Uçan Süpürge iki büyük proje ile havalanacak

Güncelleme Tarihi:

Uçan Süpürge iki büyük proje ile havalanacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2008 00:00

Ekim ayında iki büyük toplantıya evsahipliği yapacak olan Uçan Süpürge ekibi,bayram tatilinde de çalışmaya devam etti. Bir yanda Mayıs 2009’da yapılacak kadın filmleri festivalinin çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Halime Güner,diğer yanda Ekim ayında Ankara’da yapılacak iki büyük toplantıya hazırlandıklarını ifade etti.

UÇAN Süpürge ekibi Mayıs 2009’da yapılacak kadın filmleri festivalinin yanı sıra Ekim ayı içinde biri ulusal diğeri uluslararası iki toplantıya ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Geçen sene başlattıkları iki projenin final toplantılarını yapacaklarını ifade eden Halime Güner şöyle konuştu:

"Bu toplantılardan biri ulusal biri de uluslararası toplantı olacak. İlki Kadın 2007 Televizyon Programı projesi. Diğeri de Almanya’nın tek kadın filmleri festivali olan Dortmund-Köln Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’yle ortaklaşa yürüttüğümüz Çocuk Gelinler projesi. Uçan Süpürge, kurulduğundan beri radyo ve televizyon programları yapıyoruz. Kadın 2007 Televizyon Programı bunların şimdilik sonuncusu. Proje kadının insan hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği bilincini yerel medyada yaygınlaştırmayı amaçlıyordu ve öyle görünüyor ki amacına da ulaştı. Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu tarafından açılan Demokrasi ve İnsan Haklarının Güçlendirilmesi ve Birleştirilmesi proje programınca desteklenen Kadın 2007 12 ili kapsıyordu. İzmir, Bursa, Zonguldak, Ankara, Kayseri, Trabzon, Adana, Hatay, Erzurum, Gaziantep, Muğla ve Eskişehir’de uygulandı. "Uçan Süpürge’nin alışılmışın dışında bir kadın programı örneğine imza attığını vurgulayan Güner, "Bu illerin her birindeki birer yerel televizyon kanalında 30’ar dakikalık adlı programlar hazırladık. Bu programlar 13 hafta boyunca 13 ayrı konu başlığını kapsayacak şekilde derlendi. Ancak ana çerçevesi kadının insan haklarıydı" dedi.

Yerel toplantılar düzenledik

Programların içeriğini hazırlamak için söz konusu illerde yerel toplantılar düzenlediklerini belirten Güler, "Gittiğimiz her ilde yerel medya temsilcileri, kadın kuruluşları ve kadın çalışmaları yapan diğer sivil toplum kuruluşları, medya alanında faaliyet gösteren kurumlar, valilikler ve belediyelerden temsilcilerle bir araya geldik" dedi. Akademisyen, hukukçu ve sosyal hizmet uzmanlarının da toplantılara katıldığını ifade eden Güner şöyle konuştu; "Bu toplantılarda, illerdeki yerel medya ürünlerindeki kadın temalı içerikler, kadın programlarından beklentiler üzerine konuştuk, kadınların nasıl bir programda hangi konuları ekranda görmek istediklerine dair taleplerini tartıştık. Bu toplantıların ardından, katılımcıların yorum, görüş ve önerileri ile Uçan Süpürge’nin kadın ve medya temalı çalışmalarında elde ettiği birikimi harmanlayarak çekilecek televizyon programlarının içeriklerini hazırlamaya başladık." Ankara’da 13 Ekim tarihinde Gordion Otel’de toplantı düzenleyeceklerini belirten Güner sözlerine şöyle devam etti:

"Toplantıya projenin yürütüldüğü illerdeki partner medya kuruluşlarının temsilcileri, kadın veya kadın örgütlerinden temsilcilerin yanı sıra, Ankara’daki yaygın medya kuruluşlarının yöneticileri, TRT, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü gibi resmi kurumlar davet edilecek. Toplantıya ayrıca, Yerel Televizyonlar Birliği Başkanı Şeyda Açıkkol ile Radyo Televizyon üyesi Hülya Alp de konuşmacı olarak katılacak."

Erken evliliklere dikkat çekiyoruz

Çocuk Gelinler toplantısının 23 Ekim’de Devlet Tiyatroları Şinasi Sahnesi’nde yapılacağını belirten Halime Güner Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katılacağı bu gecede proje kapsamında çekilen filmlerin dünya prömiyerini düzenleyeceklerini ifade etti. Filmlerin erken evlilikleri anlattığını vurgulayan Güner, "Dünyanın pek çok bölgesinde olduğu gibi Türkiye’de de yaygın olarak görülen erken yaşta ve zorla yaptırılan evliliklere dikkat çekmek ve farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz" dedi. Gecede fotoğraf sergisi de olacağını belirten Güner şöyle konuştu:

"Bu proje sırasında erken evliliklerin hayatın çok dışında bir şey olmadığını farkettik. Bu günümüzde daha çok konuşulan, tartışılan bir sorunken geçmişte daha olağan yaşanan bir durumdu. Zaman acıları gösteriyordu o kadar. İşte biz bu acıya dönüşen şeyi, erken evlilik yapmış kadınları belgeleyim ve bunun sınıf, eğitim farkı dinlemediğini gösterelim istedik. Aile fotoğraflarının da bunun için en doğru araç olduğunu düşündük."

Hevesi olan herkese kapımız açık

Mayıs’ta yapılacak festival çalışmalarına başladıklarını ifade eden Güner sözlerine şöyle devam etti; "Çok değerli isimlerden oluşan danışma kurulumuzun desteğini alarak 12. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali’nin programını şekillendiriyoruz. Önümüzdeki günlerde de Onur Ödülü ve Bilge Olgaç Başarı Ödülleri’nin sahiplerini açıklayacağız. Ödül bolluğunun yaşandığı Türkiye’de Uçan Süpürge’nin yine doğru isimler seçtiğini düşünüyoruz." Festivalde danışma kurulunun desteğinin çok önemli olduğunu vurgulayan Güner şöyle konuştu; "Bunun yanında kadın ve erkek gönüllülerimizin ilgisi de bize güç veriyor. Sonuçta Uçan Süpürge üyelikle çalışan bir kuruluş değil. Samimiyeti ve hevesi olan herkese kapımız açık. Bir tek telefon ya da e-posta Uçan Süpürge ailesine katılmak için yeterli. Tek koşulumuz var; sorumlu gönüllülük anlayışını taşıması ve sonuna kadar bizimle birlikte olması."

Düğün fotoğraflarını bekliyoruz

UÇAN Süpürge Çocuk Gelinler sergisi için düğün fotoğrafları beklediklerini belirten Halime Güner, "Büyükanneler, anneler, ailedeki diğer kadınlar ve hatta kendi evlilik fotoğraflarını göndererek serginin bir parçası olabilirler. Fotoğraflarla birlikte evliliğe ilişkin düşüncelerini, fotoğraftaki kadının öyküsü gibi fotoğraf altı yazılarını cocukgelinler@ucansupurge.org adresine gönderebilirler" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!