Türk yemekleri uçuyor

10 yıl önce uçakta patlıcan yemeklerini yiyeceğiniz, hatta bu yemekleri yabancıların çok seveceği söylenseydi herkes gibi ben de gülerdim. Ama şimdi Attila Doğudan’ın THY ile açtığı bu yoldan Lufthansa, Singapur gibi şirketler de gidiyor

Haberin Devamı

Havayolları dünyada ikramı keserken, çeşitleri azaltırken THY tam tersini yaptı. Mönüleri zenginleştirdi, alternatifleri çoğalttı. “Uçakta Türk yemekleri tutmaz, çok yerel” denilirken havayolu ikram kurallarını bir bir yıktı. Bugün yabancı yolcu THY uçağında patlıcan yiyor, revani tatlısı istiyor. Bu başarının gizli kahramanı Attila Doğudan. Şirketi Do&Co, THY ile 2007’den bu yana ortak çalışıyor. Çizilen strateji artık dünya devleri tarafından izleniyor.

STANDARTLAR ARASINA GİRDİ

Aslında uçakta Türk yemeği vermek görüldüğü kadar kolay değil. Havayolları üretim standardını bozacak farklı mönüleri ikram şirketlerinden pek talep etmiyorlar. Çünkü aynı tadı dünyanın farklı noktalarında yakalamak pek mümkün olmuyor. Ama rekabet, hızla tanınan Türk mutfağı, onları bu yola itiyor.

Haberin Devamı

PATLICAN EFSANESİ

Doğudan’ın adeta dünyaya tanıttığı sebzeyse patlıcan. Artık yolcular uçakta yağ oranı düşük yiyecekleri tercih ediyor. Zeytinyağıyla yapılmış patlıcan, Akdeniz mutfağına çok uygun bir sebze. Aynı zamanda mezesinden imam bayıldıya kadar farklı çeşitleri de hazırlanabiliyor. İmam bayıldıda patlıcan ve soğanın kombinasyonu yabancılar için çok değişik bir tat oluşturuyor.
Do&Co’nun patronu Attila Doğudan işin sırrını Türk mutfağındaki yemeklerin evde pişirildiği gibi hazırlamak ve uçağa yüklemek olduğunu söylüyor.

Yabancı yolcu hangi Türk yemeklerini seviyor?

İlk tercih Türk yemeği: İster Türk ister farkı milletlerden yabancı yolcu olsun, THY uçaklarında ilk tercihi bizim mutfağımızdan gelen yemekler.
Ette kebap önde: Yabancı yolcu mönüde ‘kebap’ kelimesini gördüğü an hemen onu istiyor. Şiş, köfte kebap veya Adana en çok tercih edilenler arasında.
Şerbetli tatlı: Farklı bir tatlı denemek isteyen şerbetli tatlılara yöneliyor. Yabancılar revaniye, kalbura bastıya bayılıyor. Nedeni Batı mutfaklarında tatlılarda şerbet olmaması.
 Mezeler hafif: Sunulan mezelerde yoğun zeytinyağı hazmı kolaylaştırıyor. Birçok yolcu Türk mezelerini Akdeniz mutfağına yakın buluyor.

Lutfhansa’da dolma, Singapur’da köfte ve simit

Haberin Devamı

Uzun süre Türk mutfağına direnen Alman Lufthansa Havayolları, yılbaşından itibaren business class’ta imam bayıldı, kabak çiçeği dolması vermeye başladı. Türkiye çıkışlı uçuşlarda ana yemekte köfte veya kebap var. Tatlılarda baklava, burma kadayıf veriliyor. Önümüzdeki mart ayında Singapur Havayolları da Türk yemekleri sunan şirketler kervanına katılıyor. Humus, patlıcan ve köfte mönülere giriyor. Kahvaltıda da simit verilecek.

SORU-CEVAP

Kelepçe yoksa koli bantı var

Soru: Olay çıkartan yolcu nasıl kontrol ediliyor?
Yanıt: Havacılık kuralları, uçakta olay çıkartan yolcular konusunda çok sıkı.
Kabin memurları, eğitimleri sırasına sorunlu yolcuları nasıl kontrol edeceklerini öğreniyor. Alkollü veya sinir krizi geçiren yolcuya farklı yaklaşım gösteriliyor. Gerektiğinde olay çıkartan yolcu uçakta kelepçelenebiliyor. ABD uçuşlarındaysa özel güvenlik görevlileri bu yolculara anında müdahale ediyor. Geçtiğimiz günlerde sorun çıkartan yolcu uçakta kelepçe olmadığı için koli bantlarıyla bağlanmıştı. Eğer yolcu kontrol altına alınamıyorsa uçaklar ‘divert’ ediyor yani rotası üzerindeki yedek meydana inerek yolcuyu polise teslim ediyor. Bunun için kabin amiri ‘sorunlu yolcu formu’ dolduruyor ve kokpitte kaptana veriyor.

Yazarın Tüm Yazıları