GeriSeyahat Türkiye’nin en gözde meyhaneleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye’nin en gözde meyhaneleri

Türkiye’nin en gözde meyhaneleri

Meyhane ve rakı kültürü üzerine son yıllarda çok sayıda kitap yayımlandı. Rakı nasıl içilir, içerken yanında ne yenir, çilingir sofrasında nasıl oturulur gibi tartışma konuları ortaya atıldı. Peki rakı sofrasının en iyisi nerede? En iyi rakı muhabbeti nerede yapılır? Yıllarca meyhane masalarında oturmuÅŸ, bu iÅŸin adabını öğrenmiÅŸ gurme ve yazarlara sorduk. Jüri üyeleri tercih ettikleri beÅŸer meyhaneyi sıraladı. Ortaya Türkiye'nin en gözde meyhaneleri çıktı. Meyhane denilince Ä°stanbul ağırlığını koyuyor. Ä°stanbul'un 100 yıllık Safa'sından, Ankara'ya, Antalya'ya, Cunda'ya kadar çeÅŸitli meyhaneler sıralandı. Hepsinin ortak noktası iyi meze, rakı ve yanında sıkı bir muhabbet. REFÄ°KEdebiyatçı ve sanatçı adresiAlçak tavanlı, bol muhabbetli Refik, Ferit Edgü, Fethi Naci gibi edebiyatçıların, Yusuf Taktak, Orhan Taylan gibi ressamların, Gülriz Sururi gibi tiyatrocuların uÄŸrak yeri. 1954'te meyhaneyi açan Refik Arslan, ÅŸimdi aynı adı taşıyan oÄŸluyla beraber iÅŸin başında. Öğlen Türk yemekleri var. AkÅŸam meyhane mezeleri eÅŸliÄŸinde rakı sofrası kuruluyor. Kara lahana sarması, hamsi buÄŸulama, kuzu sarması çok meÅŸhur. Kuzu sarma isteyen hatırlı müşteriler bir hafta önceden haber veriyor. Yemek sonrası ise gül iÅŸkembe müdavimlerin favorisi. Pazar hariç her gün 01.00'e kadar açık. Hafta sonları rezervasyon gerekiyor. KiÅŸi başı ortalama 25 milyon lira. Asmalimescit Cad. Sofyalı Sok. 10/1 BeyoÄŸlu, Ä°stanbul (212) 243 28 34SAFAAsırlık meyhaneÄ°stanbul'un en eski meyhanelerinden. En az 100 yıl önce açıldığı Yedikule'deki tek katlı binasında geleneksel meyhaneciliÄŸi sürdürüyor. Ä°lhan Eksen'e göre yüksek tavanı sayesinde Safa'da muhabbet gürültüye dönüşmüyor. Gazetecilerin, edebiyatçıların uÄŸrak yeri ama asıl müşteri kitlesi 25-30 yıllık müdavimleri. Arnavut ciÄŸeri, özel yapım beyaz peynir ve lakerda en çok tutulan mezeler. Her dem taze balıkları meÅŸhur. Fiks mönü yok, 20-30 milyon lira arası hesap geliyor. Her gün gece yarısına dek servis var. Ä°lyasbey Cad. No: 169 Yedikule, Ä°stanbul (212) 585 55 94 Ä°MROZMüzik, televizyon yok, muabbet çok1941'de Balıkpazarı Kerpen Pasajı'nda açılan Ä°mroz 1982'den beri Nevizade Sokak'ta. 60 yıllık patron, bugünün ortağı Yorgo OkumuÅŸ hálá iÅŸin başında duruyor. Muhabbeti bozmamak için hiç müzik çalınmıyor, televizyon açılmıyor. 30-35 çeÅŸit mezeden en meÅŸhurları lakerda, torik soslu ve tarama. Her gün 24.00'e kadar açık. 19.00'a kadar rezervasyon yapıyor. Ä°nal Batu, Cemil Ä°pekçi, Gani Müjde ve Cem Yılmaz ünlü müdavimleri arasında. Yaz aylarında terasını da açıyor. Nevizade Cad. No: 24 BeyoÄŸlu, Ä°stanbul (212) 249 90 73YAKUP 2Yay vaziyeti beyler!Kendine özgü ara sıcaklarıyla meÅŸhur. Arnavut ciÄŸeri, tereyaÄŸlı mantar ve kağıtta pastırma vazgeçilemeyen tatlar arasında. 