Tribünde saatli bomba

Güncelleme Tarihi:

Tribünde saatli bomba
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2002 15:22

Haberin Devamı

Vali, emniyet, yöneticiler kararı aldı: ‘Taraftarlar tribünde karışık oturacak’. Ancak taraftarın uymaya hiç niyeti yok!

Süper Lig başladı, futbol hasreti bitti. Lakin taraftar pimi çekilmiş bir bombanın üzerinde oturuyor. Çünkü, İstanbul’un üç büyük kulübünün maçlarında rakip takımın taraftarları için artık yer ayrılmayacak. Rakip takıma toplu bilet verilmeyecek. Cesaretine güvenen taraftar gidip gişeden biletini alacak, tribünde de rakiplerin arasına oturacak. Takımı gol atınca da çevresini saran rakiplerinin nezaketine güvenip ‘Goool’ diye bağırarak havaya zıplayacak. Sonra da... Sonrası malum.

Bir zamanların ünlü ‘karıştır barıştır’ yöntemini şimdi de statlarda rakip takım taraftarlarına uygulama kararı, üç büyük takımın yöneticilerinin sezon başında İstanbul Valisi ve İl Emniyet Müdürü ile yaptığı toplantıda alındı. Lakin yöntemin hedefi barıştırmak olsa da sonucun hedefe pek de denk düşmeyeceği görülüyor. Çünkü üç büyük takımın da organize taraftarları, rakiple ‘karışmamak’ ve ‘barışmamak’ için gizli sızma taktiği uygulayacak. Bu durumda ev sahibi taraftar da içine sızmış rakip taraftarla ‘barışmak’ niyetinde değil.

Üç büyüklerin örgütlü taraftarı, tribün liderleri konuk gelen rakip taraftarın stattaki yerinin, sınırının ve haddinin eskiden olduğu gibi belli olmasından yana. “Deplasmana gideceksen, göreceğin ikinci sınıf muameleyi, eziyeti, aşağılanmayı baştan kabul edeceksin kardeşim, başka yolu yok!”

Gerçi karar alınmış, üstelik ilin en yüksek mülki amirinin isteğiyle. Ancak taraftarın hazırlığına bakılırsa hayata geçirilmesi pek huzur içinde olmayacak. Sızma taktiği tribünlerde nasıl bir kargaşa yaratacak, önümüzdeki günlerde göreceğiz. Tribün liderleri açık açık “Orada bir tatsızlık çıkarsa bunun sorumlusu biz olmayız” diye kestirip atıyor. Öyle görünüyor ki, tribün liderlerinin etkinliğini azaltmayı da amaçlayan ‘karıştır barıştır’ kararı, aksine otoritelerini arttırmış. Ve İstanbul derbileri, beklentilerin aksine, her an iki hasmın karşılıklı savaş randevusuna dönüşme potansiyeli taşıyor.

TRİBÜN LİDERLERİ NE DİYOR?

Haberin Devamı

 

Haberin Devamı

FENERBAHÇE
Sefa Reis (Genç Fenerbahçeliler Derneği:

 

Kimse engelleyemez

 

Bu karar yanlış. Seyircinin seyahat etme özgürlüğünü kısıtlıyorsun, artı milletin yılda iki üç kez deplasman zevki var, onu engelliyorsun. Bu karar İstanbul’da bozulmaz da Anadolu maçlarına gitmemizi kimse engelleyemez. Bu kararın alınmasının sebebi olarak tribünlerdeki çirkin manzaralar gösteriliyor.

Yıllardır gidip geliyorduk, çirkinlik olmuyordu da şimdi mi çirkinlik oldu. Diyelim ki bize deplasmandaki maçlarda yer vermediler. Biz rakip takımın içine gireceğiz, o zaman daha büyük olaylar olmayacak mı? Biz bu hafta deplasman hakkımızın geri verilmesi için ilk beş dakika tezahürat yapmadık.

Seviyeli bir şekilde bunu protesto edeceğiz, geri vermezlerse her hafta 5 dakika 5 dakika, son haftaya kadar 90 dakika. Sonra tribün liderleri olarak Fenerbahçe-Galatasaray-Beşiktaş arasında dostluk sözü verdiğimiz dört-beş yıldan beri tek bir olay çıkmadı. Neyin barışını getirecek bu karar. Biz Fenerbahçe’nin tribünlerinde aktif olan tüm gruplarla konuştuk, Anayasa’ya aykırı bu uygulamayı, gerekirse İnsan Hakları Mahkemesi-UEFA-FIFA’ya kadar taşıyacağız.

Haberin Devamı

 

GALATASARAY
Alpaslan Dikmen (Ultr Aslan Grubu)

 

Toplu gidilmezse ölü çıkar

 

Bu tip bir sınırlamanın karşısındayız. Futbolun tribünlerle ve rakip seyirciyle güzel olduğunu düşünüyoruz. Bu karar futbolun ruhuna aykırı. Önümüzde Kadıköy’de Fenerbahçe-Galatasaray maçı var. Biz bu maça gidebilmek için yasal olan tüm şartları zorlayacağız. Başkanımızın atmış olduğu bir imza var. Onu bozan taraf biz olmak istemeyiz, onun için Fenerbahçe taraftarı gibi bir protesto yapmayacağız. Holiganizm anlamında son altı yıldır minik ve bireysel sokak tartışmaları haricinde, tribünlerde başı çeken gruplar olarak hiçbir kavga-dövüş yaşanmadı. Geceleme-sabahlama artık yok, bundan sonra da olmayacak. Kadıköy’e gitmeyeceksin demeye, değil kulübün, başbakanın bile hakkı yok. Kadıköy’de oturuyorum. O zaman evime de gitmeyeyim. Deplasmanlara toplu halde planlı ve organize şekilde gidemezsiniz, ama münferit olarak gidebilirsiniz diyorlar. Bu da saçma. Adamlar üçerli beşerli gitti, bir yerinden bayrak sarktı mı bitti orada, ölü çıkar bu sefer.

Haberin Devamı

 

BEŞİKTAŞ

Alen (Çarşı Grubu)

 

Bu kararla olay çıkar

 

Beşiktaş tribün lideri olarak son iki yıldır İnternet sitelerinde yayımlanan ve bir anketle sonuçlandırılan yazım var. Ya tüm statlar eskisi gibi yarı yarıya olsun, ya da taraftarlar 1000-2000 kişilik ziyaret amaçlı gitmekten vazgeçsin diye. Çünkü derbi amacını kaybetti. Derbinin anlamı; iki denk kuvvetin, eşit şartlarda karşılaşması demek. Başka bir anlamı varsa biz bilmiyoruz.

Eğer, bildiğimiz serzenişlerimize cevap gelmeyecekse, ki öyle gözüküyor, böyle bir kararın alınması gayet normal. Hiç olmazsa insanlar eziyetten kurtuldu. Çünkü 1000 kişi gittiğimiz zaman üzerimize savaş stratejisi uygulanıyordu. Normal karşılıyorum. Fenerbahçeli taraftarlar hafta sonu ‘deplasman hakkımızı istiyoruz’ muhabbeti yapmışlar, eğer yarı yarıya olmayacaksa bu protestolar yersiz.

Yarı yarıya uygulamasının kalkması ilk Adnan Polat’ın yöneticiliği döneminde bizim Ali Sami Yen’e gittiğimiz bir maçta icat edildi. 1500 bilet verilmişti, 500 kişilik yer ayrılmıştı. 3 arkadaşımın ayağı kırılmıştı. “Yasak meyve tatlıdır” olayı var. Bir telefon ağıyla 1000 kişi deplasmanda kararlaştırılan tribüne yine gider. Ancak bu kez olay çıkar. Olmaması için elimizden geleni yapacağız, ancak insanları bu yöne teşvik ediyorlar.

BU HAFTA TEMPO’DA

Haberin Devamı

 

LAZERLE PÜRÜZSÜZ CİLT

Dermatolojide son yöntem. Kırışıklık, varis, ben, leke ve sedef tedavisinde kullanılıyor.

 

EĞLENCE DÜNYASINDA KIŞ HAREKATI

Ünlü mekanların işletmecileri kış planlarını Tempo’ya açıkladı.

 

EN GÜZEL, EN SEKSİ GELİN

Ebru Şallı düğün arifesinde gelinlikle Tempo’ya poz verdi.

 

SOSYETİK ÜLKÜCÜLER

Eski tip ülkücülüğü çağdışı buldular, yeni bir çatı kurdular: Ata Ocakları.

 

AĞAR YİNE TEK BAŞINA

1999’da Elazığ’dan bağımsız milletvekili seçilen Mehmet Ağar yine bağımsız aday olacak.

 

SAĞIN BÖLÜNME TARİHİ

Demokrat Parti’den bugüne sağın parça parça bölünmesinin öyküsü.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!