GeriSeyahat Üç yapraklı yonca ülkesinin baÅŸkenti: Dublin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Üç yapraklı yonca ülkesinin baÅŸkenti: Dublin

Üç yapraklı yonca ülkesinin baÅŸkenti: Dublin

Aklınıza İngiltere’yi getirin. Kompozisyonun içine biraz daha yeşil, biraz daha yağmur, barlar, siyah bira, müzik ve de sıcakkanlı insanlar ekleyin. İşte karşınızda, İrlanda!

Keltçeden gelen ‘dubh (siyah)’ ve ‘lınn (havuz)’ kelimelerinin birleşiminden oluşan DublIn, müziğin ve Guınness’in bir yaşam tarzı olduğu, hayat dolu bir şehir. Dublin’e, İstanbul’dan direkt 4-4.5 saatte uçabiliyorsunuz. Bavul hazırlarken aklınızda tutmanız gereken detay ise, İrlanda’nın dört mevsim yağışlı olduğu.

İrlanda, Schengen ülkeleri arasında yer almıyor. Dolayısıyla giriş için İrlanda vizesi almak gerekiyor. Aynı zamanda, Birleşik Krallık ile birkaç sene önce yapılan anlaşmayla Türk vatandaşları, İngiltere turist vizesiyle önce İngiltere’ye giriş yapma koşuluyla İrlanda’ya, aynı vizeyle giriş yapabiliyor.

 

Üç yapraklı yonca ülkesinin başkenti: Dublin

 

Dublin’de tek havaalanı var. Şehre gitmek için en kolay taşıma aracı ise Aircoach isimli şehir ve havaalanı arasında sadece birkaç yerde duran özel otobüsler olacak. İnternetten ya da otobüse binerken bilet satın alabilirsiniz.

Şehrin merkezinden geçen Liffey nehri, şehri kuzey ve güney olarak ikiye ayırıyor. Şehrin güneyi çift sayılı posta kodlarıyla ifade edilirken, kuzeyi tek sayılarla belirtilmekte. Dublin’i en güzel tecrübe etmek için şehir merkezinde konaklamayı tercih edin ve mutlaka yürüyerek keşfedin. Otel ararken, aramanızı şehrin güney merkezi Dublin 2, 4 ya da kuzey merkezi Dublin 1’e göre yapın.

 

Â

Üç yapraklı yonca ülkesinin başkenti: Dublin

 

İrlanda, aile yaşantısı açısından da Avrupa’nın incisi. Güvenlik ve mimari çocuklar göze alınarak planlandığından ailece harika bir tatil geçirebilirsiniz. Örneğin, kaldırımlarda rahatça bebek arabalarıyla yürüyebilir veya çoğu bara çocuklarınızla girebilir ve içki içebilirsiniz.

Size verebileceğim en iyi tavsiye ise, Dublin’de müze gezme planlarını bir yana bırakıp, bol bol yürümeniz ve çevrenize dikkatle bakmanız; çünkü hayat sokaklarda!

 

Üç yapraklı yonca ülkesinin başkenti: Dublin
Dünyaca ünlü  U2 grubu, İrlanda'nın gurur kaynağı.

 

İRLANDA DEYİNCE AKLA GELEN İLK 5 ÖZELLİK

1- ARP
Resmi sembolü arp. Ülkenin diğer sembolleri arasında üç yapraklı yonca, koyunlar, ormanda yaşayan periler, gökkuşağının altında hazine arayan kızıl saç ve sakallı cin var. Müzik grupları ve müzisyenlerden U2, SInead O’Connor, DamIen RIce, Lisa Hannigan, HozIer; aktörlerden de Liam Neeson ve Pierce Brosnan İrlanda’nın dünyaya tanıttığı gurur kaynakları. 

2- EUROVISION
Birkaç kez ülkeye şampiyonluğu getiren şarkıcı Johnny Logan sayesinde de İrlanda, halen Eurovısıon’u en fazla kazanan ülke olma sıfatını koruyor.

