Tolga Tanış: ABD'nin Gülen için kanıt istemesi samimi değil

Güncelleme Tarihi:

Tolga Tanış: ABDnin Gülen için kanıt istemesi samimi değil
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2016 11:37

Tolga Tanış: ABD'nin Gülen için kanıt istemesi samimi değil

Haberin Devamı

İZMİR, (DHA) - EGE Sanayicileri ve İş Adamları Derneği'nin (ESİAD) 15 Temmuz sonrası Türk- Amerikan ilişkileri konulu gündem toplantısında konuşan Hürriyet Gazetesi Washington Temsilcisi Tolga Tanış, Amerika'nın en yakın müttefikinden Gülen'in iadesi için kanıt istemesini ise samimi bulmadığını belirtti.
ESİAD üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantının açılışında konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi ile ilgili iş dünyası olarak tepkilerini en hızlı biçimde dile getirdiklerini söyledi.
Daha sonra sunum eşliğinde görüşlerini dile getiren Gazeteci Tolga Tanış, Türkiye- Amerikan ilişkilerinin zaman zaman kritik düzeye ulaştığını belirterek, geçen Kasım ayında Suriye politikalarında yaşanan kriz ile farklı boyutlara geçtiğini ifade etti. Reza Zarrab olayının iki ülke arasında farklı bir görüş oluşturduğunu anlatan Tanış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerika'ya giderek Barack Obama ile görüşmesinin, iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesine yol açtığını dile getirdi Tanış, "Nisan ayından sonra ilişkilerde farklılık oldu. 31 Mayıs 2016'da Türkiye'nin Suriye'ye yönelik yaptığı hamleler ile devam etti. Menbiç Operasyonu ile birlikte ilişkiler daha düzgün hale geldi" diye konuştu.
'GİZLİ DOLAPLAR VARDI'
15 Temmuz darbe girişiminin ardından Fetullah Gülen hikayesinin tüm konuları unutturacağını dile getiren Tanış şunları kaydetti:
"Gülen iade edilmedikçe de sorunlar devam eder. Amerika'nın bu mesajı nasıl ele alacağını ve Amerika'nın Türkiye menfaatlerini ele almasını göreceğiz. Stratejik menfaatler var. İncirlik var, Kürecik radarı var. Güvenlik ve istihbarat paylaşımı var. NATO üyesi bir ülkenin böyle bir derin ilişkisi ne olacak? Aynı zamanda 15 Temmuz sonrası yaşanan durumun riskleri de var. ABD bu süreçte ne olursa olsun Türkiye'yi 'siyasi olarak göz ardı edemeyeceği' bir ülke olarak görüyor."
GÜLEN'İN İADESİ KONUSU
15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi sonrası Fettullah Gülen'in iadesine ilişkin politikaların farklı boyut kazandığına işaret eden Tanış, Amerika'nın Türkiye gibi bir müttefikinden, ülke güvenliğini tehdit eden bir kişi için kanıt istemesini samimi bulmadığını dile getirdi. 
Tanış, Türkiye'de yıllardır giremedikleri Gülen okullarına bu gelişinde girdiğini de belirterek şunları anlattı:
"Okulun içerisinde onlarca oda vardı. Son kalite halılarla kaplı zemin ve bir o kadar da onlarca toplantı salonu gördüm. Dolapların içine baktığımızda sallanan ipler vardı. Onları çekince gizli dolaplar ve odalar ortaya çıkıyordu. Bu saatten sonra Gülen'in okullarının bu boyutunu Dünya'ya göstermek büyük önem taşıyor."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!