Trende korsan müzik grubu kurup konser verdik

Ülkeni keşfetmek demekİnsanlara umut dağıtmak demek

9990 kilometre yol yapmak demek

80 kişilik aile olmak demek

Ordaki köye gitmek demek

Gülmek ve güldürmek demek

Yalpalayarak yürümek demek

Tren tıngırtısı ninni demek

Aile içi şiddete son demek

Yemekli’de curcuna demek

Çocuklara haklarını öğretmek demek

Bunlar bizim trende yazdığımız şarkının sözleri... Önceki akşam Haydarpaşa Garı’nda düzenlediğimiz Hürriyet Hakkımızdır-Tren Özgürlüktür töreni sırasında, "korsan" yapıp sahneye çıktık... Haddimizi aşarak, Orient Expressions, Sabahat Akkiraz ve Aylin Aslım’dan önce ve tüm protokolün karşısında! Tren projemizin en baş sorumluları Hürriyet İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök ve Kurumsal İletişim Direktörü Temuçin Tüzecan’dan habersiz yaptığımız sürpriz "eylem", oldukça ses getirdi ve Türkiye yeni bir müzik grubuna kavuştu: Tren İnsanları Grubu.

Korsan eylem için ne manevralar yapmıştık trende: İçeri "gizlice" bir "hoca" sokmuş, kayıtsız bir şekilde konaklatmış, tüm suç, pardon müzik aletlerini gizlice naklettirip, gözümüz gibi saklamıştık yetkili gözlerden. Bilgi işlemciden TCDD çalışanına, kurumsal iletişim müdüründen Af örgütü gönüllüsüne, tiyatrocudan model trenciye 30-40 kişiydik. Çok sevgili ve cefakár, vefakár hocamız, Gevende ve Zil Zurna gruplarının davulcusu Gökçe Gürçay, nam-ı diğer "malum şahıs", gizli suç mahallimizde bizi az çalıştırmadı. Gece yarıları, işler bittikten sonra vagona ya da rayların üzerine yayılıp az prova yapmadık. Sahneye, yine "kayıt dışı" bir şekilde çıkarken, dizlerimiz az titremedi.

Ama üstesinden geldik. Tıpkı bu kocaman proje gibi, üç şarkımızı da layıkıyla söyleyip tamamladık. İnanılmaz da alkış aldık, tevazu göstermeyelim.

Çünkü darbukalarımız, bagetlerimiz ve marakaslarımız şöyle diyordu: Hürriyet, özgürlük, eşitlik, kardeşlik, insanın hakkı. Karşındakinin de hakkı...

BUGÜN KIRKLARELİ’NDEYİZ

10.00 ve 13.30 Uluslararası Af Örgütü atölye çalışmaları

11.30 Aile İçi Şiddete Son Semineri

13.30 İnsan hakları eğitimi

12.00 Akbank Çocuk Tiyatrosu Masal Masal İçinde oyunu

Gün boyu Hürriyet Hakkımızdır ve Demiryolu sergileri

GECE YOLCULARI KONSERİ

BU GECE EDİRNE SELİMİYE MEYDANI’NDA 21.00’DE


Raylarda organize olmak

Hürriyet Hakkımızdır-Tren Özgürlüktür için düşünüldüğümüzde, ikimiz de çok büyük bir heyecan duyduk ve "İşte" dedik, "Bu bizim organizasyonumuz!" O koskoca, umut yüklü trenle Kars’tan Edirne’ye yolculuğumuza böyle bir istek, yüksek motivasyon ve enerjiyle başladık. Trende olmak çok özeldi. Bunun nedeni, ortak paydada birleşen kurumların emek verenlerine yardımcı olmak ve çalışmalarımızın ardından gülen yüzler görmekti. Tüm organizasyon içinde bize düşen en anlamlı iş, Akbank Çocuk Tiyatrosu sona erdiğinde çocuklara hikáye ve insan hakları masalı hediye etmekti. Bu sayede bize uzanan küçük elleri ve yüzlerdeki gülümsemeleri yakalama şansı elde ettik. Bu, projede olmanın gerçekte ne kadar önemli olduğunun kanıtıydı. Bu yoğun duyguyu yaşatan ne başka bir proje, ne başka bir yolculuk, ne de emek verenlerin bu kadar uyum içinde çalıştığı, ana fikri umut dağıtmak olan başka bir organizasyon görülmüştür.

TİOİ (Tren içi organize işler)

Kemal ZALOĞLU

Bülent ÖZDEMİR
Yazarın Tüm Yazıları