Türkiye'nin Demokratikleşmesi ve Alevi Talepleri Çalıştayı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin Demokratikleşmesi ve Alevi Talepleri Çalıştayı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2014 15:47

- Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel: - "İslam aleminde halen Sünnilik, Şiilik meselesinin, üstelik Irak'ta, Suriye'de gördüğümüz şekilde devam etmesini kabul etmek mümkün değil. Türkiye'de ise Alevilik meselesi, tarihimizde inanç değil, siyaset kaynaklı bir mesele olarak ortaya çıkmıştır" - "Şimdi artık cemevleri konusunda da inşallah herkesi hoşnut edecek daha ileri düzenlemeler yapılacaktır" - "Burada dostluğu, birliği, beraberliği, kardeşliği pekiştirmek adına yaptığımız çalıştay, bakıyorsunuz Antalya'da bazı kişiler tarafından protesto edilmeye çalışılıyor, araya nifak tohumları sokulmaya çalışılıyor"

Haberin Devamı

ANTALYA (AA) - Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "İslam aleminde halen Sünnilik, Şiilik meselesinin, üstelik Irak'ta, Suriye'de gördüğümüz şekilde devam etmesini kabul etmek mümkün değil. Türkiye'de ise Alevilik meselesi, tarihimizde inanç değil, siyaset kaynaklı bir mesele olarak ortaya çıkmıştır" dedi.

Türel, Su Otel'de Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığınca düzenlenen "Türkiye'nin Demokratikleşmesi ve Alevi Talepleri Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin demokrasi yolundaki meselelerini değerlendirmek için bu tür toplantıları düzenlediklerini söyledi.

Antalya'nın Türkiye'den ve dünyanın her yerinden gelen insanlara kucak açmış bir şehir olduğunu dile getiren Türel, Türkiye ve dünya meselelerinin Antalya'da ele alınacağını, Türkiye'ye, hatta dünyaya bir ışık tutmaya gayret edileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Abdal Musa Hazretlerinin şehri Antalya'nın Alevilik konusunda öncü olması gerektiğini vurgulayan Türel, şöyle devam etti:

"Antalya, Türkiye'nin birliğine ve dirliğine destek olacak bir şehirdir. Göreve başladığım günden itibaren Antalya'da birlik ve beraberliği sağlamak hedefimiz, gayretimiz var. Hükümetimiz bu konudaki çalışmalarını hızlandırmıştır. Artık Türkiye kardeşliğini bu adımlarla pekiştirmek durumundadır ve herkes gibi biz de buna katkı yapmak mesuliyetini taşıyoruz."

- "Artık Türkiye de meselelerini çözmelidir"

Papa’nın son Türkiye ziyaretini hatırlatan Türel, Papa'nın Türkiye'ye gelerek Ortodoks Kilisesi ile birlik mesajı verdiğini kaydetti. Avrupa'da mezhep savaşlarının 16. ve 17. asırlarda yaşandığına, bugün artık böyle bir meselenin olmadığına işaret eden Türel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünya böyleyken İslam aleminde halen Sünnilik, Şiilik meselesinin, üstelik Irak'ta, Suriye'de gördüğümüz şekilde devam etmesini kabul etmek mümkün değildir. Türkiye'de ise Alevilik meselesi, tarihimizde inanç değil, siyaset kaynaklı bir mesele olarak ortaya çıkmıştır. Yakın tarihte de Dersim olayları ile büyümüş, sonra da çeşitli diğer konular gibi bir devlet geleneği içerisinde, demokrasimizin noksanlıkları içerisinde çözümsüz bırakılmıştır."

Haberin Devamı

Başkan Türel, demokratikleşmenin ancak hak ve özgürlüklerin genişletilmesiyle mümkün olacağını vurguladı. Türkiye'nin artık bu meseleleri çözmesi gerektiğinin altını çizen Türel, şunları söyledi:

"Şunu inkar edemeyiz ki, on yıllardan beri memleketimizde korku duvarları inşa edilmiş. Değişik kesimlerde farklı peşin hükümler meydana gelmiş. Her çözüm adımı farklı tepkilerle karşılaşmaktadır. Nitekim bir Dersim konusu konuşulduğunda bu korku duvarlarını görebiliyoruz. Oysa büyük devlet ve büyük millet, tarihindeki acılardan ders çıkararak büyür, kuvvetlenir. Mesele kim haklı kim haksız meselesi değildir. Ortada bir acı varsa bu, hepimizin ortak acısı olmalıdır ama artık inşallah Türkiye güçlü ve kararlı siyasi irade ile bu zorlukları bir bir aşacaktır."

Haberin Devamı

Peygamber Hz. Muhammed'in, Hz. Ali'nin, Hz. Hasan'ın, Hz. Hüseyin'in, Hacı Bektaşi Veli'nin, Abdul Sultanı'nın birleştirici olduğunu, kimsenin onlar adına Müslümanları bölemeyeceğini dile getiren Türel, Hz. Ali'nin, Peygamber Hz. Muhammed ve tüm Müslümanlar için sevgililerin sevgilisi olduğunu kaydetti.

