Türkiye mi, Tatilya mı?

ARADA bir Türkiye'nin vergi kaçakçıları için cennet olduğundan söz ederiz. Bazen de trafik canavarlarının arayıp da bulamadığı bir ülke olduğumuzu görür hayıflanırız.

Ama galiba önemli bir gerçeğimizi -belki de işimize gelmediği için- görmek istemiyoruz:

Türkiye bir resmi tatiller cenneti oldu.

Son olarak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla da tanık olduk:

Bayramdan yani 23 Nisan'dan üç gün önce hükümet ‘‘Resmi dairelerin 22 Nisan Pazartesi günü tatil edileceğini’’ duyurdu. Bir başka deyişle resmen 1 gün olan tatil, bayrama yakın olan cumartesi ve pazar günlerinin de eklenmesiyle 4 güne çıkarılmış oldu.

Aynı şey, Cumhuriyet Bayramı günlerinde yapılıyor. Yetmiyor, Ramazan Bayramı'nın üç günlük tatiline bakıyorsunuz başından iki, sonundan iki gün eklenerek bir haftaya çıkarılıyor.

Hele Kurban Bayramı gibi resmen 4 günlük bir tatili böyle hafta başı, hafta sonu arasında yakalarsak onu da 8-9 güne çıkarıp keyfini sürüyoruz.

Ve böylece 2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanun'a göre 4.5 günü ulusal bayram, 8'i dini bayram ve 1'i yılbaşı olmak üzere toplam 13.5 gün olan resmi tatil hakkımızı (yine hükümetin himmetiyle Nevruz'u, 1 Mayıs'ı vesaireyi de ekleyerek fiilen 20-25 güne çıkartıyoruz.

Üzerine bir de yıllık izin hakkımızı ilave edin. Etti mi 50-55 gün?

Yılın 365 gününü dolduran 52 haftanın zaten iki gününü yani toplam 104 günü hafta tatili olarak değerlendirmekteyiz. Yani bunlar arasında üst üste gelenleri hesap dışında tutarsanız demek ki her birimiz yılda yaklaşık 150-160 gün tatil yapıyoruz.

İyi de... Türkiye çağdaş uygarlığı tatil yaparak mı yakalayacak?

Bakın gelişmiş ülkelerde okulların tatili bir, bilemediniz 1.5 ayda bittiği halde bizimkinin 3 aylık bir ortalamayı tutturduğunu, kar gibi, yörenin özel günü gibi gerekçelerle verilen tatilleri de ilave ederseniz ders yılının kırpıla kırpıla kuşa döndüğünü kabul edersiniz.

Peki ne için bu tatiller uzatılıyor?

Efendim iç turizmi teşvik etmek isteniyormuş?

İyi de... Devlet makinesinin durmasının verdiği zararı bu uzatılmış tatillerin getirdiği yarar karşılıyor mu? Kimse bunu hesap etti mi?

Biz baktık, ‘‘Acaba öteki ülkelerdeki durum ne?’’ diye... Karşımıza Avusturya'da 11 gün, Bangladeş'te 16; Belçika'da 10; Bulgaristan'da 5; Kanada'da 10; Çin'de 8; Danimarka'da 10; İngiltere'de 7; Finlandiya'da 17; Almanya'da 15; Fransa'da 12; Yunanistan'da 13; Hindistan'da 11; Irak'ta 16; İsrail'de 8; İtalya'da 10; Japonya'da 14; Fas'ta 16; Hollanda'da 9; Pakistan'da 19; Rusya'da 6; İsveç'te 13; İsviçre'de 12; ABD'de 10 gün resmi tatil olduğu gerçeği çıktı.

Tabloya iyi bakın... Herkesin niçin nerede olduğunu görürsünüz.
Yazarın Tüm Yazıları