UEFA: Beşiktaş-Maccabi maçında gerginlik istemiyoruz

İNÖNÜ Stadı coşku içinde. Siyah-beyaz bayraklar, tribünler, tezahürat her şey yerli yerinde.

Haberin Devamı

UEFA hakem üçlüsü sahada, Beşiktaş’lı futbolcular sahada, ama İsrail takımı sahada yok.
Yine eylül, yine İsrail, yine gerginlik, yine Beşiktaş, yine bir futbol maçı. Yıl 1986.
1986’da Beşiktaş lig şampiyonu, Avrupa Şampiyon Kulüpler Turnuvası’na katılmak için eleme maçı oynayacak, kurada rakip İsrail’in Hapoel Tel Aviv takımı. Hapoel İstanbul’a nasıl gelecek?
Çünkü, 1980’de Türkiye, bugün olduğu gibi, İsrail ile diplomatik ilişkileri ikinci kâtip düzeyine indiriyor, büyükelçiler karşılıklı geri çekiliyor.
O günkü diplomatik krizin nedeni, İsrail’in Kudüs’ü başkent ilan etmesi. Arap dünyası hop oturuyor, hop kalkıyor. Kudüs Musevi ve Hıristiyanlar kadar, Müslümanlar için de kutsal bir yer. Araplar Türkiye’ye, İsrail ile ilişkileri askıya alması yönünde yoğun baskı uyguluyor.
Türkiye petrol krizi yaşıyor. Araplar Ankara’ya, İsrail ile ilişkileri askıya alırsa, petrol sözü veriyor. Ankara daha fazla dayanamıyor ve ilişkileri ikinci katip düzeyine indiriyor.
1980’deki bu kararın üzerinden altı yıl geçiyor, 1986’da ilişkiler hâlâ ikinci kâtip düzeyinde. Beşiktaş-Hapoel Tel Aviv maçı yine bir eylül günü İstanbul’da.
Hapoel İstanbul’a gelmiyor, UEFA Beşiktaş’ı tur atlamış ilan ediyor.

Haberin Devamı

ÜÇGENDE YOĞUN TRAFİK

Kaderin cilvesi, 25 yıl sonra, yine gergin bir siyasal ortamda Beşiktaş UEFA Ligi’nde yine bir İsrail takımı, Maccabi Tel Aviv ile aynı gruba düşüyor. İlk maç haftaya perşembe günü İstanbul’da.
Takvim yaprakları gelecek perşembeye doğru birer birer dökülürken
UEFA-Beşiktaş-Emniyet üçgeninde müthiş yoğun bir
trafik yaşanıyor.
Geçtiğimiz pazartesi Maccabi yetkilileri İstanbul’a geliyor, güvenlik önlemlerini konuşmak üzere. Onlar da, medyaya yansıyan havaalanındaki arama zincirine takılıyor. Buna içerleyen Maccabi UEFA’ya şikâyet ediyor.
Önceki gün UEFA’dan Beşiktaş’a bir yazı geliyor: “Futbolun siyasete karışmasını önlemek üzere, statta siyasal pankart ve siyasal gerginlik istemiyoruz”.

SIKI ÖNLEMLER

Beşiktaş Kulübü İstanbul Emniyeti ile bağlantıya geçiyor. Maç için:
- Stat bir gün öncesinden aranacak.
- Maça giriş-çıkışlar çok sıkı denetimden geçecek.
- Bine yakın polis görev yapacak.
- Stada ek güvenlik kameraları yerleştirilecek.
- Havaalanında İsrail kafilesi normal giriş yapacak.
Beşiktaş ile Emniyet arasında eşgüdümü, Beşiktaş’tan sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa İncebay yürütüyor. Beşiktaş, İsrail takımına Avrupa’da her maçta olduğu gibi yemek verecek. Rövanş 1 Aralık’ta Tel Aviv’de.
Futbol ve siyaset pek çok kere, pek çok yerde iç içe giriyor. Umarım, bu sefer futbol futbolda kalır.
Beşiktaş taraftarı centilmenlik sınavında, sınavdan yüz akıyla çıkacağına eminim.

Haberin Devamı

30 bin kadına bir yatak

KADINA şiddet almış başını gidiyor. Gün geçmiyor ki, Türkiye’nin herhangi bir yerinde bir kadın şiddete maruz kalmamış olsun.
Tekme, tokat, işkence, şiddetin her türü ve cinayet. Ama kocası, ama kardeşi, ama babası, ama aile yakınları kadın deyince, gözleri dönüyor, bir hata var mı, yok mu, demeden vur Allah vur ve öldür.
Aile ve Kadından sorumlu Devlet Bakanlığı yaptığı bir araştırmada Türkiye’de her dört kadından birinin şiddete maruz kaldığını belirliyor. Bu resmi araştırma. Üniversitelerin benzer araştırmasında bu sayı her üç kadından birinin şiddete uğradığını gösteriyor.
Bu alanda çalışan sivil toplum örgütlerinin bulgusu moral bozucu:
“Türkiye’de 18 milyon kadın şiddete uğruyor. 52 sığınak, 1152 yatak var. 30 bin kadına bir yatak düşüyor”.
Onca çaba ve medya desteğine rağmen, bu alanda ne kadar geri kalmış olduğumuzun hazin göstergesi.
İlgili Devlet Bakanlığı 21 Eylül’de bütün uzmanları, bu alanda görev yapan sivil toplum örgütlerini toplantıya çağırıyor. “Şiddetle mücadele eylem planı” hazırlamak üzere.
Masa başında diğer çalışma Avrupa Konseyi Şiddetle Mücadele Sözleşmesi ile ilgili. Türkiye bir-iki ay içinde bu sözleşmeyi imzalayacak.
Pratikte ise, şiddete uğrayan kadına yeni kimlik vermek, elektronik kelepçe, her aileye danışmanlık gibi önlemler var. Bu alanda valilikler de devrede. Sessizce kurtarılan kadın sayısı az değil.
Kadına şiddet, terörün bir türü. Utanç verici. Yeni bütçede iyi kaynak ayırmak gerek. Hiç olmazsa, yatak sayısını arttırmak için.

Yazarın Tüm Yazıları