Türkiye onlar için cennet

Güncelleme Tarihi:

Türkiye onlar için cennet
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2011 00:00

“İtalya gibi, İspanya gibi, seyir kalitesi daha yüksek olan liglerde oynamak hem daha zordur, hem de belirli yaştaki futbolcuya burada ödendiği kadar yüksek rakamlar ödenmez. Bu kadar ilgi gösterilmez.”

Haberin Devamı

FUTBOL tarihine adını altın harflerle yazdıran; 2000’de Avrupa’da, 2001’de dünyada yılın futbolcusu seçilen Luis Figo, halen sportif direktör olarak çalıştığı Inter’in yaz kampına gidecek yetenekli çocukları seçmek için dün Marmara Forum Alışveriş Merkezi’ne geldi. Biz de düzenlenen basın toplantısı öncesinde Luis Figo ile kahvaltı yaptık ve sorularımızı sorduk...

Ülkemize gelen önemli yabancı futbolcular, “Türkiye’ye gidiyorsam bunun bir bedeli olmalı” mantığıyla mı hareket ediyorlar?
Kesinlikle doğru. Türkiye’yi küçümsediğim düşünülmesin ama İtalya gibi, İspanya gibi, seyir kalitesi daha yüksek olan liglerde oynamak hem daha zordur, hem de belirli yaştaki futbolcuya burada ödendiği kadar yüksek rakamlar ödenmez. Buradaki kadar ilgi de gösterilmez. Türk kulüplerinin sunduğu önemli ayrıcalıklar ve ekonomik farklılıklar var. Yabancıların burada çok büyük paralara çok daha rahat futbol oynama şansları var.

Xavi, İniesta ve Messi ile bizi kıyaslamayın

/images/100/0x0/55ea915ff018fbb8f8887670


Real Madrid’de Zidane ve Ronaldo ile beraber oynadınız... Figo, Zidane, Ronaldo... Diğer tarafta ise Xavi, İniesta, Messi... Biraz fantastik olacak ama; hangi üçlü daha iyi?
Öncelikle dönemleri ayırt etmek gerekiyor ama şunu söyleyebilirim; bu tarz üçlü oynayabilen futbolcular takımlarına çok büyük katkı sağlıyorlar. Saydığınız tüm isimler bireysel olarak çok başarılı futbolcular. Bizler zaman, bireysel başarılarımızın yanı sıra Real Madrid’e oldukça faydalı olmuştuk. Xavi, İniesta ve Messi için de durum aynı. Takım olabilmek zordur. Biz bunu başarabilmiştik. Barcelona’nın şu anki durumuna bakarsanız bize benzettiğiniz yeni jenerasyonun da oldukça başarılı olduğunu görürsünüz.

Quaresma’ya “Beşiktaş’a git” dedim

Quaresma ile Beşiktaş’a gelmeden görüştünüz mü?
Elbette konuştum. Beşiktaş’tan önceki son döneminde Inter’de forma şansı bulamıyordu. Ben de ona futbol oynayabilmesi açısından Beşiktaş’tan gelen teklifi değerlendirmesi gerektiğini söyledim. Burada başarılı olacağını da biliyordum.

Guti’ye çok üzüldüm

Guti eski takım arkadaşınız. Şu an görüşüyor musunuz? 3 haftadır kadroya dahil olamamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Açıkçası bu durumdan haberdar değildim. Sakat olduğunu duymuştum, bu nedenle oynamıyor sanıyordum ama değilmiş. Guti çok yetenekli ve özel bir futbolcudur. Bence kalitesi tartışılmaz. Neden bu kadar gözden düştü bilemiyorum. Gerçekten üzüldüğümü söyleyebilirim.

Futbol oynamayı özlüyor musunuz? Bazen yapılan hataları gördüğünüz zaman içinizden kendinizi sahaya atmak geliyor mu?
Kesinlikle özlemiyorum. Şunu belirtmeliyim ki, ben fizik gücüm ve kondüsyonumun yeterli olmadığını düşündüğüm gün futbolu bıraktım. O nedenle geriye dönüp bakmak yanlış olur. Her işin bir zamanı var. Sahaya baktığım zaman yaptığım tek şey, eski günlerimi hatırlayıp gülümsemek.

