Tuncelili Savaş'in Amerikan rüyasi

Güncelleme Tarihi:

Tuncelili Savaşin Amerikan rüyasi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

Golfle sopa taşıyıcısı olarak işe girdiğinde tanıştı, şimdi Türkiye'nin en iyi on golfçüsünden biri

Savaş Karataş, altı yıl önce 12 kişilik ailesiyle Tunceli'den kalkıp İstanbul yollarına düştüğünde, golf sözcüğünü duymuş bile değildi. Şimdi 19 yaşında ve Türkiye'nin en iyi 10 golfçüsünden biri. Golfle, top toplayıcı olarak iş bulduğu Kemer Country'de tanıştı; hocası Şenol Bay hergün ona bir atış yapma şansı veriyordu, o da bu şansı çok iyi kullandı. Karataş, geçtiğimiz hafta Portekiz'de yapılan BMW Uluslararası Golf Turnuvası'nda Türkiye'yi temsil etti. 90 yarışmacının katıldığı turnuvada kendi dalında 20. oldu.

Havaalanındayız. BMW Golf Cup için Portekiz'e gitmek üzere kafile olarak uçak saatimizi bekliyoruz. Kafile dediğim dokuz kişiyiz, tanışma faslı uzun sürmüyor. Herkes altı günü birlikte geçireceği insanları gizliden gizliye süzüyor. Biri var ki bizden biraz daha uzakta, mahçup ve belli ki ilk defa geldiği havaalanına meraklı gözlerle bakıyor. Yaşı daha yirmi bile değil, İnce uzun, esmer ve kıvırcık saçları var.

Gazeteci değil, bu mahçubiyetle halkla ilişkilerci de olamaz, yok yok, golf oyuncusu hiç olamaz. En azından benim kafamdaki golf oyuncusu tipine hiç uymuyor. Onlar göğüs cebi armalı ceketler giyerler, yakalarında kulüplerinin rozetini taşırlar ve havaalanlarında etrafa şaşkın şaşkın bakmazlar. Belki de her hallerinden golf oyuncusu oldukları belli olan diğerlerinin top toplayıcısıdır, diyorum içimden.

Uçakta yanyana düşüyoruz. Havalandıktan sonra meraklı meraklı aşağıya bakıyor. Artık dayanamayıp, ilk defa uçup uçmadığını soruyorum. ‘‘Evet’’ diyor. ‘‘Sen ne iş yaparsın?’’ soruma, ‘‘Ben kediyim’’ cevabı veriyor; hiç de kediye benzer bir hali yok ya... Kedilerin ne iş yaptıklarını soruyorum (Koca adam olmuşsun kediyi bilmiyorsun gibilerinden yüzüme bakıyor), kedi golf sporunda top toplayıcılara deniyormuş. Tamam diyorum içimden, ben haklıyım, bu çocuk top toplayıcı... Ama sonradan öğreniyorum ki, bu sefer Portekiz'e sadece kendi toplarını toplamaya gidiyor!

BAŞINA GELENLER...

Ağzından kerpetenle laf alınıyor bu çocuğun. Yugoslavya'yı geçtiğimizde ismini daha yeni öğreniyorum: Savaş Karataş. 19 yaşında, on çocuklu bir ailenin beşinci çocuğu. Bundan altı yıl önce tüm aile Tunceli'den kalkıp gelmişler İstanbul'a. Belki de ekmeği burada buluruz, diye. Kemerburgaz'a yerleşmişler. Herkes bulduğu işe girmiş; Kemerburgaz'daki Kemer Country de Savaş için ekmek kapısı olmuş, iki yıl önce kedi olarak işe girmiş. İlk önceleri, nasıl bir oyun olduğuna pek de akıl erdirememiş golfün. ‘‘Tek topla oynanan sporu futbol bilirdim’’ diye anlatıyor. Önce golf sopalarını, çantayı ve kuralları öğrenmiş. Sonra da topa vurmayı...

Kemer Country'de golf hocalığı yapan Şenol Bay, ona hergün bir atış yapma şansı vermiş. Savaş da bu şansını iyi kullanmış ve hergün bir vuruş yapa yapa topu en kolay yoldan deliğe sokmanın yollarını kavramış. Geçtiğimiz yıl Kemer Country'de yapılan Skandnavian Masters yarışmasından sonra, sponsor firmalar burada çalışan dört kediye birer golf takımı hediye etmişler. Artık kendine ait bir golf takımı da olan Savaş, her sabah işe daha erken gelip golf oynamaya başlamış. Ona ilk defa atış yapma şansını veren Şenol Bay askere gidince, bir diğer golf hocası John Nolan destek olmuş bu kez. Haftada bir gün 18 delikli sahada oynamasına izin vermiş. BMW World Cup Türkiye elemelerine girmesi için teşvik edenlerin de yine Kemer Country'dekiler olduğunu söylüyor.

Portekiz'den dönüyoruz. Türk ekibinde yine en iyi dereceyi yapan Savaş. Gitmeden önce de öyleydi, orada da aynı sonucu aldı. Yine uçakta aşağılara bakıyor.

Turnuvanın en genci olarak Portekiz'de herkesin sevgilisi olan Savaş'la Türkiye'ye iniyoruz. Ama daha başına gelecek var! Pasaport kontrolü sırasında polisler birden apar topar götürüyorlar onu. Ne olduğunu soruyorum; ‘‘Tuncelili, hem de kaçakçıya benziyor’’ diyorlar. BMW yetkilileri Savaş'ın kaçakçı olmadığına polisi zor ikna ediyor. Savaş gülüyor, ‘‘Olur böyle şeyler abi, benim aklım otelde unuttuğum golf takımımda. Göndermezlerse ne yaparım, golf takımım benim herşeyim.’’

Savaş, golfe devam etmek istiyor ama çok pahalı olan bu sporu ilerletmesi için bir sponsora ve ona kaçakçı muamelesi yapmayacak bir anlayışa ihtiyacı var.

Savaş BMW'nin elemelerine, daha önce ufak turnuvalarda yaptığı derecelere güvenerek girmiş ve 100 kişi arasında en iyi sonucu elde etmiş. Bundan sonrası Portekiz yolculuğu oldu; 31 ülkeden tecrübeli yüzlerce oyuncu arasında en gençleri olarak, ortalama bir dereceyle bitirdi Savaş turnuvayı. Bu ilk uluslararası tecrübesindeki derecesi için, ‘‘Normal’’ diyor, ‘‘Seneye daha iyi olur.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!