Türkiye 2. ve 3. Lig'ini 200'den fazla kulüp izleyecek

Güncelleme Tarihi:

Türkiye 2. ve 3. Ligini 200den fazla kulüp izleyecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2016 15:12

Wyscout Türkiye Sorumlusu Tarkan Batgün, "29 Kasım'da Chelsea'nin Stamford Bridge Stadı'nda Wyscout Forumu yapılacağını ve burada Spor Toto 2. ve 3. Lig kulüp başkanlarımız, yöneticilerimiz gelip futbolcularını 200'den fazla kulübe tanıtacak. Artık tamamen dünyaya açılma vakti geldi" dedi.

Haberin Devamı

Maç kasetleri, DVD'ler, dünya futbolunda çok uzun bir süre bir teknik heyetin ve takımın hayat damarları oldular... Ancak gelişen teknolojiyle birlikte, zamanı ıskalamaması gereken 'dünyanın en sevilen oyunu' kabuk değiştirmek durumunda kaldı. Bu yeni 'kabuğun' en vazgeçilmez parçalarından biri de; bir futbolcu ya da ekibin ve o takımın geçmişi ile bugününü 'tek tıkla' ayağınıza getiren Wyscout oyuncu izleme ve rakip analiz sistemi oldu. 

Dünya genelinde Barcelona, Manchester City, Bayern Münih, Arsenal, Paris Saint Germain başta olmak üzere 800'den fazla takım ve bir o kadar da futbolcu temsilcisinin kullandığı sistem, geçtiğimiz günlerde gözünü Türkiye'nin 2. ve 3. liglerine de çevirdi. 
Bu büyük başarı, dünyada "Scoutingin Sherlock Holmes'ü" olarak tanınan Wyscout Türkiye Sorumlusu Tarkan Batgün'ün öncülüğünde gerçekleşti. Biz de Batgün'e hedeflerini, bugüne dek çektiği zorlukları ve özellikle Türkiye'nin futbolcu ihracatı için anahtar olacak alt ligler projesini konuştuk.
 
"İZLEYEMİYORUZ Kİ(!) KEŞFEDELİM" 
* Tarkan Bey, dilerseniz direkt konuya girelim. 78 milyon nüfuslu Türkiye, neden futbolcu ihraç edemiyor? 
- Niye mi ihraç edemiyoruz? Çünkü eldeki malzeme, Süper Lig ve TFF 1. Lig'de değerinin çok üzerinde. Bu liglerde bir oyuncunun yurt dışına çıkabilmesi için çok çok üst düzey performans sergilemesi gerekiyor. Ancak bu şekilde ihraç olur. Oyuncularımız o kadar pahalı ki. Bu paraları verebilecek türde Avrupa'da az takım var. Halbuki yetenek o kadar çok ki memlekette. Sadece biz bunları göremiyoruz. Seyredemiyoruz da. Çünkü özellikle alt liglerde maç yayınları yok.

Haberin Devamı

Türkiye 2. ve 3. Ligini 200den fazla kulüp izleyecek


 
"YÜZLERCE MAÇ, DÜNYAYA AÇILDI" 
* 2. ve 3. Lig projesi nasıl aklınıza geldi, bu konuda hangi adımlar atılacak yakın gelecekte? 
- Geçtiğimiz yaz döneminde Lig Radyo'da sağ olsun Yetkin Etkin ile transferlerle ilgili bir radyo programı yapmaya başladık. Bu programda ligleri Wyscout'tan seyredip oyuncular hakkında rapor veriyorduk. Ve yolumuz Karagümrük Başkanı Cengiz Günaydın ile kesişti. Başkanı ziyaret ettik, sonra özel olarak İtalya'ya gidip fikirleri Wyscout CEO'su Matteo Campodonico'ya bizzat anlattık. Ve onları bu server yatırımına ikna ettik.

- İki haftada belki inanılması güç bir telefon trafiği yaşandı. 91 başkanla, bir o kadar teknik kadro, idareci ve yönetici ile görüşüldü. An itibarı ile 52 takım sisteme giriş yaptı, yüzlerce maç sisteme yüklendi, hem Türkiye'ye hem de yurt dışına açıldı. 
 
"BİR OYUNCU SLOVENYA, DİĞERİ ROMANYA'YA GİTSE KÖTÜ MÜ?" 
Başakşehir Kulübü'nün ev sahipliğindeki lansmanda yakın zamandaki bir Wyscout Forumu'nda yapılacak tanıtımlardan konuşuldu, bizler de heyecanlandık. Detayları şimdiden alabilir miyiz? 
- 29 Kasım'da Wyscout Forumu var Londra'da... Stamford Bridge Stadı'nda 200'den fazla dünya takımı transfer pazarlığına geliyor. Şimdiden WyscoutSpor Toto 2. ve 3. Lig takımlarımızın başkan ve yöneticileri ile konuştuk. Bu forumda onlara özel masalar kurma işini de Wyscout ile mutabakata vardık.

- Gelecekler ve kendi oyuncularını tanıtacaklar. Bu menajerliğe soyunmaları manasında değil. Ülkemizin top yekün gelire ihtiyacı var, ihracata ihtiyacı var. Her takım bir oyuncusunu Sloven Ligi'ne, birini Romanya'ya, diğerini İrlanda'ya pazarlasa kötü mü olur? Ha bu kısa bir zamanda olur mu? Eğer oyuncunu iyi tanıtırsan olur. Zaten Wyscout platformunda bulunan oyuncuları tüm dünya seyrediyor. 
 
