TL. Sömestr tatilinde ise bu fiyatlar pazar-perşembe hafta içi 580, perşembe-pazar 750 TL. (Tel: 0 224 285 20 01)

Ortak kullanım alanları yenilendi

Uludağ Kervansaray Hotel, 163 odalı 4 yıldızlı. Bu sene otelin lobi, kafeterya gibi bütün ortak kullanım alanları yenilendi.
Otel tek kart uygulamasına katılmadı. Kendisine ait bir pisti bulunuyor. 1100 metrelik kayak pisti otel müşterilerine ücretsiz. 19 Ocak’a kadar tam pansiyon hafta içi konaklama çift kişi 360 TL, hafta sonu 520 TL. Sömestr tatili boyunca 650 TL. (Tel: 0 224 285 21 87)

False