Türk: Kıbrıs’ta çözüm gecikiyor

ECEVİT hükümetlerinin Devlet, Milli Savunma ve Adalet Bakanlarından Prof. Hikmet Sami Türk, CNN'de Taha Akyol'un programının çekiminden sonra Ankara'ya dönerken yeni bastırdığı ‘‘Kıbrıs Sorunu: Çözüm Zamanı’’ (TESAV Yayınları, 0312-467 0462) kitabını verdi hocamız... Beraberinde yılların eskimeyen dostu Tuna Durmaz vardı.

1964'ten beri bu konularda değişik sıfatlarla ve çeşitli vesilelerle kaleme aldığı makale ve yazı dizileri, raporlar, yaptığı konuşmalar ve açıklamalara yer vermiş yeni derlemesinde... Çözüm konusundaki raporlar ilk kez bu kitapta yer alıyor.

Yazıları konu bağlamına göre ve kronolojik sırayla ‘‘Tarih Boyunca Kıbrıs Sorunu’’, ‘‘Kıbrıs'ta Ayrı Türk Yönetimi’’, ‘‘Kıbrıs Sorununda Çözüm Önerileri ve Olasılıklar’’, ‘‘BM ve AB Bağlamında Kıbrıs Sorunu ve Çözümü’’ başlıklarında toplamış... Annan planı için ‘‘Her konuda olmamakla birlikte, Türk tezlerine hayli yakındır. Artık Kıbrıs devleti değil, 'Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti', parça devletler değil, 'kurucu devletler', ortak devlet hükümeti değil 'federal hükümet' söz konusudur’’ diyor Prof. Türk...

Kıbrıs sorununa 40 yıldır çözüm bulunmadığına dikkat çeken Türk,

‘‘Savunduğum görüş Kıbrıs sorununun daha önce Denktaş-Makarios ve Denktaş-Kipriyanu arasında varılan doruk anlaşmaları ve BM Güvenlik Konseyi'nin o anlaşmalara yollama yapan kararları çerçevesinde bir çözüm bulunmasıdır. Annan planı içinde bazı çelişkiler ve olumsuz yanlar bulunmasına rağmen şimdiye değin Kıbrıs Türkleri ve Türkiye'nin önüne konulmuş olan en olumlu belgedir. Bunun hiçbir şekilde müzakerelere esas alınmaması anlayışı doğru değildir. Bunu tartışmaya açmak gerekir. Çünkü bu plan Türkiye ve Kıbrıslı Türklerin önüne konulmuş en önemli olumlu belgedir.’’

TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ

Görüşmelerin zamanı açısından...

-
Özellikle sınır konusu başta olmak üzere her açıdan müzakereye açmak ve 1 Mayıs 2004'ten önce bir çözüme varmak için daha fazla zaman kaybetmemek gerekiyor. Çünkü 1 Mayıs 2004'ten itibaren Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşları AB vatandaşları olacaktır. 30 bin KKTC vatandaşı şimdiden Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu almak için Rum yönetimine başvurmuştur. Annan planında, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye'nin AB üyeliğini destekleme taahhüdü de yer almaktadır. Bu bakımdan varılacak anlaşma ileride Türkiye'nin AB üyeliği bakımından da büyük bir önem taşımaktadır.

Müzakerelerden uzak durmakla...

- Bir yere varılamaz. Bu bakımdan daha fazla vakit kaybetmeden gerçekleri görmek ve Kıbrıs'ta gerek Kıbrıs Türklerinin haklarını eşitlik temelinde koruyacak, gerek Türkiye Cumhuriyeti'nin yararlarını göz önünde bulunduracak bir anlaşmaya bir an önce varılması zorunludur.

Denktaş...

-
Saygı duyduğum bir insan. Ben bu sorunun onun zamanında çözülmesini istiyorum. Sayın Denktaş, Kıbrıs'a hayatını adamış değerli bir kişi.

DSP YENİLENİYOR

DSP ne yapıyor...

-
21. yüzyıl Türkiyesi'nin gereksinimlerine uygun bir anlayışla kendisini yeniliyor, güncelleşiyor. Eski milletvekili ve bakanlardan oluşan bir komisyon çalışıyor. Hazırladığım, 'devlet' başlığı altında anayasa, yasama, yürütme, yargı ve yerel yönetimler taslağını ben hazırladım, kabul edildi. Çalışmalarımız sürüyor.

DYP Meclis'e girerse tablo ne olur?

