Tuz önemli ama...

Geçen pazartesi tuzun tarih boyunca ne kadar önemli olduğundan bahsetmiştik. Peki, tuzu bu kadar önemli kılan ne?

Haberin Devamı

Tuz, yeteri kadar su almış bir metabolizmada oluşabilecek su eksikliğini giderebiliyor, kan basıncını ve asit oranını dengede tutuyor, idrarın oluşmasına yardımcı oluyor. Ayrıca tuzda bulunan iyot, zeka geriliklerini ve guatr hastalığını engellemeye yardımcı oluyor.
Türkiye’de iyot kullanımının yaygınlaşması amacıyla 1998’den beri iyotsuz tuzların marketlerde satılması yasak.
İyot hem ışıktan hem de sıcaktan etkilenen bir madde. Bunun için uzmanlar, şeffaf ambalajda alınan tuzun karanlık bir yerde saklanmasını ve yemeklere pişirildikten sonra konulmasını öneriyor.
Aynı zamanda uzmanlar tarafından “üç zararlı beyaz”dan biri olarak nitelendiriliyor tuz. Vücudumuzun günlük tuz ihtiyacı ortalama 1 gram. Gelişmiş toplumlarda kişi başına ortalama tuz tüketimi ise 10 gramı buluyor.
Uzmanların önerisi, günlük tuz alımının hiç olmazsa 6 grama düşürülebilmesi. Çünkü fazladan aldığımız tuz, böbreklerimiz ve derimiz aracılığıyla vücudumuzdan atılıyor. Ancak tamamı atılamayan tuz, kan basıncının artmasına neden oluyor. Yani tansiyonun yükselmesine...
Yeryüzünün yaklaşık 7 milyon kilometrekaresinde bulunan tuzdan payımıza düşmesi gerekenin büyük kısmını zaten yediğimiz gıdalarla alıyoruz. Yani tuzluklardan dökülen beyaz toplara çok az ihtiyacımız var. Yapmamız gereken, tükettiğimiz tuz miktarını azaltmak.

Haberin Devamı

PEKMEZLİ CEVİZLİ NOKUL

Hamuru hazırlamak için eritilmiş yağ, sıvıyağ, yoğurt, tozşeker ve kabartma tozunu derin bir kaba koyun.
Bir taraftan yoğururken bir taraftan da unu azar azar ilave edin.
Kulak memesinden daha yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde etmelisiniz.
Hamuru toplayın ve oda sıcaklığında 20 dakika bekletin.
Dinlenen hamuru iki eşit parçaya bölün. Merdane yardımıyla tek tek açarak iki adet dikdörtgen hamur hazırlayın.
İç malzemesini hazırlamak için pekmez, varsa tahin, ceviz içi, tarçın ve tozşekeri derin bir kapta karıştırın.
Hazırladığınız bu içi hamurların üzerine eşit şekilde paylaştırın.
Hamurları uzun kenarlarından başlayarak rulo şeklinde sarın. Elde ettiğiniz iki ruloyu, ikişer parmak kalınlığında parçalar elde edecek şekilde keserek dilimleyin.
Dilimleri yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizin. Önceden ısıtarak 180 dereceye ayarladığınız fırında, üzerleri hafif kahverengileşinceye kadar, en az 30 dakika pişirin.
Soğuyunca üzerlerine pudraşekeri serperek servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 250 gr eritilmiş bitkisel margarin - 1 çay bardağı sıvıyağ - 1 çay bardağı yoğurt - 1 yemek kaşığı toz şeker - 1 paket kabartma tozu - Yaklaşık 6 su bardağı un
İç malzemesi; - Yarım su bardağı pekmez - Varsa 3 yemek kaşığı tahin   - 2 su bardağı ceviz içi   - 2 çay kaşığı tarçın - 1 su bardağı toz şeker - Ayrıca pudraşekeri

Yazarın Tüm Yazıları