Ultrapreventif tıp

Sağlığa ultrapreventif -korumacı ve geliştirmeci- yaklaşım, bilinen tıp hizmetlerine ek olarak yeni görevleri ve sorumlulukları da üstlenen yeni bir kavramdır.

Ultrapreventif tıp, yeni milenyumun modern tıp anlayışı ile sizi tanıştırmak, hastalanmamanızı sağlamayı, sağlığınızı koruyup sağlamlılık halinizi sürdürmeyi ve geliştirmeyi hastalık tedavisinden daha önde tutmak iddiasındadır.

ULTRAPREVENTİF tıp, sadece doktorluğunuzu değil, sağlık danışmanlığınızı da üstlenir. Sizi genetik riskleriniz, beslenme alışkanlıklarınız, aileniz, çevreniz ve işinizle birlikte bir bütün olarak değerlendirir.

Genetik risklerinizi özenle araştırır ve belirler. Bu riskleri en aza indirecek yaşam tarzı değişikliklerini ve sağlık desteklerini size aktarır, uygular ve sonuçlarını izler.

Alışkanlıklarınızın (sigara, alkol, kafein, ilaçlar), uyku, egzersiz ve stres sorunlarının, yaşadığınız çevresel koşulların (şehir yaşamı, toksik gazlar, egzoz gazları, fabrika ve endüstriyel atıklar, güneş ışınlarına maruz kalma), çalıştığınız işkolu ve işyerinin bedeniniz üzerine olan etkilerini, içinde bulunduğunuz sosyal ve ekonomik faktörlerin ruh sağlığınıza etkilerini dikkate alır. Size sağlık danışmanlığı hizmeti ve eğitimi verir. Tıbbi desteklerle (doğal özler, ilaçlar) sağlık ve sağlamlık halinizi sorunsuz sürdürebileceğiniz tüm olanakları araştırır.

ÖNCEDEN BELİRLEMEK

Bunları başarabilmek için gerektiğinde yemenize de, içmenize de, uykunuza da, hareketsizliğinize de, kilonuza da, stres düzeyinize de müdahale eder. Kan basıncınızı, metabolizmanızı, kolestrol-trigliserid seviyenizi, kan şekerinizi, karaciğer temizleme yeteneğinizi, böbrek fonksiyonlarınızı, homosistein, insülin, tiroid hormon düzeylerinizi, kalp- damar sistemlerinizi, sindirim ve solunum fonksiyonlarınızı, kas ve iskelet sisteminizi, cinsel performansınızı belli aralıklarla değerlendirir. Aksayan noktaları ve sorunları önceden belirlemeye gayret eder.

Bedenin ve aklın uyum içinde işlemesine önem verir. Tam bir iyilik halinin, bu ayrılmaz bütünün kusursuz işbirliğine bağlı olduğuna inanır. Bu işbirliği için gerektiğinde sesten de (müzikle tedavi), kokudan da (kokuyla tedavi, aromaterapi), ışıktan da (light terapi), telkinden de (yoga, meditasyon, hipnoz) yararlanılabileceğini kabul eder. Sağlığı korumada, güçlendirmede ve tedavide öncelikle doğal ürünleri (bitkiler, vitaminler, mineraller, doğal hormonlar) kullanır, organik besinleri önerir. Yapay olan her şeyden (yapay tatlandırıcı, yapay renklendirici, koku verici) uzak kalmaya özen gösterir. Ruhsal ve bedensel tam bir arınmanın da (detoksifikasyon) kolay, sevecen, hafif, paylaşımcı, üretken bir hayatın başlangıç noktası olduğunun bilincindedir. Yani sadece bedensel değil, ruhsal bir arınmanın da (detoks) zorunluluğuna inanır.

Bu yeni tıp kavramı sizi yaşamınızı desteklemeye çağırıyor. Doğru beslenmeye, doğru nefes almaya, doğru ve olumlu düşünmeye, doğru egzersize, doğru ve yeterli uykuya, kısacası yeni bir hayata davet ediyor.

Unutmayın! Her şey sadece ‘‘daha iyi bir hayat’’ içindir.

Bu davete katılın! Sağlıklı ve genç kalın!..


Yüksek kolesterolü azaltan besinler


Kolesterol yüksekliği, damar sağlığını tehdit eden en önemli sorundur. Bazı besinlerin düzenli kullanılması kan kolestrol seviyelerinin kontrolünü kolaylaştırmaktadır. İşte örnekler:

Keten tohumu ve yağı.

Yağlı tohumlar: Ceviz ve fındık.

Soya ürünleri.

Sebzeler: Kırmızı biber, sarmısak, soğan, havuç, enginar, brokoli, domates.

Meyveler: Elma, greyfurt, portakal, limon.

Tahıllar: Yulaf kepeği, esmer pirinç.


Elma mucizesinden yararlanın


Günde 2-3 elma, toplam kolesterol seviyesinde yüzde 10 düzeyinde bir azalma yapar. Elmanın kolesterol azaltıcı gücü, içindeki ‘‘pektin’’den kaynaklanır. Pektin, elmadan başka greyfurt ve havuçta da bulunur. Günde 2 havuç veya 1-2 greyfurt ile kolesterol düzeyinizde yüzde 10 civarında bir azalma sağlayabilirsiniz.


Yulaf kepeği ve keten tohumunu da unutmayın


Yulaf kepeği ve keten tohumu da çok etkili kolesterol azaltıcılarıdır. Günde 50 gram yulaf kepeği veya 1/2 fincan keten tohumu kullanılarak etkin bir kolesterol kontrolü sağlanabilir. Yulaf kepeğinin miktarı günde 100 grama çıkarılabilirse daha başarılı sonuçlar alınır. Yulaf kepeğini sabah kahvaltınızda yağsız sütle, keten tohumunu hafifçe kavurup öğüterek salatalarınızda kullanabilirsiniz.


WELLNESS NOTLARI


Kalori ve yağ açısından yüksek diye avokado yemekten korkmayın. Avokado yağının 2/3'ü tekli doymamış yağdır, kolestrolünüzü artırmaz. Muza kıyasla yüzde 60 daha fazla potasyum içerir. C vitamini boldur.

Saç analizleri hakkındaki reklamlara kanmayın (‘‘Bize saçınızdan bir örnek gönderin, sağlık durumunuzu inceleyelim’’). Bu saç analizleri hastalıkları veya beslenme eksikliklerini keşfedemez.

(Berkeley Wellness notlarından)


PERŞEMBE KANSERDEN KORUYAN BESİNLER
Yazarın Tüm Yazıları