Türk edebiyatı üzerine ‘fantastik’ bir sempozyum

Dünya edebiyatındaki birçok akım, tür Türk edebiyatına çok sonra dahil olmuştur.

Haberin Devamı

Birçok türün de ilk örnekleri ya çok sonraları keşfedilmiştir, ya sadece birer basit deney niteliğindedir... Bunlar arasında bilimkurgu ve fantastik edebiyat da var...
Türkiye’de edebiyat tarihçiliğinin ve eleştirinin kıyısında kalan türlere eğilen ve serüvenine polisiye ile başlamış olan sempozyum serisi, Bilimkurgu ve Fantastik Edebiyat ile yoluna devam ediyor. Yıldız Teknik Üniversitesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümleri’nin Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği FABİSAD ile işbirliği içinde düzenledikleri ve bugün başlayacak olan sempozyumun adı: “Türkçe Edebiyatın Hayalperver Çocuğu: Fantastik ve Bilimkurgu Edebiyatı”. Bugün ve yarın, (14-15 Kasım) Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Yerleşkesi Oditoryumu’nda gerçekleşecek olan sempozyumda, Bülent Somay, Sezgin Kaymaz, Hakan Bıçakçı, Yiğit Değer Bengi, Doğu Yücel, İsmail Güzelsoy, Barış Müstecaplıoğlu, Kutlukhan Kutlu, Sevin Okyay, Seda Uyanık, Seval Şahin gibi birçok yazar, çevirmen ve alanda çalışan akademisyenlerin katılacağı sempozyumda türün sınırları ve geçişken alanlar, fantastik ve bilimkurgunun Türkçedeki macerası, görsel sanatlarla fantastik ve bilimkurgu ilişkisi, fantastik ve bilimkurguda ütopya ve politik boyut gibi birçok konu tartışılacak.
Bu iki türün eski metinlerden bugünkü metinlere uzanan etkisi değişik konu başlıklarıyla irdelenecek. Yakup Çelik’in açış konuşmasıyla başlayacak sempozyumun düzenleme kurulu Seval Şahin, Didem Ardalı Büyükarman, Banu Öztürk, Tülin Ural, Sibel Kır, İpek Şahbenderoğlu gibi isimlerden oluşuyor.
Türk edebiyatının tanınmış adlarından Orhan Duru, Cemil Kavukçu, Nazlı Eray’ın yapıtları bu iki kavram açısından değerlendirilecek. Kitap az okunuyor çok okunuyor tartışmalarında gözden kaçırdığımız bir hususu hatırlatıyor bu sempozyum bize. Özellikle genç kuşak bu iki türün kitaplarını okuyor, üstelik bu iki türün etkisi sadece kitap alanında, okur alanında etkisini göstermiyor, sinema dünyasını da etki alanına katarak seyirciyle birlikte meraklısını arttırıyor.

SEMPOZYUMUN ana başlıkları şöyle:
“ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATINDA BİLİMKURGU VE FANTASTİK-I”
“BİLİMKURGU VE FANTASTİĞİN HAKİKAT VE GELENEKLE İLİŞKİSİ-ALT TÜRLER”
“TÜRKİYE’DE BİLİMKURGU VE FANTASTİK EDEBİYATA EMEK VERMİŞ YAZARLAR-I”
“FANTASTİĞİN KÖKENLERİ: MİTOLOJİ VE GOTİK”
“BİLİMKURGU VE FANTASTİĞİN GÖRSEL SANATLARLA İLİŞKİSİ”
“POLİTİK BİLİMKURGU, ÜTOPYA-DİSTOPYA”
“BİLİMKURGU VE FANTAZYANIN TÜRKÇE SINIRLARI”
“TÜRKİYE’DE BİLİMKURGU-FANTASTİK EDEBİYATA EMEK VERMİŞ YAZARLAR-II”
“ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATINDA BİLİMKURGU VE FANTASTİK-II”
Bugünün edebiyatına bu tür açısından bakan yazarlar da kendi çalışmaları üzerine konuşacaklar.
Böylece, genel incelemelerin yanı sıra bu türü işleyen yazarların da kitapları üzerine yeni açılımlar dinlenecek.

TÜRKÇE edebiyatın hayalperver çocuklarını ihmal etmemek gerek.

Yazarın Tüm Yazıları