Ücretsiz oldu cezalar arttı

Güncelleme Tarihi:

Ücretsiz oldu cezalar arttı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2015 01:32

Ankara’da, bir kişinin otoparkçı kurşunuyla ölmesinin ardından ‘ücretsiz’ olan yol kenarı otoparklarında şimdi de ‘dikey-yatay’ park sorunu yaşanıyor. Otoparkların ücretsiz olmasının ardından trafik polislerinin denetimlerinin sıklaştığını ve ceza üstüne ceza yazıldığını belirten vatandaş tepkili: “Ücretsiz olduktan sonra kurallara uyulmaya başlandı. Kurallar, parasız olunca mı değişiyor?”

Haberin Devamı

Ankara Hürriyet, Ankaralıların en büyük sorunlarında biri olan ve bir kişinin yaşamını yitirmesinin ardından ücretsiz hale getirilen ‘yol üstü otoparkı’ konusundaki son durum için sokağa çıktı.
Ulus, Sıhhiye, Kızılay, Tunalı Hilmi, Bestekar, Çukurambar gibi bölgelerdeki otoparklarda yaşanan sorunları dinledi. Yol üstü otoparkların ücretsiz olmasının üzerinden 10 gün geçerken, vatandaşların öncelikli şikayetini ‘dikey-yatay park’ ve yazılan otopark cezaları oluşturdu.
Ücretsiz uygulamasına geçilmesiyle birlikte ‘dikey’ parka izin veren UKOME kararları iptal edildiği için trafik ekiplerince Karayolları Trafik Kanunu’na göre işlem yapılıyor. Kanuna göre yatay olarak park etmesi gerekirken aracını, ‘ücretli otopark’ uygulaması döneminde çizilen dikey çizgilerin arasına park ettiği için uyarılan vatandaşlar ise duruma isyan ediyor.
Otoparklar ücretliyken, korsan otoparkçılardan, usulsüz para toplanmasından ve UKOME kararı bulunmadığı halde bazı sokakların ücretli otopark gibi işletilmesinden şikayetçi olan Ankaralılar, yanlış parktan dolayı yazılan trafik cezalarından dert yanıyor.

ESNAF İLE POLİS ARASINDA TARTIŞMA

Haberin Devamı

Vatandaşın kafasını karıştıran dikey çizgiler nedeniyle yaşanan bu sorundan dolayı Ulus’taki Kediseven Sokak’ta esnaf ile polis arasında dün tartışma çıktı. Esnaf araçlarını, ücretli otopark olarak işletildiği dönemde sokak boyunca çizilen dikey çizgilerin arasına park ederken, polis araçların yatay ve tek sıra park edilmesini istedi. Esnaf da park şekillerinin, EGO Genel Müdürlüğü tarafından sokağa yerleştirilen Ulaşım Trafik Daire Başkanlığı Onaylı Otopark Plan ve Vaziyet Kullanım Projesi levhasında belirtilen kurallara uygun olduğunu söyledi. Otopark görevlilerinin kullandığı kulübenin üzerindeki 9 Eylül 2014 tarihli levhada, sokağa dikey şekilde 25 aracın park edebileceği belirtiliyor.
Levhanın gösterilmesinin ardından polis sokağı terk ederken, esnaf da yaşanan karışıklığın çözümü için imza toplayarak, Ankara Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne ve Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçe verdi.

Ücretsiz oldu cezalar arttı

Haberin Devamı

‘ÜCRETSİZ’ OLUNCA DENETİM BAŞLADI

Dilekçede, levhaya uygun olarak sokakta dikey park yapılmasına izin verilmesi ve gerekli düzenlemelerin yapılması istendi. Yaşananlara tepki gösteren Kediseven Sokak esnafı şunları söyledi:
“Ücretli otopark iken aracımızı, sokağa çizilen dikey çizgiler arasına park ediyorduk. Kimse bize bu işin yanlış olduğunu söylemedi. Hatta kocaman levhayla dikey şekilde 25 aracın park edilebileceği gösterildi. Sokak ücretsiz olduğundaysa bu uygulamanın yanlış olduğunu öğrendik. Polisler gelip araçlarımızı yatay şekilde park etmemizi istiyor. Kafamız karıştı. Konuyla ilgili Büyükşehir Belediyesi’ni aradığımızda yetkili olmadıklarını söylüyorlar. Aylarca para ödeyip aracımızı dikey park ettik. Şimdiyse tutup yatay park etmemizi istiyorlar. Kurallar, parasız olunca mı değişiyor?”

RÜZGARLI’DA POLİS DENETİMİ İSYAN ETTİRDİ

Haberin Devamı

Ücretli otopark uygulamasını protesto ettiği sırada otoparkçı kurşunuyla hayatını kaybeden 21 yaşındaki Mehmet Karagöz’ün yasını tutan Rüzgarlı Caddesi’nde ise polis, gün boyu devriye atıyor. Cadde yolunun sağ ve sol tarafında yatay şekilde tek sıra park edilmesine izin veren polisler, trafik akışını aksatacak şekilde aracını dikey ya da park halindeki aracın yanına ikinci sıra olacak şekilde park eden sürücülere ceza yazıp, araçlarını çektiriyor. Cadde esnafı ve vatandaş ise duruma tepki gösteriyor. Rüzgarlı esnafı, “Ücretliyken hiç denetim yapılmıyordu. Ücretsiz olduktan sonra kurallara uyulmaya başladı. Dükkanımızın önünden araç çekiliyor” diyor.

Haberin Devamı

YARIN: Talatpaşa, Tunalı Hilmi, Tunus, Necatibey, Betekar ve Çukruambar’daki son durum Ankara Hürriyet’te.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!