Ukraynalı’dan bile ‘Bankama neden el koydun’ tehdidi aldım

TEKFEN İnşaat’ın Hazar’da gerçekleştirdiği petrol platformu projeleri için gittiğimiz Bakü’de kaldığımız otelin lobisinde Dünya Gazetesi Yazıişleri Müdürü İbrahim Ekinci, asansöre doğru yönelen bir kişiyi işaret etti:

Haberin Devamı

- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) eski Başkanı Engin Akçakoca değil mi?

- Ta kendisi.

Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Osman Birgili başkanlığındaki Tekfen İnşaat ekbinin Bakü Büyükelçimiz Alper Coşkun onuruna verdiği yemekten dönüşte otelde tur attık, Engin Akçakoca lobide çalışıyordu:

- Hayırdır Engin Bey?

- Uluslararası Para Fonu (IMF) adına Azerbaycan’ın bankacılık sektörünü inceliyorum. Gözlem ve önerilerimi rapor halinde IMF’ye vereceğim.

- IMF’de kaç yıldır danışmansınız?

- 7 yılı buldu. Son dönemlerde daha çok Ukrayna, Sırbistan ve Moldova’ya bakıyorum. Ancak, IMF’den zaman zaman farklı ülkelere girmem de isteniyor.IMF’nin kendisini bu görev için neden seçtiğini anımsattı:

- 2001 krizi sırasında BDDK Başkanıydım. IMF, “Damdan düşenin halini en iyi sen bilirsin” diyerek teklifte bulundu. IMF adına dünyanın farklı noktalarını dolaşıyorum.

- Sunduğunuz görüş ve önerileriniz IMF’nin o ülkelerle ilgili raporlarına giriyor mu?

- Elbette giriyor. Ancak, 100 öneri ortaya koyuyorsam, bunun 30’unu ancak yapıyor bazı ülkeler. Nitekim Ukrayna’da böyle oldu. IMF, o nedenle Ukrayna’da programı askıya almak zorunda kaldı.

Ukrayna’daki bir banka patronunun kendisini cep telefonundan aradığı geceyi anımsadı:

- Bankasına el konulan işadamı, “Benim bankamı nasıl kapatırsınız?” diye hesap sordu, tehdit etti. Türkiye’de çok tehdit almışlığımız var ama Ukrayna’da da başıma gelince çok şaşırdım.

- IMF’nin Ukrayna Heyeti Başkanlığını bir ara sizin BDDK’daki ekibinizden Ceyla Pazarbaşıoğlu yapmıştı.

- Ceyla Hanım şu anda IMF’nin ABD’deki merkezinde daha üst düzeyde bir görev yapıyor.

- Şimdiye kadar IMF adına hangi ülkelere gittiniz?

- Filistin, Swaziland, Nijerya, Surinam, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Gana, Yemen ve Sudan.

Otelin içindeki Yapı Kredi Bankası ofisini gösterdik:

- Koçbank’ta genel müdürken buradaki şubeyi ben açmıştım. Sonra Koç Grubu, ortağı UniCredit’le birlikte Yapı Kredi’yi alınca, Koçbank’ı birleştirdi. Böylece buradaki banka da Yapı Kredi’ye dönüştü.

2001 krizi deneyimi, uluslararası şirketlerde görev yapan Türk yöneticilerin önünü açtı. Özellikle 2008’de başlayan global krizde bu durum daha da yaygınlaştı.
IMF, 2001 krizi sırasında ve sonrasında Türkiye’ye bankacılık uzmanları gönderiyor, ders verdiriyordu...

Türk bankacılık sisteminin dünyaya örnek gösterilecek kadar sağlamlaşması, Engin Akçakoca’ya IMF’de 7 yıldır sürdürdüğü danışmanlık kapısını açmış oldu...

Haberin Devamı

Süzer, lisansı alsa bile bankacılık yapmak istemez

Haberin Devamı

BDDK eski Başkanı, IMF’nin Bankacılık Danışmanı Engin Akçakoca’ya sorduk:

- BDDK, başkanlığınız döneminde el konulan Kentbank’ın eski sahibi Mustafa Süzer, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) açtığı davayı kazandı. Ne diyorsunuz?

Kentbank’a el koymakta haklı olduklarını savundu:

- Kentbank’tan yurtdışındaki iki bankasına para aktarmıştı. Bunlar olağan işlemler değildi. El koymakta haklıydık.

- Süzer Grubu, Danıştay tarafından da haklı bulundu.

- Danıştay’ın davaya asıl bakan dairesi oybirliği ile BDDK’yı haklı bulmuştu. 45 kişilik Dava Daireleri Genel Kurulu, işin teknik kısmını pek bilmeden 15 kişiyle toplanıp Süzer’i haklı bulan kararı vermişti.

- AİHM’nin kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?

- AİHM de bu konuda teknik detayları bilmeden karar vermiş durumda.

- Şimdi ne olacak?

- Belki Süzer Grubu’na bankacılık lisansı verirler. Ancak, bu saatten sonra bankacılık yapacaklarını sanmam. Lisansı alınca satabilirler.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb4ef8f018fbb8f8b8e722

İmam smokin giydi, Kutoğlu beğendi

CUMARTESİ akşamı Four Seasons Bosphorus Otel’de Gülin-Ömer Çokyaşar çiftinin oğulları Ahmet’le Neşe-Ahmet Büyükanbarlar çiftinin kızları Seda’nın düğünündeyiz.

Kemal Güneş’in başkanlığındaki Hayata Hoş Bakanlar Platformu’ndan tanıdığım Özyaşar Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çokyaşar’ın davetlileri arasında Vahap Küçük, Hikmet Tanrıverdi, Haluk Okutur, Abdullah Kavukçu, Coşkun Ergun, Mustafa Küçük, İsmail Kısacık, Nuri Tuna, İlhan Şahintürk, Sinan Sungur, Cengiz Acar, Şahin Özer, Ekrem Akyiğit, Mevlüt Aslanoğlu, Yunus Akdaş gibi çoğunluğunu iş dünyasından isimlerin oluşturduğu dostları var.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay’ın kıydığı nikah sonrası salona göz gezdirirken hac ve umre turlarıyla öne çıkan Wittour’un Genel Müdürü ilahiyatçı Erkan Aydın dikkatimi çekti. Birçok işadamına umre ve hac sırasında rehberlik ve hocalık yapan Erkan Aydın’ı beyaz ceketli smokin giymiş görünce yanına gittim, benzetme yaptı:

- Üzerimdeki ceketin rengi Arafat’ın beyazlığını yansıtıyor.

- Bugüne kadar smokin giymiş bir din adamına pek rastlamamıştım.

- İlahiyat Fakültesi’nde Yaşar Nuri Öztürk, Süleyman Ateş, Zekeriya Beyaz hocalarımdan ders aldım. Hepsinin en iyi yönlerini süzdüm. 1990’da Kur’an-ı Kerim’i en güzel okuma yarışmasında birinci oldum. Bu düğüne smokinle gelmek yakışırdı.

Damat Ahmet Çokyaşar’ın smokinini hazırlayan ünlü modacı Atıl Kutoğlu’na sordum:

- Erkan Hoca’nın smokinini nasıl buldunuz?

- Çok beğendim. Ben de bir din adamını ilk kez smokinle görmüş oldum.

Yazarın Tüm Yazıları