Uçan Süpürge bu yıl da çok güzel!

Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, bu yıl 17 yaşında! Zengin festival programının en kaçmaz filmi ise Biene Pilavcı’nın soğuk duş etkisi yaratan belgeseli “Tek Başına Dans”!

Haberin Devamı

Bu yıl 17. yaşını kutlayan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, dünyanın dört bir yanından kadın yönetmenleri ve filmlerini Ankara’da buluşturuyor. Festivalin bu yılki odağında doğal olarak “Gezi” duruyor ki sloganı da “Festival Çok Güzel, Gelsene”! Haliyle Gezi ruhunu solumuş veya dünyanın son yıllardaki gidişatına kendi ülkelerinden tanıklıklarla eşlik eden filmleri bir araya getiriyor Uçan Süpürge. (Goethe Enstitüsü’nde açılacak “Direnişin Kadınları” sergisini de unutmamalı tabii.) Sloganla aynı başlığı taşıyan bölümden 5 gencin bir araya gelip büyüklere adeta ders verdikleri belgeselleri “Ben Bir Slogan Buldum”u, Claudia Sainte-Luce’un Locarno ve Toronto’dan ödüllü “Karabalık”ı ve Emmanuelle Bercot’nun Catherine Deneuve’lü “Yolda”sını kaçırmayın derim.
Ayrıca, yeni Türkiye sinemasında kadınların açık ara önde oluşlarına tanık olmak için “Kusursuzlar”, “Hayatboyu” ve “Mavi Dalga”yı; Liv Ullmann’ın ilk filmini görmek ve Norveç’in ilk kadın yönetmeni Edith Carlmar’la tanışmak için “Asi Kız”ı; “Pembesiz Mavisiz”den Anna Margarita Albelo’nun ödüllere doymayan “Kim Korkar Hain Vajinadan?”ı ve “Gündelikçi” filmiyle hatırlayacağınız Emel Çelebi’nin son belgeseli “Külkedisi Değiliz!”i de listenize mutlaka alın. Ama asıl, festival programının en sarsıcı filmi olmaya aday “Tek Başına Dans”ı ne yapın edin, mutlaka izleyin! Biene Pilavcı’nın mezuniyet projesi olduğuna inanamayacağınız bu filmi adeta soğuk duş etkisi yaratıyor ve hafızalardan silinmiyor.
Atölyelerden söyleşilere, Ebru Nihan Celkan’ın metni ve rejisiyle Füsun Demirel’in sarsıcı “Evim! Güzel Evim!” oyununa Uçan Süpürge’nin programı bu yıl da dolu dolu! Festival bugünden itibaren Kızılırmak Sineması ve Goethe Enstitüsü’nde sizi bekliyor! Detaylar ise festival.ucansupurge.org’da.

Vizyondakiler

Haberin Devamı

Müslümcüler böyle sever

Müslüm Baba’nın Evlatları
Yönetmen: Vuslat Saraçoğlu
2013/Türkiye/53’

İlk gösterimini yaptığı !f İstanbul’da büyük ilgi gören “Müslüm Baba’nın Evlatları”, yılın en ilgi çekici belgesellerinden. Müslüm Gürses’in en az onun kadar biricik olan kitlesi “Müslümcüler’i konu alan film, eşi çok az görülebilecek bu bağlılık ve sevgiyi onların ağzından ve hayatının içinden anlatıyor. Gösterime girmesi bile mucize olan bu film, ilginizi sonuna kadar hak ediyor.

Haberin Devamı

Oğlumu bulmadan asla

Umudun Peşinde
Philomena
Yönetmen: Stephen Frears
2013/İngiltere-ABD-Fransa/98’

“The Queen/Kraliçe”, “Dangerous Liaisons/Tehlikeli İlişkiler” filmlerinin usta yönetmeni Stephen Frears’ın yönettiği, bu yılın Oscarlarında En İyi Film ve En İyi Kadın Oyuncu dahil olmak üzere 4 dalda adaylık yakalayan “Umudun Peşinde”, 50 yıl önce henüz bebekken elinden alınarak evlatlık verilen oğlunun izini bulmaya çalışan Philomena’nın gerçek öyküsünü anlatıyor. Judi Dench’in ödüllere boğulan nefis oyununa Steve Coogan ve Sophie Kennedy Clark eşlik ediyor.

Zombi

Virüs
Yönetmen: Manuel Carballo
2013/İspanya-Kanada/98’

İspanyol yönetmen Manuel Carballo’nun yönettiği bu zombie filmi, korkunç bir virüs etkisindeki bir dünyada geçiyor. Etkilenen insanlar, yani Dönüşenler hayata kalabilmek için bir ilâca bağımlı yaşamaktadır. Ancak hükümet, dönüşenlerin bir kampta toplanmasına karar verir ve isyanlar başlar. Türe yeni bir şey katmasa da, zombie filmlerine ilgi duyanların ilgisini çekecektir.

Haberin Devamı

Ev alma komşu al

Kötü Komşular
Bad Neighbors
Yönetmen: Nicholas Stoller
2013/ABD/96’

Bebeklerinin doğumundan sonra taşındıkları yeni evlerinin bir öğrenci derneğine ait olduğunu öğrenen genç bir çiftin, genç komşularıyla yaşadıkları zorlu mücadeleyi anlatan “Kötü Komşular”, türün bütün klişelerini yerine getiriyor. Seth Rogen ve özellikle Zac Efron’un varlığından destek alan film, yılın öne çıkan komedilerinden.

Yazarın Tüm Yazıları