27 yıldır Asmalımescit'teki yerini koruyan Yakup 2 bahçe bölümünü de açtı. Öğlen 12.00-14.30 arası servis veriyor. AkÅŸam 18.30'da masalar dolmaya baÅŸlıyor. Geceyarısı 02.00 sularında ‘‘Yay vaziyeti beyler’’ ikazları baÅŸlıyor. Balıklı fiks mönü 30 milyon ama daha mütevazı bir sofrayla 20-25 milyona çıkmak mümkün. Asmalımescit Cad. No: 35 BeyoÄŸlu, Ä°stanbul (212) 249 29 25.HUZUR (Cavit’in yeri)Müşteri canlı müzikten hoÅŸlanmıyorKomilikten patronluÄŸa yükselen Cavit GüneÅŸ, Huzur'u 1969'da açtı ve o gün bugündür Çiçek Pasajı'ndan ayrılmadı. Aslında 23.00 'e kadar açık ama müşterinin durumuna göre 02.00'ye kadar uzuyor. 20 çeÅŸit meze arasında yoÄŸurtlu kabak ve semizotu çok tutuluyor. Can ve Ä°nan Kıraç eskiden beri müdavim. Burada yabancı müşteriler de rakı içiyor. Müşterisi canlı müzikten hazzetmiyor. Çiçek Pasajı, No: 18, BeyoÄŸlu, Ä°stanbul (212) 293 71 29HATAYÅžair ve yazarların buluÅŸtuÄŸu yerÄ°mza günleri ve sergileriyle meÅŸhur Hatay edebiyatçılara uzun yıllardır ev sahipliÄŸi yapıyor. 35 yıllık Hatay 40'ı aÅŸkın meze çeÅŸidiyle hizmet veriyor. Garsonluktan patronluÄŸa geçen Mehmet Ali Işık ‘‘Bizdeki meze çeÅŸidi hiçbir yerde bulunmaz’’ demekten çekinmiyor. Ayrıca, pastırmalı böreÄŸi, humusu ve buÄŸulama balıkları da meÅŸhur. Her gün 12.00-24.00 arası açık, hafta sonları rezervasyon ÅŸart. Minimum 15 milyon hesap ödemek mümkün. BaÄŸdat Cad. No. 256 Bostancı, Ä°stanbul (216) 361 33 57KULELÄ°Samatya’nın 25 yıllık meyhanesiAli Sirmen'in deyimiyle Samatya'da kendine özgü müdavimleriyle havasını koruyan Kuleli çeyrek asırlık bir meyhane. Mönüsü deniz ürünleri ağırlıklı: Kalamar, ançuez, sardalya, ahtapot, lakerda ve çiroz. Åžener Åžen ve UÄŸur Yücel Ä°kinci Bahar dizisi sırasında keÅŸfettikleri bu yere hálá geliyor. Rezervasyon yapmadan yer bulmak zor, özellikle hafta sonları. KiÅŸi başı 15 milyona çıkmak mümkün ama balık yerseniz 30 milyona ulaşıyor hesap. Büyük Kuleli Sok. No. 38 Samatya, Ä°stanbul (212) 587 94 38.SEVİÇTurist akınına uÄŸruyor1948'de birahane olarak açıldı, ismini ‘‘Severek İçmek’’ten aldı. Müesseseyi baba yadigarı diye gören YaÅŸar AydındoÄŸan ‘‘müşteri bizim için çok önemli’’ derken, Fethi Naci, Cevat Çapan, Mücap OfluoÄŸlu'nu anmadan edemiyor. Tabii baÅŸta Ä°spanyol, Ä°srailli, Fransız, Ä°talyan olmak üzere turistleri de ağırlıyor. 15.00-19.00 arası Macar kemancı Korçi, akÅŸam ise bir kadın akordeoncu gürültüden uzak bir müzik ziyafeti sunuyor. Her gün gece yarısına kadar açık. Ortalama hesap kiÅŸi başı 20-25 milyon lira civarı. Çiçek Pasajı No. 172/8 BeyoÄŸlu, Ä°stanbul (212) 244 28 67-251 36 80.KALBURMüşterilerinin çoÄŸu kadınMehmet-Bilen Tekmen çiftinin açtığı Kalbur Ankara'daki Türk ve yabancı diplomat ve siyasilerin uÄŸrak yeri. Dolma, börek, bayıldı, pastırma, döner ilgi çeken yiyecekler, çünkü hepsi balıktan yapılıyor. 