Turizmde alarm

TURİZM sektöründe ciddi bir daralma sürecine girildiği bir çok çevre tarafından ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Kuş gribi, karikatür krizi, Trabzon’daki rahip cinayeti, içki yasakları, İsviçre maçında yaşanan olaylar ve son yıllarda ülkemizin İslami esaslara göre yönetildiği şeklinde oluşan imajı beklenen daralmanın önemli nedenlerinden bazıları.

Bütün bu olumsuzlukların üstüne turizm sektöründe maliyetlerin artması (%50 civarında), KDV uygulaması ve kur nedeniyle meydana gelen sektör kayıpları da daralmayı tetikleyen önemli bir unsur olarak nitelendiriliyor.

Ve bunun yanında çevre sorunları, altyapı, arıtma veÂmavi bayrakların iptali olumsuz geliÅŸmelerin bir baÅŸka nedeni.

'Turizmimizin başkenti' sayılan Antalya’ya 2006 yılının ilk üç ayında 399 bin turistin geldi. Oysa 2005 yılının ilk üç ayında gelenlerin sayısı ise 642 bin. Sadece mart ayında geçen yıl 316 bin turist gelmişken, bu yılki bu sayı 170 bin, durumun ne kadar 'vahim' olduğunu gösteriyor. Yine 2005 yılının ilk üç ayında Antalya'ya inen uçak sayısı 4.087 iken, bu yıl bu sayı

Haberin Devamı

2.780'de kaldı.

CHP Antalya Milletvekili Tuncay Ercenk böyle bir tablo karşısında Başbakan Erdoğan'a şöyle bir soru yöneltiyor:

"Bu gerçekler ortada iken, yabancı bir devletin Dışişleri Bakanı ile yaptığınız görüşme sırasında 'Turizm mevsimi geliyor. Tesisler hedef alınırsa çok sıkıntı çekeriz' şeklindeki açıklamayı Başbakan statüsündeki devlet adamlığı sorumluluğu ile bağdaştırıyor musunuz?"

 

 

AKP, Cumhuriyet'in deÄŸerlerini 'kuru fasulye'ye satamaz

 

CUMHURİYET'in en idealist, çağdaş, ulusal Eğitim Bakanlarından Mustafa Necati’ye ait, Ankara’nın göbeğindeki 3 katlı, maddî ve manevî değeri bulunan evinin kuru fasulyeciye, sudan ucuz fiyattan satıldığını okuyunca içim cız etti.

Bu davranış, Türk toplumuna çok açık bir mesajdır! Atatürk Cumhuriyeti değerlerine apaçık bir saldırıdır! Yavaş yavaş Atatürk değerleri yok edilmeye çalışılmaktadır. Batı ülkelerinde, hatta dünün SSCB’de bile, devlet adamlarının, sanatçıların, yazarların yaşadıkları evler müzeye dönüştürülür, maddî ve manevî anıları korunur.

Haberin Devamı

Yok mu bu ülkede Atatürk değerlerine sahip çıkacak birileri? Laik cumhuriyeti, devrimleri böyle mi koruyacağız! Atatürk’ün manevî mirasına böyle mi sahip çıkacağız?

Semih KALKANOÄžLU

 

 

Neredesin sevgili Adnan KAHVECÄ°

 

'KIYAK Emeklilik', TBMM Başkanı Sayın Arınç’a yakışmadı. Kepçe elde iken, "bana da" demek hiç şık değil! Milletvekillerinin kendileri için kabul ettikleri 'kıyak emeklilik'i elinin tersi ile iten Kahveci neredesin? Bu ruhu taşıyanlar neredesiniz? Kalmadı mı artık! Yetim hakkına bakan yok mu? Kaldı ki, Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık sorumlulukları ile TBMM Başkanlığı bir mi? Her sene bir kıyak emekli mi yaratılacak? Batan gemiyi anımsatsa da, gemi batmayacak inşallah...

Haberin Devamı

Sevgili Kahveci nur içinde yat... Sayın Arınç, yakışanı yapın lütfen; dahası bu konuda dinimizin de yücelttiği şekilde, yetimin ve fakir fukaranın hakkını daha da sıkı bir koruyucu olun; kaybetmez, kazanırsınız... herkes hakkını helal etsin!