 

 

3- EDEBÄ°YAT
Ülkenin dünya edebiyatına katkısı bambaşka bir başlık altında toplanmalı. ‘DorIan Gray’in Portresi’nin yazarı Oscar WIlde, London School of EconomIcs’in kurucularından yazar George Bernard Shaw, Nobel ödüllü Samuel Beckett, İrlanda adını öne çıkaran isimler arasında.

4- KELT DÄ°LÄ°
İrlanda’da en yaygın konuşulan dil İngilizce olmasına karşın ülkenin resmi dili aslında Kelt (GaelIc) dili. Tüm tabelalarda yer adları önce Kelt adıyla daha sonra ise İngilizce yazılıyor. Toplu taşıma araçlarında yapılan anonslarda da önce Kelt dili kullanılıyor.

5- HURLING VE RUGBY
Hem el hem ayakla oynanan GaelIc futbolu, hokey benzeri hurlIng ve en önemlisi rugby, ülkenin en popüler sporları.

 

GEZÄ° ROTALARI

 

Üç yapraklı yonca ülkesinin başkenti: Dublin

 

1- TEMPLE BAR

Şehrin en meşhur caddesi O’Connell. Mutlaka görmeniz gereken yer ise şehrin ortasındaki Temple Bar. Burası düşündüğünüzün aksine barlar semtinin genel adı fakat Temple Bar’ın içinde Temple Bar adında da bir bar var. Önünde fotoğraf çektirmek, şehirde yapılması gerekenler listesinde üst sıralarda. İrlanda’da fazla Türk göremeseniz de barın kapısında duran Türk görevlinin çalışma saatlerine denk gelirseniz, eminim o da sorularınızı memnuniyetle yanıtlayacak. Temple Bar semti Dublin’in en turistik yeri olmasına ve barlardan gece-gündüz müzik sesi gelmesine rağmen, insana rahatsızlık değil hayat veriyor. İlk biranızı burada yudumlayabilirsiniz. İçki servisi genelde öğlen 12’den sonra başlıyor.

 

Üç yapraklı yonca ülkesinin başkenti: Dublin

 

 

Dublin’in ve İrlanda’nın her köşesinde bar bulabileceğiniz için kendinizi Temple Bar semtiyle sınırlamayın. Şehrin daha güneyine ya da kuzeyine de gidin. Nereye giderseniz gidin, kendinizi hiç tanımadığınız insanlarla, adlarını bile sormayı unutarak, muhabbet ederken bulabilirsiniz. İrlanda ve İrlandalılar için bu çok normal. Mekanlarda sigara içmek yasak ama neredeyse her hepsinin önünde ya da arkasında sigara içmenize izin var.

 

 

Bana kalırsa, hatıra eşyaları almak için de en güzel yer Temple Bar semtinin içindeki Temple Bar Trading Company adlı mekan. Buna ek olarak zincir olan Carrolls mağazaları, şehrin dört yanında yer alıyor. Unutmayın, havaalanında da hatıra eşyaları satılıyor.

 

2- TRINITY COLLEGE DUBLIN 

 

Üç yapraklı yonca ülkesinin başkenti: Dublin
Harry Potter ve Yıldız Savaşları filmlerinde kullanılan bu büyülü kütüphaneyi mutlaka gezin. Giriş ücreti yaklaşık 10 euro.

 

İngiltere’nin Oxford ve Cambridge üniversiteleri ile aynı statüde yer alan tarihi üniversite, hemen Temple Bar’ın yanında. Gözden kaçırmamanız gereken yer okulun içindeki Book of Kells. Harry Potter ve Yıldız Savaşları filmlerinde kullanılan bu büyülü kütüphaneyi mutlaka gezin. Giriş ücreti yaklaşık 10 euro.

