Tuz felç riskini artırıyor

Sağlıklı insanların günlük tuz ihtiyacı 6 gram, bizde günde ortalama 18 gram tuz tüketiliyor. Tuz da en az şeker kadar insan sağlığını tehdit ediyor

Haberin Devamı

Millet olarak tuzu seviyoruz. Tuzlu yiyecekler damak tadımıza uygun. Ancak tuza karşı yükselen sesler giderek daha gür çıkıyor. Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Şükrü Sindel’in sloganı: “Tuzu sofradan kaldırın!” Tuz tüketiminin hipertansiyonla ilişkisi net. Aşırı tuz tüketen toplumlarda, hipertansiyon sıklığı tuz tüketmeyenlere göre çok daha fazla. Prof. Dr. Sindel, “Damar duvarlarında, kas hücrelerinde kalsiyumla tuz birikerek damarları büzüyor. Bu da tansiyonu yükselten hormonların daha etkili olmasına zemin hazırlıyor. Ayrıca tuzla birlikte suyun tutulmasıyla dolaşan kan hacmi artıyor. Sonuçta bu iki durum tansiyonun yükselmesine yol açıyor. Aşırı tuz tüketimi, hipertansiyon tedavisinin yetersiz kalmasına neden oluyor” diyor.
İhtiyaçtan fazla tuz tüketiminin hipertansiyon dışında başka ciddi etkileri de var. Kişinin tansiyonu normal olsa bile tuz tek başına felç (inme) riskini artırıyor. Mide kanserine yol açabiliyor. Böbrek taşlarının oluşmasına sebep oluyor. Osteoporoza yol açıyor. Prof. Dr. Sindel, “Sadece hastalar değil, tüm sağlıklı bireylerin tuzun aşırı kullanılmasına bağlı oluşabilecek hastalıklardan korunabilmesi için tuz tüketimlerini azaltmaları gerekiyor” diyor.
100 GRAM EKMEKTE 1.5 GRAM TUZ VAR
Tuz konusu açılınca pek çok kişi benzer refleks gösteriyor: “E ama vücudun da tuza ihtiyacı var...” Prof. Dr. Sindel, “Tabii ki vücudun tuza ihtiyacı var. Fakat bu günde 6 gramı geçmemeli. Hipertansif hastalardaysa günlük tuz tüketimi daha da azaltılmalı, 3.5 gram civarında olmalı. Bir tatlı kaşığı dolusu tuz yaklaşık olarak 5 gram civarında. Yine toplum olarak fazla tükettiğimiz ekmeğimizin 100 gramında 1.5 gram tuz olduğunu unutmamamız gerekiyor” diyor.
Piyasada sodyum oranı düşük, potasyum oranı yüksek tuzlar satılıyor. Ama Prof. Dr. Sindel bunların da dikkatli tüketilmesi gerektiği görüşünde.

Haberin Devamı

UZUN LAFIN KISASI

YANLIŞ:
Gece yatağını ıslatan çocukta mutlaka ruhsal bir sorun var demektir. Ruhsal sorun düzeltilirse, idrar kaçırma biter.
DOĞRU:
Her zaman değil. İdrar kaçırmaya sıklıkla idrar kesesi kasları arasında dengesizlik, mesanenin küçük olması, fazla miktarda idrar üretilmesi gibi sorunlar yol açar.

Haberin Devamı

SAĞLIĞIM İÇİN
Gülsin Onay
 (Piyanist)

MUTLAKA YAPARIM:
Uyku düzenime, dengeli ve doğal beslenmeye önem veririm. Mutlaka C vitamini ve ekinazya tableti alırım. Haftada 1-2 gün, mümkünse açık havada yürüyüş yaparım.
ASLA YAPMAM:
Yaklaşık 20 yıl, sadece yazın üç ay sigara içtim. Üç sene önce tamamen bırakmaya karar verdim ve zorlanmadan bıraktım.
MUTLAKA YAPACAĞIM:
Yeniden diyet yapmaya başlayacağım. Altı kilo kadar vermek istiyorum.

ŞİFA KÜTÜPHANESİ

Sünnetle ilgili her şey bu kitapta

Amerikan Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölüm Başkanı Dr. Egemen Eroğlu, sünnetle ilgili kaynaklara dayanarak Erkek Sünneti İnsanlık Tarihindeki Hikâyesi kitabını yazdı. İlkel ve çağdaş insanının sünnet sorgulamaları ve vardıkları ortak sonucu görmek için okuyun, derim. Amerikan Hastanesi Yayınları, 21 lira.

Haberin Devamı

TAMAMLAYICI TIP

Kekikten öksürük şurubu

Kekiğin temeli olan ve güzel kokusunu veren, içeriğinde bulunan uçucu yağlar timol ve karvakrol. Timol harika bir antioksidan ve iltihap önleyici. Sindirime yardımcı. Antiseptik özelliği taşıdığından, diş macunlarında da bulunur. Öksürük ve bronşit gibi durumlarda buhar banyosu olarak veya çay şeklinde tüketildiğinde faydalı etkisi hızlıca fark ediliyor. Kaynar suya üç yemek kaşığı kuru kekik ve iki tatlı kaşığı bal ekleyerek evde etkili bir öksürük şurubu hazırlayabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları