Trabzonspor gibi oynamak

TRABZON insanı hayatı çok farklı yaşar. Biz yemeği hızlı yeriz, hızlı konuşuruz. Batı Anadolu da zeybek ağır ama Karadeniz’de horon Trabzon’da kolbastı hızlı oynanır, çabuk karar verir, çabuk neticeye gideriz.

Trabzon’u, insanını, toplumun genelinden ayıran özelliklerden bir kaçıdır bunlar. Trabzonspor şampiyon olduğu yıllarda ve başarılı olduğu dönemlerde futbolu da böyle oynuyordu, agresif, hırslı, inançlı, rakibine her alanda basan bir Trabzonspor vardı.
Rasim Kara hoca anlatır, “Beşiktaş ile gelip de Avni Aker’de korner dahi atamadan döndüğümüz maçları hatırlarım” diye.
Şimdi Trabzonspor’un oynadığı maçlara bakıyorum da biraz güçlü bir rakip karşısında 4’lü, 5’li orta saha, tek forvetle birşeyler yapmaya çalışan bir yapıda. Trabzon insanının takımı olmaktan çok uzakta bir görüntü bu.
Çok açık söylüyorum biz futbolu Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray gibi oynadığımız takdirde, bizim bu takımlar karşısında başarılı olma şansımız yoktur. Biz futbolu bunlardan farklı oynadığımız dönemlerde başarılı olduk. Avrupa’da milyonlarca hayranı olan Metalica, Afganistan Kabil de konser verse kaç kişi seyreder?
Aynı sekilde Trabzonspor’un oynadığı bu futbol da bana hiç ama hiç zevk vermiyor. Defans topu Gökdeniz’e çıkaracak, Gökdeniz topla öyle bir depar atacak ki rakibin tüm orta sahası topsuz koşuda bile 10 metre fark yiyecek. Ve Gökdeniz 40 metrelik bir uzun pasla Fatih Tekke’yi topla buluşturacak.
Özledim o günleri
İşte benim özlediğim görüntüler bunlar. İsimler değişebilir bazı futbolcuları gönderebilirsiniz ama gönderdiklerinizin yerine gelenler kalite ve futbol anlayışı olarak yukarıda anlatmaya çalıştığım görüntünün çok uzağındaysa, herşey yerli yerinde de senin hocan Kabil de Metalica konseri vermeye uğraşıyorsa. O konseri dinleyecek insanı biraz zor bulursun.
Haa zamanı gelmişken Gökdeniz, Rubin Kazan ile anlaştığı zaman onun için ‘’O da yıldız futbolcu mu. Yıldız dediğin maçın sonucunu değiştiren isimdir’’ denmişti. Bu da benim çok ağırıma gitmişti. Gökdeniz sadece Trabzonspor da değil Avrupa’nın her hangi bir takımında, Devler Ligi’nde bile maçın sonucunu değiştirecek yetenekte bir yıldız olduğunu gösterdi herkese. Teşekkürler Gökdeniz.

Broos uyanınca

KAYSERİSPOR karşısında Trabzonspor, sıradan bir Süper Lig takımına yakışmayacak şekilde gol yedi. Zaten bu golleri de alışkanlık haline getirdiler. Ancak, dün yenen gol bir anlamda Broos’un uyanmasını sağladı. Kendi sahasında bile tek forvet ısrarını sürdüren Belçikalı, Selçuk ve Umut’u oyuna sokarak çift forvete döndü. Goller geldi, rakip üzerinde baskı kuruldu. İkinci yarıda da Kayseri 10 kişi kalınca herşey kolaylaştı.
Bu takım oyunu kontrol eden değil, üstünlüğünü rakibe kabul ettiren bir görüntü içinde olmalı. Bunu başaramadığı takdirde sıradan bir takım olur ki bu Trabzonspor’a gönül verenleri hiçbir şekilde mutlu etmez.
Yazarın Tüm Yazıları