'Ülke kalkınması üniversitelerin başarısına bağlı'

Güncelleme Tarihi:

Ülke kalkınması üniversitelerin başarısına bağlı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2017 16:00

'Ülke kalkınması üniversitelerin başarısına bağlı'

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - TÜRK Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ülke kalkınmasının, üniversitelerin elde edeceği başarılara bağlı olduğunu vurguladı.

Türk Eğitim Sen Genel Merkezi’nin düzenlediği 1’nci Uluslararası Türk Dünyası Mühendislik ve Fen Bilimleri Kongresi, Antalya’da yapıldı. Kongreye, Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, Kırgızistan Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası Başkanı Asılbek Toktogulov, Kazakistan İlim ve Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Maira Amantaeva, Türk Eğitim-Sen Genel Merkez Yöneticileri, Avrupa ve Türk dünyasından bilim insanları, Uluslararası Avrasya Eğitimciler Birliği’ne üye kuruluşların genel başkan ve genel başkan yardımcıları, üniversite şubelerinin başkanları ve şube yönetim kurulu üyeleri, üniversite temsilcileri katıldı. 15 ülkenin katıldığı kongrede, katılımcılar tarafından 340 bildiri sunuldu.

'YÖK İLE DİYALOG İÇİNDEYİZ'

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, sendika olarak, üniversitelerin bilimsel çalışmalarına katkı koyan projeler ortaya koyduklarını, bu çalışmaların milletin geleceği açısından son derece önemli olduğunu söyledi. Yapılan her türlü bilimsel çalışmanın YÖK ile irtibat halinde devam ettirildiğini vurgulayan Koncuk, şöyle dedi:

“Türk Eğitim Sen olarak, üniversitelere katkı sağlayan çalışmaların milletimizin geleceği açısından ne kadar önemli olduğunun idrakindeyiz. Bu sebeple üniversitelere yönelik her türlü çalışmayı bugüne kadar yaptık, bundan sonra da aynı minvalde yolumuza devam edeceğiz. Üniversitelerimizi bir şekilde kazanmadan, buradaki problemleri çözmeden, ülkeyi bir yerlere taşımanın mümkün olduğuna inanmıyorum. Onun için YÖK ile diyalog içerisinde olacağız. Kanaatlerimizi ve çözüm yolları neler olabilir bunları ileteceğiz."

'BAŞARININ YOLLARINI ARAMAK VE BULMAK ZORUNDAYIZ'

Türk Eğitim Sen’in geçen yıllarda sosyal bilimler kongresini gerçekleştirdiğini hatırlatan İsmail Koncuk, bu yıl 15 ülkeden katılımcının olduğu Fen Bilimleri Kongresi’ne, 550 başvuru yapıldığını söyledi. Fen Bilimleri alanında yapılan ilk kongre sonunda ortaya çıkan sonuçların devletin en önemli resmi makamlarıyla paylaşılacağını vurgulayan Koncuk, “Onun için bu ülkede başarının yollarını aramak ve bulmak zorundayız. Başka çare ve çözüm yok. Bu işin manivelasının da üniversitelere bağlı olduğunu biliyoruz. Ülkemizin kalkınması, huzuru üniversitelerimizin elde edeceği başarılara bağlıdır" dedi.

DERGİ HAZIRLIĞI

Türk Eğitim-Sen olarak sosyal bilimler alanında hakemli bir dergi çıkardıklarını aktaran Koncuk, “Hakemli dergi camiamızın ve ülkemizin bir ihtiyacıdır. Bu alanda bir hayli yol kat ettik. Ayrıca fen bilimleri alanında bir hakemli dergi hazırlığımız var. Fen bilimleri alanında çıkaracağımız hakemli dergimizi akademisyenlerimizin sunacağı yazı ve bilimsel çalışmalar ile hayata geçireceğiz. Bu derginin de akademisyenlerimiz tarafından desteklenmesini arzu ediyoruz" dedi.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman ise ülkeler arasında hızlı bir rekabet yaşandığını belirterek, “Bu rekabet ortamında ayakta kalabilmemiz için kendi bilim ve teknoloji üretimimizi gerçekleştirmemiz ve bunu toplumsal faydaya dönüştürmemiz gerekir. Bilim ve teknoloji, sürdürebilir ekonomik kalkınmanın temelini oluşturmakta" diye konuştu.

Türkiye’nin son yıllarda bu konuda ciddi mesafe aldığını kaydeden Prof. Dr. Şişman, “Teknoloji bağımlılığından kurtulan ve mili teknolojisini üreten ülke olma yolunda süratle ilerliyoruz. Bu noktada başta üniversiteler olmak üzere bütün kurumların işbirliği ve koordinasyon içinde çalışması son derece önemli. Çok geniş bir yelpazeyi kapsayan bu alanda değişim ve dönüşüm bir zaruret halini almıştır" dedi.

15 ÜLKEDEN KATILIM

Aralarında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Makedonya, İngiltere, Cezayir, Danimarka, Güney Afrika, İran, Kenya, Lübnan, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden katılımcıların olduğu kongrede, alanında uzman 12 davetli konuşma yaptı. Kongrede her oturum, Türk dünyasına hizmet eden zirve şahsiyetlere ithaf edildi. Açılış oturumu Mustafa Kemal Atatürk’e, diğer oturumlar ise Oktay Sinanoğlu, Cengiz Aytmatov, Bahtiyar Vahapzade, Prof. Dr. Turhan Yazgan, Rauf Denktaş, Aziz Sancar ve Naim Süleymanoğlu’na ithaf edildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!