Uludağ Ekonomi Zirvesi başladı (3)

Güncelleme Tarihi:

Uludağ Ekonomi Zirvesi başladı (3)
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2017 11:50

Uludağ Ekonomi Zirvesi başladı (3)

Haberin Devamı

SOSYAL YATIRIM: GENÇLERİN GELECEĞE HAZIRLANMASI
Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in konuşmasının ardından 'Sosyal Yatırım: Gençlerin Geleceğe Hazırlanması' konulu ilk oturum yapıldı. Akfen Holding Yönetim Kurulu üyesi Pelin Akın Özalp’in moderatörlüğünü yaptığı  oturuma Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, General Electric Türkiye CEO’su Canan Özsoy, Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Sabancı Kamışlı, Esas Holding İlk Fırsat 2016 İş Geliştirme Sosyal Katılımcısı Pelin Ak ile Doha Brookings Enstitüsü Direktörü Tarik Yousef katıldı.
Gençlerin istihdamı konusunda firmalara büyük işler düştüğünü söyleyen Akfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Akın Özalp, bu konuda firmaların liderlik eğitimleriyle ilgili çeşitli sorular yöneltti.
TARİK YOUSEF: PEK ÇOK ARAP ÜLKESİNDE GENÇLERİN İŞSİZLİĞİ PROBLEMİ VAR
Doha Brookings Enstitüsü Direktörü Tarik Yousef, Ortadoğu’da kariyer danışmanlığının olmamasından dolayı yetenekli gençlerin harap edildiğini söyledi. Arap ülkelerinde genç nüfustaki işsizliğin siyasi gösterileri de beraberinde getirdiğini söyleyen Yousef, “Ben Ortadoğu’da okudum. Orada kariyer danışmanlığı diye bir şey yoktu. Açıkçası okuldan işe geçiş sürecini kolaylaştıracak bir hükümet kurumu da yoktu. Gençler maalesef harap ediliyorlar, zamanlarını iş aramakla geçiriyorlar. Aslında yetenekleri işlenmeden harcanmaya başlıyor. Bu nedenle de iş dünyası için yetenekli bireyler elde edemiyoruz. Bu sadece Ortadoğu’da böyle değil. Gençlerimize kariyer danışmanlığını nasıl vereceğiz bu önemli. Ortadoğu’da ve Arap dünyasındaki işsizlik problemiyle 20 yıldır ilgileniyorum. Bu konu sosyal yatırımların yapılması, yapısal reformların yapılması gibi farklı farklı konularla çözülebilecek bir durum. Ama asıl önemlisi tüm paydaşların sürece dahil olması. Zamanla işsizliği çözebilirseniz, ülkedeki refah seviyesi de artmış olacaktır. Pek çok Arap ülkesinde gençlerin işsizliği problemi var ve bu siyasi gösterileri beraberinde getiriyor. Hatta radikalliği da beraberinde getiriyor" dedi.
HEDEF 2020 YILINA KADAR 20 BİN KADIN MÜHENDİS
General Electric Türkiye CEO’su Canan Özsoy ise General Electric olarak 7 bin 200 olan kadın mühendis sayısını 20 bine çıkartmayı hedeflediklerini söyledi. Edison İleri Mühendislik Yetiştirme Programı kapsamında ileri teknoloji dersleri verdiklerini söyleyen Özsoy, “Ülkemizde gençlerin sayısı fazla, bu da bizim için hayli önemli. İki ayrı alan var. Biri gençlerin diğeri de eğitim kurumlarının yapması gerekenler. Gençler, eğitim hayatlarında mutlaka çalışmalılar. Biz bir staj programı geliştirdik. Bu kapsamda da çok geniş bir iş görüşmesi yelpazesi yapıyoruz. Gençlerimizin gerçek iş yapmalarını sağlıyoruz ve onlara maaş veriyoruz, onları eğitiyoruz” diye konuştu.
Üç kavramın gençler için önemli olduğuna vurgu yapan Özsoy, şöyle devam etti:
“Esneklik, sürdürülebilir öğrenme, kapsayıcılık ve de fırsat eşitliği. Bu kavramlar tüm kollarda son derece önemli. Gençlerle biraz vakit geçirirseniz hangi üniversiteden geldiklerinden önemsiz bu üç kavram yükselen bir değer. Yeni mezun oldunuz, başarılı oldunuz 5 yıl geçti ama dünya değişti. Tamamen teknoloji de değişiyor. Yep yeni materyaller çıkıyor, yeni üretim teknikleri çıkıyor. Biz Edison İleri Mühendislik Yetiştirme Programı’nı kullanıyoruz. Pek çok icadımızı bu program üzerinde mühendislerimiz çalışıyor. Bu programda 32 mühendisimiz çalışıyor. Bizim bu programda verdiğimiz ileri teknolojik dersler, üniversitelerindeki kredilerine de ekleniyor. General Electric olarak zengin endüstri deneyimi ile akademiyi bir araya getirmeye çalışıyoruz. General Electric olarak 7 bin 200 olan kadın mühendis sayısını 2020 yılına kadar 20 bin kadın mühendise çıkarmak için söz verdik. Bunun için çalışıyoruz. Türkiye de bu hedefin bir parçası.”
