GeriSeyahat Türkiye rehbere girer mi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye rehbere girer mi

Türkiye rehbere girer mi

Pek çok ülke ve restoranı kapsayan Michelin rehberinin direktörü Jean-Luc Naret, Türkiye’nin rehbere girme şansını değerlendirdi:

“Türkiye’nin gastronomik potansiyeli hızla gelişiyor. Birçok mutfağın hayranıyım ve açıkçası Türk mutfağı da bunlardan biri.”

Fransa’da 1900 tarihinde yayınlanmaya başlayan, ünü sınırları aşan Michelin Rehberi bu yıl 100. sayısını kutluyor. Pek çok ülke ve restoranı kapsayan rehberin direktörü Jean-Luc Naret, geçen ay ıstanbul Life dergisine hem rehberi ve bu özel sayıyı anlattı hem de Türkiye’nin rehbere ne zaman gireceğina dair soruları yanıtladı.

İlk Michelin rehberi nasıl ortaya çıktı?
- 1900 yılında, Fransa yollarında seyahat eden otomobillerin sayısı 3 binden azdı. Yani otomobille seyahat çoğunlukla gerçek bir maceraydı. Buna rağmen Michelin kardeşler otomobilin bir geleceği olduğuna yürekten inanıyorlardı. Otomobilin gelişmesini ve aynı zamanda Michelin Grubu’nun gelişmesini desteklemek için, motorlu taşıt sürücülerine, seyahati kolaylaştıran, hareketliliği artıran, dolayısıyla Michelin lastiklerinin satışını artıran küçük bir rehber sunmaya karar verdi. ılk sayısı Ağustos 1900’de yayınlanan ve yaklaşık 35 bin kopya basılan bu küçük rehber, ünlü Michelin Rehberi haline geldi. Andre Michelin önsözünde: “Bu rehber yeni bir yüzyılın şafağında çıkıyor ve yüzyılın sonuna kadar yaşayacak” diye yazdı. Rehber, tamirciler ve lastik satıcılarında bedelsiz olarak dağıtıldı. 

Restoranlara Michelin yıldızları verilmeye neden başlandı? Yıldız kategorileri nasıl belirlendi? Bu yıldızların anlamı nedir?
- 1926’dan başlayarak iyi restoranlara yıldız verildi. ıkinci ve üçüncü yıldızlar 1931’de Paris bölgesi dışındaki kuruluşlar için ve 1933’de Paris için verilmeye başlandı. Yıldızların tanımı 30’ların sonunda yapıldı ve bugün de kullanılmaya devam ediliyor. Yıldızların anlamına gelince: Bir yıldız; kategorisinde çok iyi bir mutfak, iki yıldız; mükemmel mutfak, seyahat güzergahını değiştirmeyi hak ediyor, üç yıldız; istisnai bir mutfak, özel bir seyahati hak ediyor.

1900’de Michelin Rehberi yalnızca Fransa’yı kapsıyordu, bugün ise birçok ülkeyi kapsıyor. Ne Türkiye ne de herhangi bir Türk restoranı rehberde yer alıyor. Bunu nasıl yorumluyorsunuz?
- Günümüzde Türkiye’nin gastronomik potansiyeli ilgi çekici ve hızlı bir şekilde gelişiyor. Michelin rehberinin kapsama alanı dünya çapında genişlemeye devam edecek. Dolayısıyla, ‘Main Cities of Europe Guide’ın gelecek sayılarında böyle bir gelişme için gereken her şey mevcut.

False