Türkiye'nin restoran haritası

Serdar Turgut ve iki gurme arkadaşı, yeme içme sanatında en iyileri sizler için seçtiTop 10 veya ‘Bilmem nerenin en iyileri’ şeklinde listeler doğal olarak subjektiftirler. Hatta en iyi listeler en sapına kadar sübjektif olanlardır.Bana Türkiye'deki en iyi restoranların bir listesini oluşturma görevi verilince ilk önce gözüm çok korktu.Bu konuda bilgi eksikliğim olduğu kesindi.Ancak iki arkadaşım Ali Esat Göksel ve Ayşe Çolakoğlu'yla bu işi yapma fikri aklıma düşünce, hemen rahatladım.Ali Esat gurmeliği gerçekten ciddiye alan, bu işten gerçekten anlayan bir insandır.Ayşe Çolakoğlu ise çıkardığı -İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de yeme içme sanatı el kitaplarıyla Türkiye'de gerçekten devrim yapmış bir arkadaşımdır.Onların bilgisiyle bu kısa listeyi oluşturduk.Tabii şunu hemen söylemek gerekir ki listede olan bütün isimler üstünde hepimizin yüzde yüz anlaşması gibi bir şey söz konusu değil.Ancak önemli olan nokta şu; bu liste en azından birimizin mutlaka dahil edilmesini arzu ettiği restoranlardan oluşuyor.Türkiye'deki her şehri de ne yazık ki kapsayamıyor.Burada uygulanan yöntem, listeye aldığımız restoranların mutlaka bizler tarafından denenmiş olması şartının yerine getirilmesiydi.Telefon açıp, görmediğimiz restoranların adını öğrenip daha kapsamlı bir liste verebilirdik ama bu da son derece yanıltıcı olurdu.Zaten biz de ismimizi böylesine bir yöntemle riske atamazdık.Dolayısıyla yeni şehirlerde yeni restoranları tanıdıkça ek listeler vermeye devam edeceğiz.Ve sonuçta, eğer bu listeleri sabırla biriktirirseniz elinizde güzel bir Türkiye Restoran Haritası olacaktır.Size yaptığım bu kıyağı da umarım unutmazsınız. MR.gurmeADAPAZARIKÖFTECİ MUSTAFA: Adapazarı'nda tabii ki ıslama köfte yiyeceksiniz. Bu konudaki uzman ise KÖFTECİ MUSTAFA. Yeni Cami Meydanı'nda 1912 yılından bu yana hizmet veren köfteci Mustafa'ya mutlaka çok açken gitmek gerekiyor.AFYONİKBAL: Ancak İtalya'da bulanabilecek bir iç dekorasyon Afyon'daki bu lokantada var. Yerler mermer. Yüksek tavanlar, aynalar ile tam bir levanten hava hakim. Tencere yemekleri yapılıyor. Ve tabii ki tatlıları harika. Kaymaklı tatlıdan bahsettiğimizi bilmem söylemeye gerek var mı?ANKARAKALBUR: Son dönemde Ankara'nın en gözde restoranı. Oran'daki bu mekan son derece küçük olduğu için yer bulabilmek hemen hemen imkansız. Onun için iki üç gece önceden yer ayırarak gitmeyi planlamakta yarar var. Görün bakın bütün zahmetlerinize değecek.MEST: Gece oraya gelenlere bakarak Ankara'da önemli insanlar listesini rahatlıkla çıkarabilirsiniz. İtalyan ağırlıklı mönüsü birinci sınıf ellerden çıkmış. (Gaziosmanpaşa)KALE WASHINGTON: Ankara kalesi içine bir dizi restoran arasında benim tercihim. Fasılıyla, yemekleriyle servis tam bir uyum içinde.ANTAKYABaşta şunu söylemeliyim. Eğer muhteşem tavuk yemek istiyorsanız bunu Antakya'da bulacaksınız. Harbiye'deki nehir üstündeki tavukçu size parmaklarınızı yedirecek.Bunun dışında geleneksel yöre yemeklerinden tatmak için tavsiyem HİDRO RESTAURANT, BOĞAZİÇİ, SULTAN...ANTALYAROYAL RESTAURANT: Falez Otel son bir yıl içinde özellikle yeni yemekleri denemek ve yerel yemeklere yeni yorumlar getirmek konusunda büyük atılımlar yaptı. Akdeniz yöresinin bitkileri ile süslenmiş geleneksel yemeklerin her biri görsel şölenle müşteriye sunuluyor. Üstelik kısa aralıklarla mönülerini baştan aşağıya değiştirip, yeni denemelere korkusuzca atılıyorlar.İSTANBUL AMBASSADEURSAli Koç'un yönetiminde atmosferinden yemek kalitesine kadar tam anlamıyla şık olarak nitelendirilebilecek mekan. Sade yemeği en güzel tatla ve en hakkını vererek sunan ender yerlerden bir tanesi. Bütün bunların dışında tabii ki manzara da enfes.BODRUMANTİK TİYATRO RESTAURANT: Denizin kıyısında butik bir otel burası. Restoranının özelliği işleticilerinin yemeğe gerçekten gönül veren, yemeği ciddiye alan gurmeler olması. Onlar böyle olunca ortaya çıkan sonuç da tabii ki keyifli oluyor. Bu restoran hakkında New York Times'da bile olumlu yazı çıktı. Artık düşünün siz.