Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Trendkolik duvarlar

Duvarlara bir haller oldu. Tasarımcılar yeni oyun alanı olan duvarlar ve tavanlar üzerinde deneysel çalışmalar yaparken, firmalar yüzeylerin sıradanlaşmasını önleyecek farklı çözümler geliştiriyorlar.

Sarmaşık duvar süsleri, seramik ağaç dalları, neoklasik çizimler, silüet çıkartmalar, vinil baskılar... Tümü duvarlarda fark yaratıyor. Son yıllarda boyanın tahtını iyice sallamaya başlayan duvar kağıtları ise, renk ve desen coşkusuyla gücünü hissettiriyor. 10 senedir bu işi yapan Meltem Kaya, duvar kağıtlarındaki yeni trendleri Evcimen’e anlattı.

1996 yılında Fenerbahçe’de ilk mağazasını açan Dreams, o günden bu yana duvar kağıdındaki iddiasını sürdürüyor. O yıllarda mağazasını kaplayan Amerikan tarzı vinil duvar kağıtlarını çok iyi hatırlıyorum. Özellikle country desenli olanlar en çok tercih edilenler olurdu. Yıllar içinde marka kapsamını daha da geliştiren firma, şu anda Emiliana Parati, York, Waverly, Gramercy, Arlin, ATT ve Texdecor gibi firmaların koleksiyonlarını satıyor. Pek çok şehirde bayisi var ve Adressİstanbul’da da yeni bir mağaza açtı.

Duvar kağıdı tutkunuz bitmiyor.

- Bu işi çok seviyorum. Duvar kağıtlarından da vazgeçebileceğimi düşünmüyorum. Her odanın kendine ait bir ana rengi vardır ve bu da evin genel tonlarını belirler. Yaşayacağınız çevreyi yaratırken ilk adım duvarlardır. Her oda, duvar kağıtları sayesinde size farklı ilhamlar veren mekanlara dönüşebilir. Duvar kağıtları doku, derinlik ve stil veriyor yaşadığımız mekanlara. Mekanlarımızı kişiselleştirebiliyor, onlara ruh katabiliyoruz. Teknolojideki gelişmeler de duvar kağıdı uygulamalarını kolaylaştırdı ve daha eğlenceli bir hale getirdi. Bu nedenle duvar kağıdına aşkım hiç bitmeyecek.

Doğal malzemeler de çok sık kullanılmaya başlandı.

- Evet, özellikle bambu veya dokulu kaplamalara odaklanılıyor. İnanılmaz duvar kaplamaları yaratılıyor; birçoğu da doğal malzemelerden. İpek, hasır, el yapımı veya bambu malzemeler kullanılıyor. Duvar kaplamalarında diğer bir seçenek de pano duvar kaplamaları. Bu panolar temalı ya da bir fotoğraftan veya kendini tekrarlayan büyük desenlerden olabiliyor. Seçenekler sonsuz.

Duvarlarda inci ve kuş tüyü

Başka hangi malzemeleri göreceğiz?

- Doku duvar kaplamalarında en popüler trend. Deri, ahşap, cam dokulu, markötri, inci ve kuş tüyü süslü kağıtlar da var. Özellikle ahşap ve deri duvar kaplamaları da pek çok müşterimizin favorisi. Derinin verdiği zenginliği hiçbir malzeme veremiyor. Ahşap da evin her odası için kullanılabiliyor. Mutfak ve banyolar için özel üretilen duvar kağıtları ise, bu mekanlara farklı bir bakış getiriyor. Kurutulmuş yaprakların kullanılarak hazırlandığı metal tozların eklendiği botaniksel duvar kaplamaları çok moda. Çay yaprakları da yeni bir trend. Bu uygulamada, yine metal efekti vermek için altın ve gümüş tozları ya da altın yaprakları uygulanıyor. Ve son ürün cam kaplama yani "glassbeads". Amerika’da şu anda en popüler malzeme. Stoklu olarak satışa sunuyoruz Türkiye’de...

İnci ve kuştuyü ilgimi çekti, nasıl kullanılıyor bu malzemeler?

- Bu yıl 2007 ev tekstili fuarında sunulacak olan ve şanslı olarak bizde de bulunan yeni bir ürün inci duvar kaplamaları. Gerçek incilerin yapıştırılması ile meydana gelen ışıltısı ve işçiliğindeki zorluktan dolayı çok çok özel bir malzeme. Kuştüyü duvar kaplamaları ise gerçek kuştüylerinin tek tek yapıştırılmasından meydana gelen çok özel bir malzeme.

Yeni renkler var mı?

- Renklerde kırmızının tonları, altın tonları, yağmur ormanı yeşili çok popüler. Mavi de moda olmaya başlamış durumda.

Duvar kağıdı alacaklara bir öneriniz var mı?

- Renk ve desenden korkmayın. Renkler, desenler, dokular mekanlarınızı giydirsin. Düşlerinizdeki evleri yaratın duvar kaplamalarıyla. Kataloglardan çıkıp sizin mekanlarınızda yaşam bulsunlar!

Feng Shui detayları bu adreste

Geçen haftaki Feng Shui konulu yazımda paylaştıkları bilgiler için Ferda Ünsal ve Işıl Güner Alfar’a biraz geç bir teşekkür yolluyorum; daha ayrıntılı bilgi ararsanız www.fengshui-tr.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

OKUYUN!

Yenilendi

Elle Decor, aralık sayısında hem içerik hem de makyaj yeniledi. Şimdi daha sıcak, daha renkli, daha eğlenceli ve daha kahin! Üstelik hediyesi de var: Yaratıcı yemek tarifleri ve sofra önerileriyle dolu Elle Decor Cook.

Özel bir koleksiyon sayısı

Maison Française dergisinin aralık sayısı müthiş; tutkunları özel bir yere koyacaklar eminim. 4 farklı kapakla sunulan Ajanda 2007’nin dışında, Davet ve Parti Önerileri eki, İtalya Tasarım Markaları eki ve Ankara Deko-Rehberi var. Taşması zor olacak, okuması ise çok keyifli!

Evim yeni yılı kutluyor!

Türkiye'nin en çok satan pratik ev fikirleri ve alışveriş dergisi Evim, yeni yılda da elinizden düşmeyecek. Dar bütçeler için 100 dekorasyon önerisi, renkli çözümleri, ışıl ışıl sofra dekorlarıyla bu yılbaşı evinize Evim'i armağan etmelisiniz! Üstelik sadece 2,90 YTL.
Yazarın Tüm Yazıları