Türk futbolundan dünya futboluna kazandırılan değerler

Güncelleme Tarihi:

Türk futbolundan dünya futboluna kazandırılan değerler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2017 13:03

Türk futbolundan dünya futboluna kazandırılan değerler

Haberin Devamı

Şükrü Gülesin'den, Can Bartu'ya, Erdal Keser'den, Engin Verel'e, Gökdeniz Karadeniz'den Cengiz Ünder'e uzanan ihracatımız tavan yaptı

Bu dövizleri meşin yuvarlak getirdi!

ARAŞTIRMA: Olgucan KALKAN

İSTANBUL, (DHA)--Geçmişten günümüze yurt dışına oyuncu satma konusunda sıkıntılar yaşayan Türk futbolu bu sorununu gün geçtikçe çözüme kavuşturuyor. Özellikle son dönemlerde UEFA ile sorunlar yaşayan kulüpler getirilen sınırlamalarla birlikte, oyuncu satabildiği kadar transfer yapabilmesi nedeniyle alt yapılardan yetişen, ya da düşük bedellere transfer edilen oyuncuları iyi teklifler gelmesi halinde yurt dışına gönderiyor. Son dönemlerde yetenekli oyuncuların çıkmasının yanı sıra menajerlerin de işin içine girmesiyle, daha kurumsal, daha güvenilir bir hal alan transfer durumu, Avrupa'da Türk menajerlerinin tanınmasını ve sadece Türkiye'ye ünlü isimlerin gelmesini değil, Türk futbolcuların da yurt dışında forma giymelerine imkan sağlıyor. Avrupa'nın önemli kulüpleri uzun süredir takip ettikleri ve yeteneklerine inandıkları Türk oyuncuları önemli rakamlar ödeyerek kadrolarına katıyorlar.
KİMLER GİTMEDİ Kİ
Bekir Refet (Bombacı Bekir), Lefter Küçükandonyadis, Şükrü Gülesin, Metin Oktay, Bülent Esel, Can Bartu, Engin Verel, Erdal Keser gibi Türk tarihinin önemli futbolcularının yurt dışı transferlerinin ardından uzun süre Türkiye sınırlarının dışına futbolcu gönderememişti. Daha sonra Selçuk Yula ile başlayan dönemle birlikte Türk kulüpleri Hakan Şükür, Hami Mandıralı, Erol Bulut, Nihat Kahveci gibi isimleri iyi paralar kazanarak Avrupa takımlarına gönderdiler.  
UEFA KUPASI ve DÜNYA 3'NCÜLÜĞÜNÜN KATKISI BÜYÜK
2000 yılında Galatasaray'ın UEFA Kupasını kaldırması, yine 2001 yılında kazanılan Süper Kupa ve 2002 yılında elde edilen Dünya 3'ncülüğüyle, Türk futbolunda tarihi başarılar elde edilirken, turnuvalarda başarılı performanslar gösteren Türk futbolcularda Avrupa'nın yolunu tuttu.
Bu dönemde Ümit Davala, Arif Erdem, Emre Belözoğlu, Okan Buruk, Tugay Kerimoğlu, Rüştü Reçber, İlhan Mansız, Fatih Akyel, Hakan Şükür Avrupa sahnesinde boy gösteren futbolcular oldular. 
Daha sonraki dönemlerde ise yurt dışına giden futbolcu sayısında azalmalar olsa da kazanılan bonservis bedelleri daha önceki dönemlerde kazanılan paraların üstüne çıkmayı başardı. 
"2010'DAN BERİ 64 MİLYON EURO"
Yurt dışına transfer olan Türk oyuncuların iyi performanslar göstermesiyle birlikte Avrupa Kulüpleri Türkiye pazarına yönelmeye başladı. Mehmet Topal'la başlayan son dönem transferleri Umut Bulut, Arda Turan, Salih Uçan, Atınç Nukan, Enes Ünal, Ersan Adem Gülüm, Burak Yılmaz, Emre Çolak, Çağlar Söyüncü, Cengiz Ünder ile devam etti. Bu oyuncuların bonservislerini elinde bulunduran kulüpler, bu transferlerden toplamda 64.75 Milyon Euro elde etti. Yurt dışına giden futbolcular arasında İtalya Kulübü Roma'ya imza atmak üzere bu ülkeye doğru hareket eden Cengiz Ünder 13 Milyon Euro bedelle Türkiye'den yurt dışına transfer olan en pahalı futbolcu olacak.
ÖNCE ONLAR GİTTİ
Can Bartu 
Metin Oktay,
Şükrü Gülesin
Bülent Esel
Engin Verel
Selçuk Yula
1990 SONRASI TAVAN YAPTI
Hakan Şükür 6.5 milyon Euro 
Hami Mandıralı 3.5 milyon Euro 
Erol Bulut 600 bin Euro 
Tugay Kerimoğlu 2.5 milyon Euro 
Alpay Özalan 9 milyon Euro 
Arif Erdem  4 milyon dolar 
Tayfun Korkut bonservissiz
Oktay Derelioğlu 3 milyon Euro 
Okan Buruk bonservissiz 
Ümit Davala 5 milyon Euro 
Emre Belözoğlu bonservissiz
Fatih Akyel 2.5 milyon Euro 
Hakan Ünsal 3 milyon euro
Nihat Kahveci 4.45 milyon Euro 
Rüştü Reçber bonservissiz 
İlhan Mansız 4.5 milyon dolar 
Fatih Tekke 7.5 milyon Euro 
Ümit Özat-bonservissiz 
Caner Erkin cska 4 milyon Euro 
Tuncay Şanlı bonservissiz
Necati Ateş  150 bin krailık
Sinan Kaloğlu bonservissiz
Gökdeniz Karadeniz 8.700 bin Euro
Mehmet Topal 5 milyon euro
Umut Bulut 3.5 milyon Euro 
Arda Turan 12 milyon Euro 
Salih Uçan 4.75 milyon Euro kiralık 
Sezer Özmen  boservissiz 
Atınç Nukan  6 milyon euro
Enes Ünal 3 milyon Euro 
Ersan Adem Gülüm 7 milyon Euro 
Burak Yılmaz 8 milyon Euro 
Emre Çolak  boservissiz
Çağlar Söyüncü 2.5 milyon Euro 
Cengiz Ünder 13 milyon Euro 
Enver Cenk Şahin 1 milyon 75 bin Euro

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!