ÇİMENTEPE (YALIKAVAK): Muhteşem balık yemek isteyenlerin Bodrum'da uğraması gereken tek adres. Balık o kadar taze ki ve o kadar iyi hazırlanıyor ki inanılacak gibi değil.ÖZLEM (TÜRKBÜKÜ): Bir aile işletmesi. 12 ay boyunca açık. Kış aylarında keyifli bir yemek yemekten keyif alanlar için bulunmaz bir fırsat.ALARGA: Yine Türkbükü'nde deniz ürünlerinde uzmanlaşan bir restoran.ANKARA SANTİNİSheraton oteli içinde. İtalyan restoranı sınıfında birinci.ERZURUMKOÇ TORTUM ÇAĞ KEBABI: Tabii ki etin şişe doğrudan sarılıp, yatay olarak odun kömürü üzerinde pişirildiği o muhteşem kebaptan bahsediyoruz. Servisin de şişlerle yapıldığı bu kebapçıyı New York'a alıp götürsek bir anda şehirde meşhur olur vallahi.BURSACEMİL CEMAL ÇALIŞIR: Bilmem açıklamaya gerek var mı ama ben yine de tahmin edileni söyliyeyim. Tabii ki burası Uludağ kebapçısı ve tabii kebapları yiyenler Nirvana'ya ulaşıyorlar. Yemek yemek için üç saat arabayla gitmeyi göze alabildiğimiz tek adres.MARMARİSTavsiye edeceğimiz iki restoran da yat limanında:KAFE ANTİK'in adının kafe olduğuna kanmayın, dört dörtlük bir restoran aslında. Salataları muhteşem.PİNEAPPLE da hem deniz ürünlerinde, hem de et yemeklerinde kalitesini hiç bir zaman düşürmüyor.ANTALYA YEDİ MEHMETLERKüçük bir restoranken kendini inanılmaz geliştirip Antalya'nın en önemli restoranlarından bir tanesi haline geldi. Temelde hala daha esnaf lokantası ve zaten bu nedenle de çok güzel.ANKARA KÖRFEZYılların lokantası. Tabii ki akşamcıların yeri ve tabii ki akşam saatlerinde güzel bir şekilde gürültülü. Ama hem ev yemekleri hem deniz ürünleri muhteşem. Yıllardır aynı kalite tutturuluyor. Gürültüden kaçmak isteyenler öğle vakti gitsin.İSTANBUL HÜNKARFatih'te ayağı alışık olmayanların zorlanarak bulacakları mekan. Osmanlı yemekleri konusunda Türkiye'de onun elini öpmek gerekiyor. Geçmişe bir yolculuk için mutlaka bir öğle vakti deneyin.ADANATabii ki Adana kebapçısı önereceğiz, başka ne yapabiliriz ki? YÜZEVLER son dönemde yükselen değer halinde. Ayrıca ONBAŞILAR (Yukarıda) da iyi.TRABZONSÜLEYMAN RESTAURANT: Hamsili pilav için gidilmesi gereken en önemli adreslerden bir tanesi. AKÇAABAT KÖFTECİSİ: Karadeniz'de canınız köfte çekerse, nerede olursanız olun atlayın arabaya ve buraya gidin, hayal kırıklığına uğramanız mümkün değil.SÜRMENE PİDECİSİ: Adı üstünde pideci. Ama ne pideci, inanılacak gibi değil.RİZEHÜSREV: Dünyanın en iyi kuru fasulyecisi olduğu iddiasının doğru olma ihtimali çok büyük. Çayeli'ndeki bu sürpriz için bile Rize'ye gitmeye değer.GAZİANTEPİlk önce kebapçıları tavsiye edelim. Bunlar hakkında detaylı bilgi vermiyoruz çünkü adı üstünde kebapçılar.KEBAPÇI HALİL, TALAT ÇAYDANİMAM USTA: İmam Çağdaş Usta Gaziantep'te bir fenomen haline gelmiş durumda. İşini o kadar severek yapıyor ki inanılacak gibi değil.ÜÇLER Bu arada bunlar dışınde eğer sokakta yürürken aniden acıkırsanız, yani böyle bir şeyin Gaziantep'te mümkün olabileceğini düşünüyorsanız o zaman hiç korkmayın. Çünkü sokakta adım başı ciğer kebapçı ve kelle paçacı var.Bunu dışınde ev yemeklerinde KALELİ OTLU RESTAURANT var.MAZICIOĞLU ŞEFLERİN YERİ‘ni de tavsiye ederiz.İSTANBULKANLICA KÖRFEZ: Deniz ürünleri konusundaki ünü dünya çapında oldu. Öyle ki artık neredeyse turist akınından dolayı müdavimlerin bile yer bulabilmesi mümkün değil.FERİYE: Kış aylarında atmosferi iyi olmasa da yemekleri eşsiz. Türk şeflerin nasıl harikalar yaratabildiğinin canlı kanıtı. Yaz aylarında daha da muhteşem çünkü manzara harika.MEZZALUNA: İtalyan yemekleri konusunda İstanbul’da bence birinci. Biraz gürültülü ama olsun servis usta yönetim altında tıkır tıkır işliyor.GREAT HONG KONG: Bence İstanbul POLAT RENAİSSANCE otelindeki ROYAL CHİNA RESTAURANT ile birlikte
Yazarın Tüm Yazıları