EMİNE SABANCI KAMIŞLI: 9,5 MİLYONUN SORUMLULUĞU HEPİMİZE AİT
Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Sabancı Kamışlı da işsizlik sorununun Türkiye’yi ilgilendiren en önemli sorun olduğunu söyledi. Kamışlı, “9,5 milyon insan var. Biz iş dünyası olarak yurt içinde ve yurt dışında ülkemizi tanıtırken, genç nüfusumuzdan bahsediyoruz. Bizden beklentiler çok. Sorun neden oluyor ve çözümünü iyi yapmamız lazım ancak her probleme inebilen bir yönetim anlayışımız var. Bu yüzden şanslıyız” dedi.
Fırsat eşitsizliklerine de değinen Kamışlı, şöyle devam etti:
“Biz Esas Holding olarak bu konuya oldukça eğiliyoruz. İnsan kaynakçıları üniversitelerimizi yeterince tanımıyor. Böyle olunca da fırsat eşitsizliği oluyor. Hepimizi tabi bir de ‘iş deneyimin var mı?’ diye soruyoruz. Bu fırsat eşitsizliğine de bakmamız lazım. Bu 9,5 milyonun sorumluluğu hepimize ait. Gençler bizim umudumuz. İlk panel olarak biz bunun önemini anlamış durumdayız. Hepimiz yaşlanacağız ve bize bu gençler bakacak. Kendimizi düşünmek için gençleri düşünmek zorundayız. Büyük şirketler yurt dışında 3-4 aylık eleme süresinden sonra gençlere ‘üniversiteyi bitirince gel’ diyor. Biz bu platformu kullanarak bunu niye yapmıyoruz. Biz de bunu yapabiliriz.”
PELİN AK: ALDIĞIM RİSKLER SONUCU KENDİMİ GELİŞTİRME İMKÂNIM OLDU
Esas Holding İlk Fırsat 2016 İş Geliştirme Sosyal Katılımcısı Pelin Ak ise ‘İlk Fırsat Projesi’ne dahil olmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi. Ak, “Üniversite sürecinde iş arama sürecim zorluydu. Bu proje benim için umut ışığı oldu. 1 yıl boyunca Türk Eğitim Vakfı’nda çalıştım. Ablama gelen mailde yeni mezunlara yönelik bir eğitim olduğu bildirildi. Çeşitli mülakat aşamalarından geçtik. Bu proje sayesinde her şey bizim ihtiyaçlarımıza yönelik düzenlenmişti. Proje özgüven, cesaret ve ne istediğini bilen biri olmamı amaçladı. Türk Eğitim Vakfı bana bağış yapma bilinci kazandırdı. İlk fırsat projesi sayesinde ilk katıldığım sosyal sorumluluk projesi oldu. Kariyer yolculuğumda aldığım riskler sonucu kendimi geliştirme imkânım oldu. Yaptığım en büyük başarı aslında ‘İlk Fırsat’ projesi kapsamında kariyerime devam ediyor olmamdır” dedi.
AGAH UĞUR: ÜÇ ŞEY ‘SÜPERMEN’ OLMA HAKKI VERİYOR
Borusan Holding CEO’su Agah Uğur ise yaptığı konuşmada üç konunun işyerlerinin aradığı ‘süpermen’i olmak için yapılması gerekenleri ve genç nesilde bulunması gerekenleri açıkladı. Borusan olarak eğitime büyük önem verdiklerini söyleyen Uğur şöyle konuştu:
"Değişime ayak uydurmak yetmiyor, değişime liderlik etmek gerekiyor. Biz Borusan Akademi’yi 10 yıl önce kurduk. Bencillik de var bunda biraz. Değişimi aşağıdan yukarıya doğru iteleyerek yapmak istedik. 1991 yılında benim liderliğimde başladı bu yeni nesil yetenek. Sürekli bir eğitim programımız var. İnsan kaynağına önem veren ve kendi insan kaynağını iyi yetiştirebilen firmalar için bu akademik programlar son derece etkili oluyor. Dünyada o kadar çok çelişki arttı ki. Şirketler iyi yetenek bulamamaktan şikâyetçiler, ama dünyanın büyük bir kısmında genç işsizlik var. Buradaki o çok mekanik, teknik bilgi bazlı bir anlayış var. Halbuki şirketler ‘süpermenleri’ niye arıyor? O kişinin potansiyelini ölçmeye çalışıyoruz. Çocukların kendi potansiyellerini görecek çalışma yapmaları lazım. Üç şey ‘süpermen’ olma hakkı veriyor. Birincisi pozitif enerjili insanlar olunması gerekiyor. İkincisi üretmeye, problem çözmeye buna aç olmayan insanlarla çalışmak istemiyoruz. İşine tutkuyla bağlı gençleri görmek istiyoruz. Gençlerde bu tutkuyu biraz eksik görüyorum. Üçüncüsü de sondan geri gitmek, büyük resmi görmek gerekiyor. Bunu aslında her gün yapıyoruz. Tatile gitmek istediğimizde bunu yapıyoruz ama iş hayatımızda bunu yapmıyoruz. Bu üç şey ‘süpermen’ olma hakkı veriyor."

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!