-
Üç partili bir Meclis'le AKP tek başına Anayasa'yı değiştirme gücünü kaybeder. Eğer seçimler iptal edilirse genel seçim, yerel seçimlerle birleştirebilir, hatta 2B konusunu birlikte referanduma götürebilir.

Papaz Vasili aklıma geldi


PAPANDREU ile KKTC muhalefet partileri başkanlarının, Annan planı görüşmeleri için birada görüntüleri basında yeraldı. Peki Abdullah Gül'le bir Rum vatandaşı veya sıradan bir Yunan sivil toplum örgütü mensubu benzer resmi verseydi, Rum ve Yunan basınında ve siyasi çevrelerinde nasıl tepki verilirdi? Hani aklıma bir Türk kızını evlat edindiği için kiliseden dışlanan ve hakarete uğrayan İstanbul Ayvansaray Meryem Ana Kilisesi Başpapazı Vasili geldi de... Bizimki hoşgörü mü yoksa milli duyguların kırılma noktası mı, diye sormak gerekmiyor mu? E.M.- ANKARA

Rehber


TELEKOM'a... Şehir telefon rehberlerini ne zaman bastıracaksınız?

Telefon numarası öğrenmek için 118 servislerini beklemekten bıktık, onlar da bizim sorularımızdan; özellikle de İstanbul'da...

Rehberleri ne zaman bastıracaksınız; lütfen yanıt verin.

Ayten H.-İSTANBUL

ASKİ’den okullara darbe


ANKARA Büyükşehir Belediyesi köy okul ve lojmanlarını yeni su bağlantısı adı altında abone olmaya zorlamakta ve yüklü miktarda malzeme parası ve abonelik ücreti talep etmektedir. Gönderdiğim fatura fotokopisinde tek derslikli bir okulun sadece abonelik ücreti (391 milyon TL) gösterilmektedir. Bir bu kadar da lojman için talep eden belediye, para yatmaması durumunda suyu açmayacağını da faturada belirtmektedir. Kuruluşların ödenek geldiğinde ödenmesi konusunda taahhütte bulunmalarına karşın su açılmamakta ve para peşin talep edilmektedir. Ödenek istemenin ve gelmesinin süreci en az 2 ayı bulur (tabii gelirse) peki bu süre zarfında bu okulda su akmayacak mı?

Bu örnek sadece bir derslikli küçük bir köy okulu içindir; ya diğerleri? Onlar nasıl ödenecek?

Hakan TUNCER-ANKARA

Biliyor musunuz?


KAMBOÇYA'da yetkililerin, giderek daha çok artan başıboş dolaşan köpeklerle mücadele için halktan daha çok köpek eti yemelerini istediğini...

Biliyor musunuz?

MESAJ


FLORYA'da kaçak yapılaşmanın sürdüğünü yazmanız ne kadar iyi oldu. Gözde bir sayfiye yeriyken dev beton yığınlarına yenik düştü. Yerel seçimler yaklaşırken bu inşaatların %90'u birbirine akraba olan kişiler tarafından yapılıyor; hem de gece gündüz sürüyor... Yapılan inşaatların tümü gerek yerleşim gerekse kat yüksekliği açısından imara aykırıdır.

Dr. Uğur ŞENOCAK BAKIRKÖY

KADIKÖY'
den bir grup veliden: Nurettin Teksen İlköğretim Okulu 'özel' ve zengin bir semtte olmamasına karşın mavi önlükler neden değiştirildi? Okulun Türkmen Giyim'le anlaşma hakkı var mı? Neden her yerde örneğin Mahmutpaşa'da bu kıyafetleri bulamıyoruz?

İŞ Bankası Mercan'dan 3.112 milyon tahsil ettim. Bir süre sonra Sinem Hanım, telefon ederek 10 milyon eksik ödeme yaptığını söyledi. Belki çok küçük bir şey ama çok hoşuma gitti. Teşekkürler.

Yahya Tuncer GÖRGÜN-İSTANBUL

MARMARA Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı öncülüğünde, Dini ve Sosyal Hizmetler Vakfı'nın katkısıyla gerçekleştirilecek ‘‘AB uyum yasaları çerçevesinde vakıf ve derneklerin durumu’’ sempozyumu, 14-15 Eylül tarihlerinde Ankara Sheraton Oteli'nde yapılacak. Konuşmacılar; N. Yalçıntaş, H.Hatemi, İ.Avcı, K. Hatemi.
Yazarın Tüm Yazıları