Türk tatlı sanatı

Adı Arapça’dan gelse de, helva bizim çok eski ulusal tatlılarımızın başında gelir.

Haberin Devamı

Öyle ki, Osmanlı imparatorluğu döneminde ‘helvacılık’ ayrı bir meslek grubu olarak tanımlanırdı. Ancak şekerin çok az ve değerli olduğu o günlerde onun yerine pekmez, üzüm ve bal kullanılmaktaymış. Ama en pahalısı ballı helva olurmuş. Helva yapmanın püf noktası ‘kavrulma’ aşamasıdır. Mutlaka ağır ateşte ve sabırla dakikalarca kavurmaya devam edilir. Bal rengini geçip, hafif kehribar rengine dönüşmesiyle beraber sulu ya da sütlü şerbeti verilir. Her ne kadar sütle yapılan helva çok makbul olsa da, ben Annemin suyla yaptığı ‘hıyır hıyır’ helvayı tercih ederim.

İnce Noktalar

Siz de benim gibi eti kızartırken, tavaya bir parça biberiye dalı ve 2-3 diş sarmısak koyarsanız, bitkilerin aromalarının ete geçmesini sağlarsınız.

HAFİF VE KEYİFLİ

Ekşili tavuk çorbası

Yapılışı:

Öncelikle bir tencerenin içinde sıvıyağla birlikte sarmısakları 1 dakika kadar soteleyelim. Hemen, doğranmış tavuk etlerini ekleyerek 7-8 dakika kadar kavuralım. Üzerine; patates, havuç ve domatesleri ilave ederek 7 su bardağı ılık suyu, tuz ve karabiberi de ekleyerek kaynamaya bırakalım. Bir kasede limon suyu ve yumurtayı iyice çırpalım ve sıcak çorba suyundan bir kepçe katarak, ılıklaştıralım. Şimdi de bu sosu kaynamakta olan çorbanın içine yavaş yavaş karıştıralım. Yaklaşık 10 dakika daha pişirdiğimiz çorbayı ocaktan alıp, sıcakken içine, ince kıyılmış maydanozları da ilave edip, servise sunalım.

8 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

2 adet tavuk göğsü (tavla zarı formunda doğranmış)

2 adet kuru soğan

2 adet orta boy patates (rendelenmiş)

1 adet orta boy havuç (rendelenmiş)

2 adet orta boy domates (rendelenmiş)

3 diş sarmısak (dövülmüş)

1 yemek kaşığı sıvıyağ

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Sosu için

1 adet yumurta

2 adet limonun suyu

Kök ıspanaklı fasulye

Yapılışı:

Önce fasulyeyi (maş fasulyesi veya soya fasulyesi de kullanabilirsiniz) bir gece önceden ıslatalım. Ertesi gün yıkayıp süzdüğümüz fasulyeyi iyice yumuşayana dek haşlayalım, suyunu süzüp, bir kenarda bekletelim. Öte yandan ayıkladığımız ve iyice yıkadığımız ıspanakların köklerini 10 cm uzunluğunda keselim. Daha sonra kökleri suda bekletelim. Bu arada geniş bir tencereye koyduğumuz sıvıyağda soğanları 1-2 dakika kavuralım. Üzerine, suyunu süzdüğümüz ıspanakları düzgün bir şekilde yerleştirip, haşlanmış fasulyeleri serpiştirelim ve 10 dakika kadar hiç su koymadan pişirelim. Ufak bir kasede; tuz, karabiber, un, şeker ve limon suyunu 1 su bardağı soğuk su ilavesiyle iyice çırpalım ve yemeğin üzerine yavaş yavaş gezdirelim. 15 dakika daha pişirdikten sonra ılınmaya bırakalım. Afiyet olsun.

8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

1 demet ıspanak

1 su bardağı barbunya veya kuru fasulye

2 adet orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 adet limonun suyu

1 tatlı kaşığı un

1 tatlı kaşığı toz şeker

Yazarın Tüm Yazıları