Prof. Dr. Niyazi KARASAR-Dr. A. Kahveci’inin özel danışmanı

 

 

Hıdrellezdeki adetler nedir

 

BALKANLARA dair Hıdrellez kutlamaları konusunda bilgiye ihtiyacım var.

Göç ettikten sonra yaşadıkları yerlerde bazı geleneklerini ve adetlerini taşıyan Rumeliler, Arnavutlar vs konusunda bilgisi olan var mı?

Örneğin benim yaşadığım göçmen köyünde, Hıdrellez'e bir gün kala köyün en bilgili yada saygılı kadını bir tenekeye su doldurur 40 çeşit çiçek koyardı, bizlerde o sabah o suyla yüzlerimizi yıkardık? Güzellik herhalde.. Acaba anlamı ne? Ve o gün sütler bedava ikram edilirdi. Komşular süt ikram ettikleri gibi, sütçü o gün süt parası almazdı. Ve küpe doldurulan bazı toka, yüzük vb takılar genç kızlar tarafından toplanır, daha sonra takıya göre manici başı manisini okurdu...

Haberin Devamı

İşte bu tür güzelliklerle ilgili o günlere dair anıları benimle paylaşır mısınız?

Vicdan KAYIR vkayir@gmail.com

 

 

Trafik yasası

 

GEÇEN sene bu aylarda çıkması beklenen yeni Trafik Yasası çıkmadı. Malumunuz mayısın ilk haftası Trafik Haftası sözde. Bir gözü görmeyen milyonlarca kişi yasayı bekliyor ama ilgilenen ve kamuoyunu takan maalesef yok. Demek ki bizim teorimiz doğru imiş. Bu yasa pek çok kişinin çıkarına dokunduğundan elleyen yok. Lütfen konuyu tekrar gündeme taşıyalım.

Nurdan YALDIRAK

 

 

400 YTL için

 

MARMARA Üniversitesi Hukuk Fakültesi 4. sınıf öğrencisiyim. Geçen gün fakülteye gittiğimde okulla ilişkimin kesildiğini söylediler. Sebebi, 2. dönem öğretim harcını yatırmamam. Ödeyeceğimi söylediğim zaman, 'hesaplar kapalı ödeyemezsiniz' dediler. Eğitim hayatım, geleceğim 400 YTL için bitti.

Haberin Devamı

Ahmet YILDIZ

 

 

Gülen hem ağlar hem ağlatır.

Arınç da hem ağlıyor hem ağlatıyor.

Süleyman EKİM

 

 

                                      Â                       Biliyor musunuz

 

¦ Tüketici Hakları Merkezi ve Tüketiciler Derneği'nin bugün 12.00'de Gebze'deki Unifar önünde toplanıp, zehirli varilleri fabrikaya iade edeceklerini...

¦ İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi ve Sivil Toplum Dergisi'nin katkılarıyla düzenlenen "İnsan Hakları, Demokrasi ve Sivil Toplum" konulu konferansa (6 Mayıs saat 15.00, Altunizade Kültür Merkezi) Uluslararası Adil Bir Dünya Hareketi Başkanı Prof. Chandra Muzaffar'ın katılacağını...

 

 

 

MESAJ PANOSU

 

¦ KONRAD Adenauer Vakfı Türkiye Temsilciliği Yardımcısı Dirk Tröndle, 'Türkler ve Almanlar Arasında Önyargılar ve Yanlış Algılamalar' başlıklı bir konuşma yapacak.(0312-472 96 56)

¦ KOZYATAĞI PTT, sistem bozuk bahanesiyle vatandaşları iki haftadır geri gönderiyor. Bir iki laf ettiğimizde şikayetinizi Türk Telekom'a yapın diyorlar. Vatandaşa hizmet veremeyen her kurumun kendini yenilemesi bu çağda şarttır.

Can ATAKOÄžLU

¦ KIRIM Türkleri Derneği tarafından düzenlenen 'Gamalı Haç İle Kızılyıldız Arasındaki Türkler başlıklı panel yarın 19.00'da Kırım Türkleri Kültür Evi'nde. Konuşmacı: Neşe ve Zafer Karatay. (0212-5349231)

¦ ERDEK Belediyesi yetkililerine: Web sitenizde "Belediyemizden memnun musunuz?" anketine katıldım. 'Hayır' oyu verdim. Ancak oyumun 'evet' olarak kaydedildiğini gördüm. Anket, 'hayır' oylarını 'evet' algılayan bir sisteme bağlanmış. Pes doğrusu...

