Turistik tesislere elektrik şoku

Muharrem SARIKAYA
Haberin Devamı

Turistik tesisler, son dönemlerde turist sayısındaki azalmanın yarattığı şok dışında, daha büyük bir sıkıntı yaşıyor; elektrik kesintisi...

Her 15 dakikada bir yaşanan ve gittiğinde bir daha ne zaman geleceği belli olmayan elektrik kesintileri, turistik tesislerin bunalımı olmuş.

Dışarda 40 dereceyi aşan sıcaklıkta, bir anda duran klimalar beş yıldızlı da olsa, otel odalarını yaşanmaz hale getiriyor.

Buna bir de asansörlerde mahsur kalmalar eklendiğinde, zaten güç bela Türkiye'ye getirilen turist için Antalya'da tatil, çekilmez bir hal alıyor.

Elektrik kesintisi sadece turiste değil, çevreye de zarar veriyor. Bir çok tesisin kurduğu biyolojik arıtma tesisleri, elektrik kesintisiyle bin anda çöküyor.

Böylece biyolojik arıtmadan geçip tarlalara gitmesi gereken su, kanalizasyon suyuyla birlikte pompalanmak zorunda kalıyor.

* * *

Elektrik sıkıntısının yaşanacağını geçen yıldan gören birçok tesis büyük jeneratörler kurmuş. Ancak bu da maliyeti yükseltmiş. Kendi jeneratör sistemini kuran otellerden birisi de Sirene. Otelin Genel Müdürü Bekir Akkaş, şu soruya yanıt arıyor.

‘‘Siz istediğiniz kadar güzel tesis kurun. Kliması, buzdolabı çalışmayan bir otelde hangi turist kalmak ister?’’

Akkaş, kurdukları jeneratör sistemi ile bu yıl ‘‘Durumu idare edeceklerini’’ vurguluyor. Ancak sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğinin de altını çiziyor. Çözüm için önerdiği ise, çevredeki turistik tesislerin birleşip, Marmara civarında olduğu gibi ‘Doğalgaz çevrim santralları’ kurması.

Kesintilerin temel nedeni, Antalya bölgesinde bir anda artan turistik tesislere eneji sağlayacak santralların henüz kurulamamış olması. Antalya civarında 500-1000 arasında yatak kapasitesine sahip 600 tesisin varlığından söz ediliyor. Her biri en az 330 kilowat-saat elektrik enerjisine ihtiyaç duyuyor. Antalya'ya eneri sağlayan santralların ise, bu kadar elektriği üretmeye güçleri yetmiyor.

Bu durumdan yakınan sadece tesis yöneticileri değil. Tur operatörleri de aynı sıkıntıyı dile getiriyorlar.

Türkiye'ye getirdikleri turistlerin son dönemde en fazla yakındıkları sorunun elektrik kesintisi nedeniyle yaşadıkları sıkıntı olduğunu belirtiyor.

Antalya bölgesinin büyük tur operatörlerinden birinin sahibi olan Tunçer Kam, başından geçen ilginç bir olayı şu sözlerle anlatıyor:

‘‘Tam turist bağlantısı yapıyordum ki, elektrik kesintisi sonucu bilgisayar bağlantıları koptu. Bir anda yapacağımız bağlantı da sona erdi’’

* * *

Turizmdeki sıkıntıya eklenen ‘elektrik şoku’nun önümüzdeki yıllarda giderilememesi halinde, sorunun daha da büyüyeceğini herkes vurguluyor.

Tur operatörleri, önlem alınmadığı takdirde gelecek yıl turist sayısındaki düşüşün daha da artacağına dikkat çekiyorlar. Sadece ‘KDV indirimi’ ve ‘ayak bastı parası’nda yapılacak indirimle sorunun çözülemeyeceğine işaret ediyorlar. Tur operatörü Kam, şöyle devam ediyor:

‘‘Son yıllarda Avrupalı turist kadar, eski Sovyet cumhuriyetlerinden de Türkiye'ye turist geliyor. Bunlar çok daha fazla para harcıyor. Turizm eski Bakanı Bahattin Yücel döneminde bu ülkelere yönelmiştik. Bu yıl, BDT'ye üye bu ülkelerde 12 turizm fuarı açıldı. Ama hiçbirine katılmadık.’’

Turizmde uygulanan politikanın yanlışlığını vurgulayan sadece Kam değil. Avrupa'daki büyük tur operatörlerinden Gulet'in temsilsicilerinden Gürsel Erer, gelecek yıl turist sayısındaki düşüşün daha fazla olacağını iddia ediyor. Gerekçe olarak da Tunus, Yunanistan, İspanya, gibi ülkelerin , Türkiye'den daha ucuz ve daha iyi hizmet vermeye başlamasını gösteriyor. Genel Müdür Akkaş da, Erer'in bu sözlerine destek veriyor. Her üçü de aynı çözümü öneriyor:

‘‘Turizm Bakanlığı lağvedilip, turizm aynen sanayi ve Toplu Konut'ta olduğu gibi bir müsteşarlık tarafından yönetilmeli. Bir an önce Ekonomik Sosyal Konsey benzeri bir Ulusal Turizm Kurulu oluşturulmalı.’’













Yazarın Tüm Yazıları