Türel, şöyle konuştu:

"O Ali ki, Peygamberimizin yatağına yatarak kendisini feda etmiştir. O Ali ki, yüce Peygamberimiz, 'Ali'nin eti benim etimdir. Ali'nin canı benim canımdır. Ali'nin kanı benim kanımdır. Her kim ki Ali'yi severse beni sever. Beni seven de Allah'ı sever. Her kim ki Ali'ye düşman olur, bana da düşman olur. Bana düşman olan da Allah'a da düşman olur' demiştir. 'Ben ilmin şehriyim, Ali de onun kapısıdır' sözü kadar güzel bir söz olabilir mi? İşte bu yüzden Abdal Musa'nın piri Hacı Bektaş'ı Veli Hazretleri, 'Bizim erkanımız; ahlakı Muhammed'i ve edebi Ali'dir' demişti. Bize düşen bu kardeşliği yaşayarak, yaşatarak onlara layık olmaktır. Bir taraftan Ahmet Yesevi'yi Türklüğün büyük ismi diye tanıyıp, diğer taraftan Hacı Bektaş'lara uzak durmak mümkün müdür? Hepsi aynı kaynaktan gelip aynı menzile gider. Bu birliği mutlaka yakalayacağız ve aziz milletimiz bu büyük zenginlikle büyüyecek."

- Antalya'ya cemevi projesi

Haberin Devamı

Menderes Türel, hükümetin Alevilik konusunda atacağı samimi adımlara inandığını, güvendiğini söyledi. AK Parti döneminde Hristiyan insanların da haklarına her zaman saygı gösterildiğini anlatan Türel, şunları kaydetti:

"Biz inanç hürriyetine inanan insanlarız. Zaten Anadolu'nun mayasında bu hoşgörü ve kardeşlik var. Şu anda din derslerinin, ders kitaplarının gözden geçirilmesi gibi çalışmalar da peşin hükümlerin aşılması bakımından fevkalade önemlidir. Bu dönemde cemevlerinin ardı ardına her yerde açılması da demokratikleşmenin bir sonucudur. Bu bizi hakikaten mutlu etmektedir. Şimdi artık cemevleri konusunda da inşallah herkesi hoşnut edecek daha ileri düzenlemeler yapılacaktır. Antalya'da biz zaten beklemedik. Cami projemizle beraber cemevi projemizi de açıkladık. İnşallah Abdal Musa Sultan'ın hatırasına yakışacak güzel bir projeyle cemevimizi yapacağız."

Haberin Devamı

Antalya'da her zaman demokrasiden, hak ve özgürlüklerden yana olacaklarına işaret eden Türel, toplantıdan hükümetin çalışmalarına katkı sağlayacak fikirler, tavsiyeler çıkacağını ümit ettiğini söyledi.

Türel, ileriki günlerde Roman çalıştayı gerçekleştireceklerini de bildirdi.

- Protestolara yönelik eleştiri

Başkan Türel, Alevilik ile ilgili yapılan çalıştay sırasında gerçekleştirilen protestoları da eleştirdi. Türel, "Burada dostluğu, birliği, beraberliği, kardeşliği pekiştirmek adına yaptığımız bu çalıştay, bakıyorsunuz Antalya'da bazı kişiler tarafından protesto edilmeye çalışılıyor, araya nifak tohumları sokulmaya çalışılıyor" dedi.

Moderatörlüğünü Siyaset Bilimci Dr. Murat Yılmaz ve Prof. Dr. Berat Özipek’in yaptığı toplantıya Dünya Ehli Beyt Vakfı’ndan Fermani Altun, Alevi dedesi Hüseyin Dede Kargınoğlu, Stratejik Düşünce Enstitüsü’nden Kürşat Birinci, gazeteci -yazar Halime Kökçe, AK Parti Alevi Çalıştayları Koordinatörü Necdet Subaşı, gazeteci-yazar Erol Göka, Abdal Musa Dernahı Postnişini Hüseyin Eriş, Abdal Musa Dernek Başkanı Ali Eriş, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Hakverdi Çelik, Hacı Bektaş Vakfı Antalya eski Şube Başkanı Kazım Engin, Tahtacılar Derneği Genel Başkanı Yolcu Bilgiç, Akçaniş Tahtacılar Dernek Başkanı Şener Sarıçiftçi, Alevi Kültür Dernekleri eski Antalya Şube Başkanı Ergün Kurt, Yuvalı köyü dedesi Haydar Demirayak, Finike Alevi Kültür Dernekleri Şube Başkanı Hakkı Bulut, Alevi Kültür Dernekleri eski Genel Başkanı Atilla Erdem, Döşemealtı Alevi Kültür Derneği Başkanı Savaş Sezgin katıldı.

- Çalıştay protesto edildi

Bu arada yaklaşık 50 kişilik bir grup, çalıştayı protesto etmek amacıyla slogan atarak Cam Piramit'ten Su Oteli'ne kadar yürüdü. Polis ekipleri, otel çevresinde güvenlik önlemi aldı.

Grup adına burada konuşan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Antalya Şube Başkanı Tufan Eroğlu, çalıştayı bazı internet sitesine düşen haberlerden duyduklarını ifade etti.

Eroğlu, çalıştaya Alevi örgütlerinin haklı taleplerini savunan örgüt temsilcilerinin katılmadığını öne sürdü.

Grup, daha sonra dağıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!