Lale HALÄ°MOÄžLU

 

 

KÖŞEMİZDEN İNTERNETE TAŞIDIĞIMIZ YAZILAR

 

 

Hibe kredileri üzerinde oyunlar

 

TARIM ve Köyişleri Bakanlığı çiftçiyle alay mı ediyor?

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı; Ulusal Tarım Stratejisi çerçevesinde kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak amacıyla, çiftçi kayıt sisteminde kayıtlı olan çiftçiler, şirketler ve çiftçi kooperatiflerinin yapacakları tarım ürünlerinin işlenmesi, değerlendirilmesi ve pazarlanması alanlarındaki yatırımlara yönelik bir hibe (geri ödemesiz) programı başlattı. Hibe programında çiftçiler için 25.000 YTL, şirketler ve kooperatifler için ise 175.000 YTL destek verileceğine dair tebliğ 6 Nisan 2006’da bakanlığın web sayfasında yayınlandı. Daha sonra da İl Tarım Müdürlükleri tarafından yapılan toplantılarla çiftçilere duyurulmaya başlandı ve duyuru toplantıları halen devam ediyor. Son başvuru tarihi 3 Haziran 2006.

 

DEVEDEN HENDEK ATLATMAK

 

TebliÄŸe göre hibe desteÄŸinden yararlanmak isteyen çiftçilerin bir yatırım projesi hazırlamaları gerekiyor. Tabi çiftçinin bu yatırım projesini hazırlayabilmesi için öncelikle iyi bir üniversitede iÅŸletme bölümünü bitirmesi, sonra da mümkünse yüksek lisans yapması gerekiyor. Ama yok ben parayı verir bir yatırım danışmanına bu çalışmayı yaptırırım derse de bu iÅŸ için en az 6 bin doları gözden çıkarması gerekiyor. Ä°ÅŸ bununla da bitmiyor. Yapılacak projelerde mutlaka inÅŸaat ve makine alımı birlikte yapılmalı deniyor. Yani çiftçinin iÅŸi yapabileceÄŸi bir binası olsa da olmasa da önemli deÄŸil. Yapacağı yatırım için mutlaka inÅŸaat yapması gerekiyor. Yapacağı bina inÅŸaatının mimari ve uygulama projesini, yapılacak iÅŸlerin idari ve teknik ÅŸartnamelerini, malzeme metraj ve keÅŸif listesini de projenin ekine eklemesi gerekiyor. Bunun için de ya mimarlıkÂmühendislik fakültesini bitirecek, ya da bu iÅŸi de baÅŸka bir proje ofisine yaptıracak. Bunun içinse 3-4 bin dolar

daha gözden çıkarması lazım. Yani iyi bir tahminle 9 bin dolar harcayan bir çiftçi bakanlığa hibe için başvuru yapabilir. Ne için; 25 bin YTL hibe almak için...

 

SESSÄ°Z SEDASIZ BÄ°R UYGULAMA

 

Bakanlık aynı programda köylere hizmet götürme birlikleri, sulama birlikleri ve sulama kooperatiflerine de köylerde sulama tesisi kurabilmeleri için 300.000 YTL hibe veriyor. Bunun için istenen belgeleri hazırlamak ise ülkedeki bürokratik yapı içinde imkânsız.

Peki, Bakanlık ne yapmaya çalışıyor? İki aydan az bir zamanda bu kadar çok belge nasıl hazırlanacak? Bu kadar masraf yaptıktan sonra proje kabul edilmezse çiftçinin harcadığı para ne olacak? Bu tebliği Bakanlık mı hazırladı? Bakanlık hazırladıysa çiftçisinin halini bilmeyen tarımla ilgili bir bakanlık acaba başka bir ülkede var mıdır? Bakanlık Dünya Bankası’ndan kredi olarak aldığı parayı, hibe olarak dağıtacağı kişileri zaten biliyor mu? Biliyorsa niye çiftçinin umutlarıyla oyun oynuyor?