 

3- GRAFTON STREET, ST. STEPHEN'S GREEN PARKÂ

Grafton Street, güneyin alışveriş sokağı. Güzel restoranlar var. Sokağın bir ucu Trinity College tarafında, bir ucu ise St. Stephen’s Green Park’nın orada. Hava güzelse parkta dinlenebilir, yorgunluğunuzu kuğuları izleyerek giderebilirsiniz.

 

4- MERRION SQUARE PARK VE OSCAR WILDE HEYKELÄ°

 

Üç yapraklı yonca ülkesinin başkenti: Dublin

 

Trinity College ana kapısından tam sola gidip düz yürürseniz, sağınızda küçük mağazalar göreceksiniz. Fiyatları pahalı olmasına rağmen, İrlanda’ya özel orijinal yün ürünler bu dükkanlarda satılıyor Birkaç dakika yürüdükten sonra sağınızda Merrion Square parkını ve içİndeki taşın üstünde dinlenen Oscar Wilde heykelini göreceksiniz. 

 

5- GRAND CANAL  

 

Üç yapraklı yonca ülkesinin başkenti: Dublin

Grand Canal'daki tiyatronun giriÅŸi

Google ve Facebook gibi dünya devi şirketlerin Avrupa merkezlerinin yer aldığı semt burası. Müzikallerin sergilendiği Board Gais Energy tiyatrosu, tiyatronun önünde yeşil ve kırmızı ışıklarla hazırlanan dijital orman ve de kanal, görülmeye değer.

 

 

ÅžEHÄ°R MERKEZÄ°NDEN UZAÄžA

Trinity College önünden şehir turu otobüsleri kalkıyor. Kırmızı veya yeşil otobüslerde Türkçe anlatım yok. Bence, bant kayıtlı yayın yapan tur yerine şoförün anlattığı turu tercih edin ama İrlanda aksanı için hazırlanmayı da unutmayın. Tur yaklaşık 1.5 saat sürüyor ve kişi başı 14 euro. 24 saat aynı biletle otobüslerden inip diğer otobüslere binebiliyorsunuz. Otobüs turunda durmanız gereken dört yer var: Guinness Storehouse, Kilmanhaim Gaol hapishanesi, Old Jameson Distillery ve Phoenix parkı. Hepsine aynı gün içinde gitmeniz mümkün olmayabilir, iki gün ayırabilirsiniz. 

 

 

 

1- GUINNESS STOREHOUSE

Binanın kendisi, Guinness bardağı şeklinde. Kesinlikle görülmesi gereken yer, binanın en üst katında, yani bardağın köpük kısmındaki Gravity Bar. İrlanda’da içeceğiniz en güzel birayı, 360 derecelik Dublin manzarası eşliğinde burada yudumlayabilirsiniz.

 

2- PHONIX PARK

 

Üç yapraklı yonca ülkesinin başkenti: Dublin
Avrupa’nın en büyük parklarından biri. İçinde dünyanın en eski üçüncü hayvanat bahçesi de yer alıyor. Çocuklarınızı hayvanlarla iç içe olabilecekleri bu muhteşem parka mutlaka götürün.

 

3- KILMANHAIM GAOL

Dublin’in tarihi hapishanesi. Kıtlık sırasında İrlandalılar aç kalmamak için suç işleyerek hapishanede yaşamayı tercih ediyormuş. Mimari olarak Alcatraz’a benziyor. Belirli saatlerde rehberli tur düzenleniyor.

 

4- OLD JAMESON DISTILLERY

İrlanda’nın medarı iftiharı Jameson viskisi, 1971'e kadar burada üretilmiş. Turistler, Jameson hikayesini dinlemek, turun sonundaki tadım testi ve sertifikası için mekana geliyor.

 

ÅžEHÄ°RDEN DENÄ°Z KENARINA

 

Üç yapraklı yonca ülkesinin başkenti: Dublin

Kayalıklarda yürüyüp fokları görebileceğiniz Howth.