"ARTIK YETENEKLİ FUTBOLCUNUN ŞANSI KADERE BAĞLI DEĞİL" 
* Peki Wyscout ile Spor Toto 2. ve 3. Lig oyuncularını bekleyen yenilikler var mı? 
- Artık Milli Takım seçicilerimiz için de yepyeni bir dünyanın kapıları aralanıyor, aslında çok önemli bir havuz bu... Biliyor muydunuz Süper Lig ve TFF 1. Lig'deki oyuncuların yüzde 62'sinin yolu hep bu liglerden geçmiş? Bu aslında çok önemli bir data. 
- Şunu da unutmamak lazım artık bu liglerde futbolcu ve teknik direktör gelişimi dünya standartlarında olacak. Wyscout yine sistemin tüm analizini yaptıktan sonra oyunculara da bu sistemi kullanması için kapılar açmak üzere. Maçlar oynandıktan sonra tüm oyuncuların analiz olmuş maç görüntüleri cep telefonlarında olacak. Bu da eğitim ve öğrenimde 'Self feedback-Kendi kendine geri besleme' dönemini başlatacak. Artık üzülerek isim babası olduğum 'Hasbelkaderizm'e, yani Türkçe açıklaması 'Kadere bağlı futbolcu çıkış sistemi'ne son vermek için var gücümüzle bu projenin arkasındayız. Bu liglerde, içindeki oyuncularda artık gerçek değerini hak edecek bir döneme girmek üzere.  
 
"İLK ANLATTIĞIM ZAMANLARDA İNSANLAR GÜLMÜŞTÜ" 
* Avustralya'dan Türkiye'ye ilk geldiğinizde karşılaştığınız sorunlar nelerdi? 
- En zoru herhalde ilk etaptı... Ben scouting anlatmaya başladığımda insanlar bana gülmüştü. Çok zoruma gitmişti. Ama herkesin bir motivasyonu var ya, beni de neyin motive ettiğini bu şekilde anlamıştım. Neticede savaşım düzensizlikleydi. Yenilsem de, düzensizlikle savaş yaptım, mağlup oldum derim demiştim 2010'da. Futbol işinin kanunu kuralı; 'kol kırılır yen içinde kalır' olmalıdır bana göre. Üzülürsünüz tabii ki ama bu da bu işin fıtratında var.

Haberin Devamı

Türkiye 2. ve 3. Ligini 200den fazla kulüp izleyecek



"KUSURSUZ BİR EKİPLE BUGÜNLERE GELDİK" 
* Bu projelere başlarken hayal ettiğiniz noktada mısınız? Bu noktaya nasıl geldiniz sizce...
 
- Ben çocukluğumu Jules Verne'nin hayaller dünyasındaki kitaplarıyla geçirdim. O zamanlar Natilius adında bir deniz altıdan bahsederdi, Denizler Altında Yirmi Bin Fersah kitabında. O kitaptan esinlenerek denizaltıyı Amerikalılar daha sonra dizayn etti ve ilk atom denizaltısını yarattılar... 

- Yani anlayacağınız her şeyden önce hayal etmek gerekiyor. Ben önce hesaplı bir hayal kurdum ve gerçekçi hedefler koydum. Ama en önemlisi düzgün işleyen bir ekip inşa etmekti.

- Yaş ortalaması 23 olan bir ekip kurdum Gutto.biz Scouting şemsiyesi altında, ayağı topa bir şekilde değmiş arkadaşlardan kurulu candan bir ekip bu. İstanbul'da Doğukan Mavi, Yasin Erkol, Adana-Mersin bölgesinden Oğuzhan Arslan, İzmir'den Mehmet Acar, Antalya bölgesinden Ege Ertaş, Bursa ve havalisinden Deniz Özlem ve Ankara'da Taylan Kuran'dan oluşan scoutlardan kurulu. Onlarsız bu hayallerin gerçekleşmesi olmazdı. Onlar benim çalışanlarım değil hep meslektaşlarım oldular. 
 
"EKİBİMİZLE YÖNETİCİLERİN, HOCALAR VE OYUNCULARIN YANINDAYIZ" 
* Sistem bundan sonra nasıl işleyecek? Hedefler neler? 
- İlk hedefimiz kısa vadede alt liglerde sistemleşmeyi oturtmak. Gutto.biz Scouting ekibi içindeki arkadaşlar kendi bölgelerinde sistemleşme eğitiminde hem yöneticileri hem de teknik kadroları eğitmeye başladılar. Akabinde futbolcularında eğitimine bu ekipler tarafından devam edilecek. Yani geleceğin teknik kadrolarını onlar oluşturacaklar.

- Bu arada 14 Kasım itibarı ile Wyscout tüm bu liglerdeki maçları bir ay süre ile analizini yapacak. Bu şekilde teknik kadrolar oyuncularına maç analiz sunumları, rakip oyun stilleri hakkında prezentasyon hazırlayabilecekler. Oyuncular kendilerini analiz edebilecek. Başkanlar da artık simsarların aracı olmaktan kurtulacak. Oyuncu ismi geldiğinde sisteme giriş yapacaklar ve oyuncu iyi mi kötü mü anlaşılacak. Hem de uzağa gitmeden, akıllı cep telefonu ve tabletlerden. Bu da lige total kalite yönetimi bazlı pozitif bir yansımaya neden olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!