Türk DışiÅŸleri Bakanı'ndan Atina'ya ilginç çiçek

Türkiye kendi iç kavgalarına daldı ve bana gelen e posta olsun, twitter'dan olsun (www.twitter.com/metehandemirck) artık, 'Her gün aynı şeyleri okumaktan içimiz sıkıldı'' diye mesajlar alıyorum.

Haberin Devamı

Tabii ki biz gazeteciler daima gündemin içinde olacağız ve bunları sizinle paylaşmaya devam edeceğiz.

Ama gelin bugün tarihin sayfaları arasına sıkışmış ve Türk ve dünya kamuoyunun belki de ilk kez okuyacağı çok özel bir bilgiyi paylaşalım. Moda tabir ile devletin kozmik kasalarında kalmış bir kriptodaki çok önemli ve o derecede ilginç bir olayı günışığına çıkaralım.

Ankara’da ve Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği’ndeki arşivlerdeki belgelerde de tam 35 yıldır gizli kalan olayın kahramanı zamanın Dışişleri Bakanı Turan Güneş. Eski bakan 1974’te 1 ve 2. Kıbrıs Barış Harekatları arasında Cenevre’de Yunanistan ile yapılan görüşmelerin ardından unutulmaz bir çıkışta bulundu.

ESRARINI HALA KORUYOR

Dünya diplomasi tarihine geçen olayın kahramanı Turan Güreş’in bir diğer özelliği ise Barış Harekatı’nın gizli şifresine esin kaynağı Ayşe’nin babası olması. ‘Ayşe tatile çıktı’ şifresiyle başlayan harekatın ardından yaşanan olay şöyle gelişti:

Haberin Devamı

1. Barış Harekatı’nın ardından suluslararası baskılar sonucu 25 Temmuz’da Türkiye ile Kıbrıs’ın diÄŸer garantör devletleri Ä°sviçre’nin Cenevre kentinde bir araya geldi. Uzun ve zorlu görüşmelerde, barış yolları bulmaya çalışılıyordu. Türk heyetinin baÅŸkanlığını ise DışiÅŸleri Bakanı Turan GüneÅŸ yaptı. Ancak, Türkiye, Ada’daki Türk halkının güvenliÄŸi ve diÄŸer istekleri tam olarak karşılanamadığı için görüşmelerden çekildi. Ankara da kısa süre sonra KKTC’nin ÅŸu anki sınırlarının belirlendiÄŸi 2. Harekat için düğmeye bastı. Â

İşte tam bu gergin günler sırasında, yani 2. Harekata bir gün kala, Ankara’ya dönen Dışişleri Bakanı Turan Güneş telefonu kaldırıp Özel Kalem Müdürü’nü çağırdı.

Karşısındaki diplomata aynen şunları söyledi: “Şimdi duyacaklarınızı görev yerine getirildikten sonra lütfen unutun. Derhal Atina’daki Büyükelçimizi arayın ve şu talimatımı iletin: ‘Bir çiçek yaptırsın ve bunu doğrudan kendisine iletmek üzere Yunan Dışişleri Bakanı’nın eşine göndersin.’

Özel Kalem Müdürü, şaşkın gözlerle Turan Güneş’in nasıl devam edeceğini bekledi.

Gerçekten de sonradan duydukları pek inanılacak türden değildi: ‘‘Çiçeğin üzerine de ‘Cenevre’de sizi uykusuz bıraktığım geceler için özür dilerim. Sevgiler Turan’ yazılsın’’

Haberin Devamı

BUKET GÄ°TTÄ° HAREKAT BAÅžLADI

Savaşın eşiğine gelinen Yunanistan ile ilgili Özel Kalem duyduklarına inanamadığı için tekrarlayacak gibi oldu. Turan Güneş, sözü uzatmak istemedi ve ‘aynen duyduğunuz gibi’ diyerek hemen harekete geçilmesini istedi.

Güneş’in Yunan Dışişleri Bakanı’na çiçek gönderme görevi Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği’ne iletildi. Buket, Yunan Dışişleri Bakanı’nın eşine bir Türk diplomatı tarafından elden iletildi. Ertesi gün de harekat başladı.

UYKUSUZ GECELER ÖZRÜ

Turan Güneş’in, Yunanlı meslektaşının eşine üzerinde ‘‘Cenevre’de sizi uykusuz bıraktığım geceler için özür dilerim. Sevgiler Turan’’ yazan çiçeği 2. Kıbrıs Harekatı’ndan bir gün önce gizlice niye gönderdiği bölümü hala sır.

Haberin Devamı

O ÇİÇEK YUNANLI BAKANIN BİZZAT EŞİNE NEDEN GÖNDERİLDİ

Belki, Turan Güneş, savaşa saatlerin kaldığı bir sürede, uzayan görüşmelerden dolayı Yunan Dışişleri Bakanı olan kocasından ayrı kaldı diye eşine bir çiçek yollamak istedi. Ancak daha önce böyle bir durum hiç görülmemişti.

Bugün hayatta olmayan Güneş belki de, dünya siyasi tarihinde eşi benzerine az rastlanan bu hareketi ile yaşanan bir süreç adına ne olursa olun tarihe bir not düşmek istedi.

Ancak, çiçeÄŸin üzerine yazılmak üzere neden o ifadeleri özellikle tercih ettiÄŸi dahil olayın boyutları hiçbir zaman tam olarak aydınlatılamadı.  Â

 

Yazarın Tüm Yazıları