Dublin’de geçirmek için bir haftanız varsa, yarım ya da bir gününüzü deniz kenarı semtlerinde geçirin. Kuzeye gitmek isterseniz kayalıklarda yürüyüp fokları görebileceğiniz Howth’a, güneye gitmek isterseniz de ‘PS. I Love You’ filminde Hilary Swank’in bir türlü söylemeye dilinin dönmediği Dun Laoghaire (Dan Liri) veya sahilde kumsala paralel yürüyüşe çıkabileceğiniz Bray semtine gidebilirsiniz. Bu mekanlara, şehir merkezinden (Pearse Street durağından) Dart’a (tren) binerek 15-20 dakikada ulaşabilirsiniz. Gidiş kişi başı 4 euro civarında.

 

LEZZET DURAKLARI

 

Üç yapraklı yonca ülkesinin başkenti: Dublin

 

İRLANDA KAHVALTISI İÇİN...
Fransa veya İtalya seyahatlerinin aksine İrlanda’ya yemek için değil içmek için gidilir. Ülkede en çok yenen şey patates. Mutlaka yemeniz gereken şey ise, İrlanda kahvaltısı. Balık ve patates kızartması neredeyse her barda var. St. Stephen’s Green çevresindeki The Hairy Lemon adlı bar, benim bu mönü için favorim. İrlanda kahvaltısı da öğleden sonraya kadar her barda sunuluyor. İngiltere kahvaltısındaki yumurta, fasulye, patates (hash brown), domates, mantar, bacon ve siyah pudinge ek olarak İrlanda kahvaltısında beyaz puding de var.

BRUNCH VE TATLI İÇİN...
Dublin Kalesi’nin yakınındaki Queen of Tarts muhteşem. Sevimli garsonları, tartları ve de cupcake’leriyle ünlü. Akşam yemeği için de, St. Stephen’s Green çevresindeki Market Bar özel bir yer. Eski bir ayakkabı pazarının restorana dönüştürülmesiyle oluşmuş. Duvarlarda hala tahta ayakkabılar var. Atmosfer ve yemekler harika, üstelik hesaplı. 

EN GÄ°ZLÄ° MEKAN...
Temple Bar’daki Vintage Coctail Club. Hiçbir tabela yok. Üstünde sadece ‘VCC’ yazan bir ev kapısından zil çalınarak giriliyor. İki katlı. Hava yağışlı değilse terasta oturun. 

ŞOV VE AKŞAM YEMEĞİ İÇİN... 
İrlanda dansını seyredecek vaktiniz yoksa, Wicklow dağlarındaki Johnnie Fox’s’a cumartesi şov ve akşam yemeği için önceden yer ayırtabilirsiniz. Restorana özel şehirden kalkan ve de dönen otobüsler var. İrlanda dansı ve şarkılarından oluşan şovla akşam yemeği mönüsü 55 euro civarında.

 

ŞEHİRDEN WICKLOW DAĞLARI'NA 

 

Üç yapraklı yonca ülkesinin başkenti: Dublin


Dublin, Wicklow dağları ile çevrili. Bu dağlar daha çok bizdeki tepelere benziyor. ‘Cesur Yürek’ filmi daha ucuza mal olacağı için, filmde geçtiği gibi İskoçya’da değil de İrlanda’da çekilmiş ve bu dağlar mekan olarak kullanılmış. Dublin’in merkezinden erken saatte kalkan Wild Wicklow Tours gibi günübirlik turlarla Wicklow’u ve ‘Leap Year’ filminde Amy Adams’ın göle düştüğü Glendalough Parkı’nı görebilirsiniz. Tur ücretleri genelde kişi başı 20 euro civarında.

