Türkiye'nin ilk 'Kargalı Yeraltı Barajı' kurudu

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin ilk Kargalı Yeraltı Barajı kurudu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2016 12:05

Türkiye'nin ilk 'Kargalı Yeraltı Barajı' kurudu

Haberin Devamı

Hüseyin ÖZBALI/ELMADAĞ(Ankara), (DHA)- ANKARA'nın Elmadağ İlçesinin içme suyu ihtiyacını karşılaması için Türkiye'de ilk olarak 2012 yılında yapılan 'Kargalı Yeraltı Barajı" yaşanan kuraklıklarla tamamen kurudu.

CHP Elmadağ İlçe Başkanı Adem Barış Aşkın, Elmadağ'ın içme suyu ihtiyacını karşılamak için yapılan ve yüzey suları ile beslenen barajın milyon dolarlara yapıldığını hatırlattı. Aşkın, "Bu ilçeye bu barajdan su verilmeye başlandığında ara ara musluklardan çamurlu su akıyordu. Bu suları kullanan çok sayıda vatandaş hastanelik oldu. Geçtiğimiz aylarda 'Kirli Su Eylemi' yaparak sesimizi duyurmaya çalıştık. 'Ben yaptım' mantığı ile yapılan Kargalı Yeraltı Barajı şimdi ise tamamen kurudu. Elmadağ ilçesinin içme ve temizlik suyu şebekesinin ancak Mamak İlçesinin şebeke suyuna bağlanması ile su sorunu çözülebilir" dedi.

2012 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ tarafından inşasına başlanan ve 28 ocak 2014 tarihinde faaliyete geçirilen baraj, 14 metre yerin altında ve 2.5 milyon metreküp su tutabilme kapasitesine sahipti. Barajın tamamen kuruduğunu belirten CHP Elmadağ İlçe Başkanı Adem Barış Aşkın, "Yüzey suların altına baraj kurulmaz. Araştırılmadan, fizibilitesi yapılmadan ve ilçe halkına 'burada baraj olur mu?' diye sorulmadan 'ben yaptım' mantığı ile milyon dolarlara mal olan baraj tamamen kurudu. Zaten bu barajdan ilçeye su verilmeye başlandığında musluklardan pis, kokulu ve çamurlu sular akıyordu. Çok sayıda vatandaşın sağlık şikayetlerini dile getirmek için geçtiğimiz aylarda Elmadağ'da 'Kirli Su Eylemi' yaparak sesimizi duyurmaya çalışmıştık. Elmadağ ilçesi, şimdi Hisar Mahallesi yakınlarındaki eski kuyulardan içme suyu ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. Bu kuyular ara ara yağan yağmur suları ile dolunca şehir şebeke suları yine kirli akıyor. Bu suları tüketen ve temizlik amaçlı kullanan vatandaşlar çeşitli şikayetlerle hastanelere gidiyor. Elmadağ ilçesinin acil temel su ihtiyacı, ancak Mamak ilçesinin su şebekesine dahil edilerek çözülebilir" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!