45 kiÅŸilik ufak bir mekan olduÄŸu için bir hafta önceden rezervasyon yaptırın. Müşterilerin yüzde 60'ı kadın. Pazartesi hariç her gün 12.00-24.00 arası açık. Ortalama hesap 20-30 milyon civarında tutuyor. Oran Åžehri çarşı merkezi, No. 23-24 Ankara (312) 490 50 01.KÖR AGOPKumkapı’nın gözdesiKumkapı'da tarihi gümrük binasındaki Kör Agop 65 yıllık bir müessese. Åžimdi üçüncü kuÅŸaktan Daniel Ä°nciyan iÅŸletiyor. Yabancı müşterisi çok. ‘‘Kör Agop usulü’’ denen kendine özgü meze ve sıcakları çok tutuluyor. ÖrneÄŸin Kör Agop Çorbası bir balık çorbası. Bayram, yılbaşı dinlemeden 365 gün 11.00'den 1.30'a kadar hizmet veriyor. Her akÅŸam 20.00'den itibaren fasıl ekibi devreye giriyor. Balık yenmezse kiÅŸi başı ortalama 20 milyona çıkmak mümkün. Ördekli Bakkal Sok. No. 7 Kumkapı Meydanı, Ä°stanbul, (212) 517 23 34.MEYHANE KEYFÄ°NDE EN Ä°YÄ° Ä°KÄ°NCÄ° 10Boncuk: Uskumru dolması, topik, çerkez tavuÄŸu gibi mezeleri ve elmadan yapılan Boncuk Tatlısı'yla tanınıyor. Cuma, cumartesi gitarist Edip eÅŸliÄŸinde 25 milyon fiks mönü. Nevizade Sok. No.19 BeyoÄŸlu, Ä°stanbul, (212) 243 12 19.Nevizade: Eski Lefter diye de biliniyor. Hafta sonları yer bulmak zor. Ortalama hesap 20-25 milyon lira. Nevizade Sok. No: 12/5 BeyoÄŸlu, Ä°stanbul, (212) 251 16 34Hasır: 55 yıldır, BeyoÄŸlu Emniyet Müdürlüğü yanında hizmet veriyor. TopiÄŸi ve kaÅŸarlı suflesi meÅŸhur. KiÅŸi başı 20-25 milyon. Kalyoncukulluk Cad. No:94/1, BeyoÄŸlu, Ä°stanbul, (212) 297 05 57Saki: Nevizade Sokak'ın komÅŸusu Kameriye Sokak'ta turistlerin uÄŸrak yeri. Saki'nin gazeteci müdavimi çok. KiÅŸi başı 25-30 milyon. Balıkpazarı Kameriye Sok. No: 11 BeyoÄŸlu, Ä°stanbul, (212) 244 16 83-243 40 25.Neyle Meyle: Patlıcanlı sövürmesi ve soya soslu uskumrusu meÅŸhur. Türk ve Yunan ezgileri çalıyor. Fiks mönü 25 milyon lira. Nevizade Sokak No:12 BeyoÄŸlu, Ä°stanbul, (212) 249 81 03Göksu: Gündüzleri tencere yemeÄŸi de veriyor. Bir kiÅŸi 25 milyon lira. Bayındır Sok. 22/A Kızılay, Ankara, (312) 431 22 19.Cumhuriyet: Her 10 Kasım'da Atatürk için hazırladığı masayla tanınıyor. Edebiyatçı ve gazetecilerin favorisi. Her gün fasıl var. Fiks mönü 26 milyon. Balık Pazarı Sahne Sok. No: 47, BeyoÄŸlu, Ä°stanbul, (212) 249 60 55.Çiçek Meyhane: Yöre mezesi HibeÅŸ ve Osmanlı güveci müşterilerin favorisi. Aileler ve iÅŸadamları ağırlıkta. 23.00'e kadar fasıl var. Fiks mönü limitli içkiyle 20, limitsiz içkiyle 25 milyon lira. Konyaaltı Beach Park, Antalya, (242) 237 53 24.Deniz Restaurant: Ayhan'ın Yeri diye tanınıyor. Yöre otlarıyla yapılan salatası, mezeleri ve balık kavurması meÅŸhur. KiÅŸi başı 15-20 milyon lira. Alibey Adası, Sahilboyu No: 15, Cunda, Ayvalık (266) 327 16 85 - 327 26 43Tarihi Ä°stanbul: AkÅŸamları sokaÄŸa atılan masalarla geleneksel bir meyhaneye dönüşüyor. Sazlı-sözlü muhabbetin sıkı olduÄŸu bir müessese. Kazancılar Çarşısı Adana. (322) 351 35 12Meyhane kültürü nasıl olur? Ä°yi bilen büyük jüri seçtiGurme, gazeteciALÄ° SÄ°RMENGurme, yazar, mimarAYDIN BOYSANEski Ä°stanbul Meyhaneleri kitabının yazarıVEFA ZATÇilingir Sofrasında Rakı’nın yazarıDENÄ°Z GÃœRSOYİçki, Meyhane ve Çilingir Sofrası‘nın yazarıÖMER NÄ°DA Dengeli Demlenme ve Rakı Mezeleri’nin yazarıİLHAN EKSENÅžair, felsefeciORUÇ ARUOBAYazar, çevirmenTOMRÄ°S UYARGurme, iÅŸadamıEROL ALTUNGurme, iÅŸadamıKAZIM APAÂ
False