 

KUZEY İRLANDA DETAYI 

Geçmişten gelen politik nedenlerden dolayı İngiltere’yle sevgi-nefret ilişkisi sürdüren İrlandalıların çoğu koyu birer Manchester United veya Arsenal taraftarı. Ülkede dört resmi televizyon kanalı var ama diğer kanallar İrlanda bazlı ürün reklamlarıyla yayın yapan İngiltere kanalları. Kuzey İrlanda hala Birleşik Krallık’ın parçası. Buna rağmen, iki ülke arasındaki anlaşmaya göre İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda arasında bariyerlerle ayrılmış resmi bir ülke sınırı yok. Yine de Türk vatandaşlarının, Kuzey İrlanda’ya giriş yaparken İngiltere vizesine ihtiyaçları var.

 

MUTLAKA TADIN

Guinness, Dublin'in dünyaca ünlü siyah birası olmasına rağmen, Murphy’s de Cork şehrinin siyah birası ve tadı en az Guinness kadar güzel. Her yerde yok. Dublin’de sadece bazı barlarda satılıyor. Ayrıca görünümüyle küçük bir Guinness birası dolu bardağa benzeyen Baby Guinness adı verilen Baileys ve Kahlua karışımı içeceği kesinlikle tadın.

 

AZİZ PATRICK GÜNÜ

 

Üç yapraklı yonca ülkesinin başkenti: Dublin

 

Patrick, İrlanda’nın baş azizi. Ülkeyi yılan istilasından kurtardığına inanılıyor. Aziz’i anmak için her sene 17 Mart’ta dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılarla yürüyüş ve aynı hafta içerisinde çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor. Geleneklere bağlı olarak, 17 Mart'ta herkes, içlerinde yeşilin yer aldığı kıyafetler giyiyor. Söylentiye göre, yeşil giymeyenler kendilerine çimdik atılmasını göze alıyor. Bence Aziz Patrick’in Günü’nün en büyüleyici tarafı, ilginç şapkalar, kıyafetler, yüz boyamaları, neşeli tavırlarıyla çevrenizi saran ve enerjileriyle mutluluk veren insanları (özellikle çocukları) görmek. Dublin’deki yürüyüş, katılımcılar açısından, yine aynı gün New York’ta gerçekleşen Aziz Patrick’in Günü yürüyüşünden sonra ikinci büyük yürüyüş. Her sene İrlanda parlamentosundan biri ülkeyi, New York yürüyüşünde resmi olarak temsil ediyor.

 

İLGİNÇ DETAYLAR

 

- İrlandalıların Türklere karşı bir sempatileri olduğu aşikar. Hem Kuşadası’na duydukları hayranlıktan, hem de Osmanlı İmparatorluğu’ndan... Ülkede yaşanan kıtlıkta, İngiltere ülkeye yardım etmeyi reddetmiş, Osmanlı imparatoru Abdülmecit ise İrlanda’ya tohum yardımı yapmış. Tohum dolu gemilerin Dublin’e girişi yasaklanınca, gemiler Drogheda şehrinin limanına demir atmış. Drogheda, bu minneti şehrin bayrağındaki ay yıldız sembolüyle günümüze kadar taşımış. Futbol milli takımımız ve Trabzonspor da bu şehre gelerek antrenman ve dostluk maçları yaptı.

- Aslında kızıl saç ve mavi göz daha çok İskoçlarda görülüyor. İrlandalılar genelde, siyah saçlı, mavi ya da yeşil gözlüler.

- Google, Facebook, eBay, LinkedIn gibi dünyanın en prestijli teknoloji firmalarının Avrupa merkezleri Dublin’de.

- İrlanda, dünyada eşcinsel evliliğin halk oylaması sonucunda onaylandığı (2015) ilk ve tek ülke.

- Geçmişte burada yaşayan Keltlerin izlerini sıkça görüyorsunuz. Kelt tasarımları yuvarlak desenlerden oluşuyor. Önemi, başlangıç ve sonunun olmaması.

 

BU İÇERİKÜç yapraklı yonca ülkesinin başkenti: Dublin TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR.

False