Tüller içinde limonlar

Şimdi, Osmanlı’nın son yıllarında Balıkhane Nazırlığı yapan Ali Rıza Bey’e kulak verelim ve o dönemde hazırlanan iftar sofralarının şıklığından dem vuralım.

"Kahvaltı tepsisinde çeşit çeşit reçeller, havyar, peynir, zeytin, sucuk, pastırma gibi çerezler nefis ufak tabaklarla sininin ortasına konurdu. Çeşitli mevsim meyveleri ve salatalar onlara mahsus tabaklarda tepsinin etrafına dizilir, zemzem-i şerif fincanları, Medine hurması, hardal tabakları ile iftariyelik tepsisi hazır edilirdi. Hatta çekirdeği yemeklere düşmesin diye, kullanılacak olan limonlar ikiye kesilip, tüller içinde, ipek ve renkli kurdelelerle bağlanarak ufak tabaklara konulup servis edilirdi. Has pide ve francala, çörek ve simitler sofranın kenarına bollukla istif edilirdi."

İNCE NOKTALAR

Tereyağını tavaya koyduktan sonra üzerine bir damla da zeytinyağı damlatmanız, tereyağının yanmasını engeller.

İFTAR YEMEĞİ

Pastırmalı ıspanak kavurması

Yapılışı:

Öncelikle ıspanakları ayıklayıp yıkadıktan sonra süzün. Saplarını ve yapraklarını ince ince doğrayın. Tencerede tereyağını eritip, soğanları ekleyerek 2-3 dakika kavurun. Ispanakları ekleyip, tuzunu ve karabiberini de serpiştirerek 4-5 dakika daha kavurun. Sıcak suyu ekleyip bir taşım kaynatın. Yumurtaları kırıp, üzerine pastırmaları dizdikten sonra, kapağını kapatarak birkaç dakika pişirin. Servise sunmadan önce, yumurtaların üzerine kırmızı pul biber serpiştirin.

6-8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

1 demet ıspanak

2 adet kuru soğan

1 su bardağı sıcak su

2 tatlı kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber

4-6 adet yumurta

8-10 dilim pastırma

SAHUR YEMEĞİ

Mantarlı fırın makarna

Yapılışı:

Öncelikle, makarnaları bol tuzlu suda 8-10 dakika haşlayıp süzün. Tekrar tencereye boşaltıp, hamur olmasın diye sıvıyağı üzerinde gezdirin. Beşamel sos için; İrmiği tereyağıyla 2-3 dakika kavurup sütü yavaş yavaş ilave edin. Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına getirin.Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alıp, tuzunu karabiberini ve pul biberini ekleyip karıştırın. Diğer tarafta, zeytinyağını kızdırıp mantarı ekleyerek 4- 5 dak. kavurun. Süzülmüş makarnanın üzerine, beşamel sosu ve mantarları ilave edip, hafifçe karıştırın. Makarnayı fırına dayanıklı ve kenarları yüksek orta boy bir kaba yayın. Üzerine kaşar peynirini serpiştirin. 175 dereceye ayarlı fırında 25-30 dak. pişirdiğiniz makarnayı dilimleyin ve sıcak olarak servise sunun.

Püf nok.; makarna pişmeden 5 dak. önce fırından çıkarıp, yarım demet doğranmış dereotu ekleyin.

8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

1 paket burgu ya da fiyonk makarna

4 su bardağı süt

1 yemek kaşığı irmik ve 1 yemek kaşığı un

1/2 yemek kaşığı tereyağı

1 su bardağı rendelenmiş kaşar

2 su bardağı dolusu doğranmış mantar

1-2 yemek kaşığı sıvıyağ

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber
Yazarın Tüm Yazıları