Tüketicinin Erkan Abisi

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

Kararı siz verin

‘‘Sağlık yüzsüzlerinin açıklanması'' çağrımıza Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa Taşar'dan yanıt geldi. Taşar'ın talimatı ile 11 değişik marka maden suyunun kaynağından alınan numuneler üzerinden yapılan analizleri elimize ulaştı. Bakanlık diğer maden sularının da incelendiğini açıkladı. Biz, elimize ulaşan sonuçları, daha önce kendi yaptırdığımız analizlerle birlikte yayınlıyoruz. Varın kararı siz verin

Hürriyet'in Tüketici Köşesi'nin gündeme getirdiği ‘‘Soda rezaleti''nin ardından yaptığımız ‘‘Sağlık yüzsüzlerini açıklayın'' çağrımıza ilk yanıt, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa Taşar'dan geldi.

Bakan Taşar, iki gün önce Anadolu Ajansı'nın geçtiği ve bakanlığın 293 maden suyu ile çok sayıda içme sularını içeren araştırma sonuçlarının 1990-1994 dönemine ait olduğunu belirtti. Bu araştırma sonuçlarına göre, 293 maden suyundan 50'si, 343 de içme suyu nitritli çıkmıştı. Araştırma 26 ili kapsıyordu.

Bizim bu araştırmada adı geçen şirket ve markalar varsa, bunların açıklanmasını talep etmemiz üzerine Bakan Taşar, Tarım Bakanlığı'nın illerdeki birimlerine talimat vererek, yeni soda incelemesi yapılmasını istedi.

13 AĞUSTOS TARİHLİ

Bakan Taşar'ın talimatı ile 13 Ağustos'ta yapılan incelemelerden elimize ulaşan 11'ini aktarıyoruz. Bunlarla birlikte, bizim daha önce yaptırdığımız tahlil sonuçlarını da veriyoruz. Artık karar sizin:

KIZILAY MADEN SUYU: Bakanlığın Afyon biriminin kaynağından aldığı Kızılay maden sularıyla ilgili yaptırdığı analizin sonucunda, amonyak içerdiği için Gıda Maddeleri Tüzüğü'ne uygun olmadığı tespit edildi. Kızılay maden suyu, İstanbul'da bizim yaptırdığımız tahlilin sonucunda ise nitritli çıkmıştı.

ÇELİK MADEN SUYU: Tarım Bakanlığı'nın Bolu'daki laboratuvarında kaynağından alarak analiz yaptırdığı Çelik marka maden suyunda nitrite rastlanmadı. Yine bizim İstanbul'da tesadüfi yöntemle alıp yaptırdığımız tahlilde Çelik Maden Suyu'nda nitrit tespit edilmişti.

SIRMA MADEN SUYU: Bakanlığın kaynağından alarak Bursa laboratuvarında yaptırdığı Sırma marka maden suyunda nitrit çıkmadı. Hürriyet'in yaptırdığı tahlillerin arasında Sırma marka maden suyu bulunmuyordu.

ÖZKAYNAK MADEN SUYU: Bakanlığın kaynağından alarak Bursa'daki laboratuvarında yaptırdığı analiz sonucunda Özkaynak marka maden suyunda litrede 0.013 miligram nitrit tespit edildi. Hürriyet'in piyasadan satın aldığı Özkaynak marka maden suyunun tahlillerinde de nitrit bulunmuştu.

PINAR MADEN SUYU: Bakanlığın İzmir'deki laboratuvarında yaptırdığı analiz sonucunda Pınar marka sodada nitrite rastlanmadı. Bizim İstanbul'da sıradan bir marketten alıp tahlil ettirdiğimiz Pınar marka sodada nitrit çıkmıştı.

SARIKIZ MADEN SUYU: Bakanlığın kaynağından alıp, İzmir'deki laboratuvarında incelettiği Sarıkız marka maden suyunda nitrite rastlanmadı. Bizim İstanbul'da yaptırdığımız analizde ise Sarıkız maden suyunun nitrit içerdiği belirlenmişti.

