Trakya Üniversitesi'nde Srebrenitsa anması

Güncelleme Tarihi:

Trakya Üniversitesinde Srebrenitsa anması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2017 17:23

Trakya Üniversitesi'nde Srebrenitsa anması

Haberin Devamı

 

Jale AVYÜZEN/ EDİRNE, (DHA)- TRAKYA Üniversitesi'nde Srebrenita soykırımının 22'nci yılında ölenleri anmak için '20'inci Yüzyılın Son Soykırımı: Srebrenitsa' konferansı gerçekleştirildi.

TEdirne Trakya Üniversitesi'nde Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde 22 yıl önce yapılan soykırımda hayatını kaybedenler için anma töreni ydüzenlendi. Balkan Araştırma Enstitüsünce Balkan Kongre Merkezi Senato Salonu'nda düzenlenen konferansta konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, kadın, çocuk ve binlerce Müslüman'ın katledildiğini hatırlattı. Hiçbir zaman unutulmaması gereken tarihi bir olay olduğunu söyleyen Tabakoğlu, "Bu zamanda olur mu dediğimiz zamanda, Avrupa'nın ortasında, farklı düşünüyor diye, Müslüman diye insanlar soykırıma maruz kaldılar. Kadınlar ve çocuklar kötü muameleye maruz bırakıldı. Çok büyük acılar yaşandı. Maalesef dünyanın geleceği farklılıklara tahammül etmeyen bir başka anlayışla devam ediyor. O yüzden Srebrenitsa'yı iyi anlamak ve anlatmak gerekli. Bu durum gerçekten çok önemli. Bu konuda toplumumuzun ve dünyanın bilgilenmeye ihtiyacı var. Bu konuyla ilgili farkındalık yaratılmalı. Bunu sağlamak içinde üniversitelere de görev düşüyor. Böyle toplantılarla bunu yapmalıyızö dedi.
Programa katılan Edirne Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç da,  dünyanın hiçbir yerinde böyle bir olayın yaşanmaması gerektiğini ifade ederek, "Avrupa'nın ortasında bu yüzyılda yaşanan soykırımı bütün dünya izledi. Soykırım ifadesinin kullanılması uluslararası hukuk terminolojisi açısından da çok önemlidir. Birleşmiş Milletler soykırımı bir halkın bilinçli, sistemli, önceden planlanmış ve kasten yok edilmesi, ortadan kaldırması olarak tanımlamıştır. Srebrenitsa katliamı tümüyle bu tanımın içinde olan bir soykırımdır. İnsanlığın bu tür acılar yaşamamasını diliyorum"  dedi.

Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi Gözlemcisi ve Karikatürist SukrıjaMeholjic ise, "Yaşanan katliamı unutmamalıyız. Bende bu olayın unutulmaması için savaş sırasında ve sonrasında yaşananları karikatür olarak çizdim. Bu olay bir soykırımdır. Suçluların gerekli cezaları alması için mücadele ediyorum" dedi.
Konferansa, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Edirne Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt da katıldı. Program kapsamında Sukrıja Meholjic'in karikatürlerinden oluşan "Srebrenitsa Soykırımı" karikatür sergisi açıldı. Balkan Kongre Merkezi Fuaye Salonu'nda açılan ve 100 eserden oluşan sergide Meholjic'in savaş esnasında ve sonrasında çizdiği karikatürlerin yer aldığı sergi bir hafta boyunca açık kalacak.
SREBRENİTSA'DA NE OLDU?
Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te RatkoMladic komutasındaki Sırp birlikler tarafından işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar Sırplara teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8 binden fazla Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar o dönemde toplu mezarlara gömüldü. Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!