Sessiz sedasız yapılmaya çalışılan bu uygulamaya artık sessiz kalamadım. Bu nedenle sizlerden yardım bekliyorum. Lütfen bu konuyu gazetenize, köşenize veya en azından dost sohbetlerinize taşıyınız ki isteyen istediği gibi çiftçiyle alay edemesin.

Derya DİNÇER dcosar@yahoo.com

 

 

 

Hayvancılıkta bazı kişiler ihya ediliyor

 

TARIMLA ilgili yazılarınız için teşekkür ederiz. Umarım Bakanlık bürokratları, yazınızı okumuş hatalarını anlamışlardır. Bizde yazınızda bulunmayan bir kaç hatalı uygulamadan bahsetmek istiyoruz.

Bakanlık son iki senedir Doğrudan Gelir Desteği (DGD) payını azaltıp 'hayvancılık desteği'ne önem vermeye başladı. Güzel ancak uygulama hatalarla dolu. Resmen bazı kesimler ihya ediliyor. Örneğin suni tohumlamaya destek veriyorsun. Desteği hayvan sahibine değil uygulayıcı serbest çalışan hekime veriyorsun. Hekimde ne yapıyor biliyor musunuz; köylülerle anlaşıyor, hormon kullanarak köydeki tüm hayvanlara uyguluyor, sonra 10 gün içinde suni tohumlaması da uygulayıp şahıslar üzerine belgelerini kesip desteği alıyor.

Bu uygulama sırasında zaten tüm masraflarını kendi rayiçleri üzerinden almaktadır. Bedeli 2-5 YTL arasındaki tohum uygulamada 50-60 YTL'ye çıkmakta ilave olarak da 36 YTL de devlet desteği almaktadır.

Şimdi bazı Serbest Veteriner Hekimler vurgun peşinde koşuyor denilirse haksız mı sayılırız? Umarım, hekim kökenli bakanımız bu uygulamaya son verir.

Uygulanmakta olan DGD sisteminin Türkiye'de uygulanması çok zordur. Bu uygulamanın yerine başka teşvikler uygulanmalıdır.

Tarım çalışanları

 

 

Başkan Demirci: Diyanete soracağız

 

TUZLA Belediye Başkanı Mehmet Demirci'nin hakkındaki iddiaları cevaplandırmak üzere salı günü bir basın toplantısı düzenliyor.

 

Toplantıya, Çağdaş Tuzla gazetesi muhabirinin katılması engelleniyor. Belediyenin basın danışmanı "Yerel basını içeri almıyoruz, sadece ulusal basın gelebilir" diyerek Çağdaş Tuzla gazetesi muhabirinin toplantıya katılmasını engellemeye çalışıyor.

 

Ulusal basından gelen muhabirler duruma tepki gösterince Başkan Demirci bu karardan vazgeçiyor.

Demirci, basın toplantısında, yeni evlenenlere dağıtılan Delileriyle Aile İlmihali'nin akademik bir çalışma olduğunu ve piyasada satıldığını söylüyor.

 

Demirci şöyle devam ediyor:

 

"Kitabın içeriğinin tartışılmasını ilim adamlarına bırakmak gerekir. İslamın günümüze uyarlanması zaten tartışılıyor. Diyanete sorarız, olumlu görüş alırsak dağıtmaya devam ederiz."

 

REKTÖR YURTKURAN: KABUL ETMEYİZ

 

Öte yandan, kitabın yazarı Prof. Hamdi Döndüren'in öğretim üyeliği yaptığı Uludağ Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Mustafa Yurtkuran, basın-yayın organlarına bir açıklama gönderiyor.

Yurtkuran özetle şöyle diyor:

 

"Gerek basın organlarında gerek kitap hakkında yer alan bilgiler ve gerekse kitap üzerinde yapılan incelemeler sonucunda kitapta yer alan hususların üniversitemiz tarafından hiçbir şekilde kabul edilmesi yada hoşgörüyle karşılanması mümkün değildir. (...) Söz konusu kitap sadece devletimizin mevcut hukuksal yapısına karışı bir kalkışma niteliğinde olmayıp aynı zamanda kadınlarımızın ikinci sınıf yurttaş konumuna getirilerek çağdaş toplumsal yaşamdaki varlıklarını yok etme girişimi anlamına da gelmektedir."
Yazarın Tüm Yazıları