ÇINAR MADEN SUYU: Tarım Bakanlığı'nın kaynağından numune alarak Bursa'daki laboratuvarında yaptırdığı analiz sonucunda Çınar marka maden suyunda nitrit tespit edildi. Hürriyet'in yaptırdığı analizler arasında Çınar marka maden suyu bulunmuyordu. Ancak, nitritli çıktığı için KKTC'ye ithalatı yasaklanan maden suları arasında Çınar da bulunuyordu.

KINIK MADEN SUYU: Tarım Bakanlığı'nın kaynağından numune alarak Bursa laboratuvarında yaptırdığı analizlerin sonucunda Kınık marka maden suyunda nitrit tespit edilmedi. Bizim İstanbul'da marketlerden aldığımız Kınık Maden Suyu'nun analizinde nitrit saptanmıştı.

BELLA SALİHLİ MADEN SUYU: Bakanlığın kaynağından alarak İzmir laboratuvarında incelediği Bella Salihli Maden Suyu'nda nitrite rastlanmadı. Bizim yaptırdığımız tahlillerde ise Bella Salihli Maden Suyu'nda nitrit belirlenmişti. Bella Salihli Maden Suyu, KKTC'de yapılan incelemelerde de nitritli çıkmış, ithalatı yasaklanmıştı.

YILDIZ MADEN SUYU: Bakanlığın kaynağından numune alarak Afyon'daki laboratuvarında yaptırdığı analiz sonucunda Yıldız maden suyu ve sodasının etiketinde yer alan bilgilerin analiz değerlerine uygun olmadığı gerekçesiyle Maden Suyu Yönetmeliği'ne uygun olmadığı tespit edildi. Hürriyet'in yaptırdığı analizde ise Yıldız marka maden suyunun nitrit içerdiği tespit edilmişti. Yıldız Maden Suyu da nitritli olduğu için KKTC'ye ithali yasaklanan ürünler arasındaydı.

ULUDAĞ MADEN SUYU: Bakanlığın kaynağından numune alarak Bursa'daki laboratuvarında yaptırdığı analiz sonucunda Uludağ marka maden suyunun nitrit içermediği belirlendi. Bizim İstanbul'daki marketlerden aldığımız Uludağ Maden Suyu ise, İstanbul'daki analizde nitritli çıkmıştı.

Sağlık yüzsüzlerine savcılık yolu göründü

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa Taşar, Hürriyet'in ortaya çıkardığı ‘‘Soda rezaleti''yle ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamasında, bakanlığının yılda iki kez gıda tesislerini denetlediğine dikkat çeken Taşar, olumsuz sonuç çıktığında savcılıklara suç duyurusunda bulunarak, yasal işlemleri başlattıklarını söyledi.

Taşar, gıda maddelerinin hangi kökenli olursa olsun çevre ve doğanın yakın etkisi altında olduğuna da değinerek, ‘‘Bunun sonucunda da bütün gıda maddeleri katkı-kalıntı ve bulaşan maddelerin etkisi altında kalıyor'' dedi. Maden sularında en yüksek nitrat oranının litrede 25 miligram, nitrit ve amonyak oranının da sıfır olması gerektiğine dikkat çeken Taşar, yeni bir Türk Gıda Kodeksinin hazırlandığını da hatırlattı. Doğa koşullarındaki değişiklilikler sonucunda gıdalardaki nitrit ve nitrat oranlarında da farklılıklar oluşabildiğine değinen Taşar, şunları söyledi: ‘‘Bakanlığımız değişiklikleri de dikkate alarak, daha önce tahlili yapılan örneklerin kaynağından alınan numuneleri de incelenmeye başladı. Yönetmelikte ve TSE standardında belirtilen oranları aşan ve insan sağlığı açısından sakıncalı olarak değerlendirilen ürünler ile ilgili savcılıklara suç duyurusunda bulunduk.''

Yazarın Tüm Yazıları