Film teklifi almadım ama sizinle oynayabilirim!

Hiç film teklifi aldınız mı? Mesela İtalyan mafya babasını iyi oynarsınız diye düşünüyorum.
Yok hiç almadım. Ama benimle beraber bir Türk filmi çekmek isterseniz sizinle oynayabilirim (gülüyor). Al Pacino dururken beni İtalyan mafya babası olarak oynatmazlar herhalde...

Oldukça fit görünüyorsunuz. “Şimdi çıksam 90 dakika oynarım” diyor musunuz?
Türkiye’de oynayamam, baştan söyleyeyim (gülüyor). 90 dakika oynayamasam da maçın büyük bir bölümünde oynayabileceğimi sanıyorum. Sahada savaşabileceğimi söyleyemem ama yine de idare ederim.

Messi mi, Ronaldo mu? Hangisi gelirse o!

Türk futbolseverlerinin en önemli sorunlarından biri; ‘Messi mi?, Ronaldo mu?’ tartışmasıdır. Siz bu konuda bir yanıt verip bizi kurtarabilir misiniz?
Bence hiç o kadar düşünmeyin ve tartışmayın. “Hangisi Türkiye’ye gelirse en büyük o!” diyerek konuyu kapatın.
Ama bunun için çok para ödemeniz gerekiyor. (gülüyor)

Yeni bir ekol yaratacağız

Türkiye’ye gelmenize neden olan bu organizasyondaki hedefiniz nedir?
Bunun temelde bir scout çalışması olduğunu söyleyebilirim.
Bu olay sadece Inter’e değil dünya üzerindeki tüm kulüplere faydalı olacaktır. Elbette en çok da gençlere. Biz genç yetenekleri keşfetmek adına yola çıktık. Onların videolarını tüm dünya ile paylaşacağız. Bu sayede aralarından çok önemli yıldızlar çıkacak. Futbol rüyası olan bütün gençleri bir çatı altında toplayacağız. Onlardan yeni bir ekol üreteceğiz. Biz taşın altına elimizi sokuyoruz. Umarım başarılı olacağız.

Barcelona’ya gittim bakın hala hayattayım

Barcelona’dan Real Madrid’e sözleşmenizde yer alan yaklaşık 60 milyon Dolar bonservis bedeli ödendiği için mi transfer oldunuz?
Evet sözleşmemde öyle bir madde vardı ve ben de gittim. Özel bir tercih değildi.

Transferin ardından R.Madrid’in Barcelo-na’daki ilk maçında çok büyük olaylar çıkmıştı. Bu kadarını bekliyor muydunuz?
Sanırım beni çok seviyorlardı, ondan böyle bir şey oldu. Şimdi de gidiyorum bir şey yapmıyorlar. Bakın hala hayattayım ve sağlamım. Şaka bir yana o transferden sonra Barcelona’da eskisi kadar sevilmediğimi biliyorum.

Bir dönem gazetelerde her transfer döneminde sizin geleceğiniz yazılıyordu. Hiç Türkiye’den transfer teklifi almış mıydınız?
Yok hiç teklif almadım. Ama bu her dönem olan bir şeydir. Biz de her gün kendimizin başka bir takımda oynayacağını gazetelerden okurduk.

Trabzonspor bizi yenince çok şaşırdık

Trabzonspor’un Şampiyonlar Ligi maçında Inter’i deplasmanda 1-0 mağlup etmesi sizi şaşırttı mı?
Biz o karşılaşmaya “Kendi evimizde oynuyoruz ve kazanmak zorundayız” anlayışıyla çıktığımız için evet, skor maç esnasında ve bitiş düdüğü çaldığı anda bizim için şaşırtıcı oldu. Ama sonrasında değildi. Çünkü maç bittikten sonra biz bunun “sadece futbol” olduğunu hatırlamak ve bugünü unutup yarına bakmak durumundaydık.

Haberin Devamı

saksu@hurriyet.com.tr

Haberin Devamı

http://twitter.com/seycanAksu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!