Tokat patlatan Rüzgar ve kafa atan arkadaşları

18-24 ay arası erkek çocuğu olan annelerin ortak bir sorunuymuş meğer şiddet. Kimi babasına kafa atıyor, kimi annesini ısırıyor, benimki de önüne gelene okkalı bir Osmanlı nakşediyor.

Haberin Devamı

Ulus Gymboree’deyiz. Bir küçük sınıf dolusu anne-baba ‘0-3 Yaş Arasında Çocuğun Gelişim Evreleri ve Ailenin Yaklaşımı’ seminerini dinliyoruz. 10 kişi ya varız ya yokuz. Uzman psikolojik danışman Selin Özkan anlatıyor. Yemek yeme alışkanlıklarından giriyor, tuvalet eğitiminden çıkıyor. Çok yararlı kilit bilgiler veriyor. Bir buçuk saatlik konuşmanın ardından sıra soru cevap bölümüne geliyor. Önümdeki kısa saçlı esmer kadın, ürkekçe elini kaldırıyor: “Şey, 18 aylık oğlum, biraz sinirli...” Özkan ‘birazı’, biraz açmasını istiyor. Kadın eşine dönerek “Mesela babasına kafa atıyor” diyor. Belli ki bu durumdan utanıyor, kendini sorumlu tutuyor. Kadındaki mahcubiyeti sezen ve aynı dertten mustarip bir başka anne hemen imdadına yetişiyor, “Benim oğlum da sinir krizi geçiriyor bazen. Beni ısırıyor, tırmalıyor, tokat atıyor. Geçenlerde cama kafa atarken yakaladım” diyor. “E Rüzar da böyle” diyorum içimden. Dede, anneanne, anne, baba demiyor, olmadık zamanlarda bir güzel yapıştırıyor. Kendimi “Ben de ben de, ay pardon biz de biz de” diye bağırırken yakalıyorum. Ve hemen soru bombardımanıma başlıyorum: “Selin Hanım neden bu çocuklar böyle şiddet yanlısı, bunu tetikleyecek ne yapıyoruz, tokadı yediğimiz an ilk tepkimiz ne olmalı?”

Haberin Devamı

ELİNİ TUT VE HAYIR DE

Özkan önce nedenlerini anlatıyor: “Geceleri kesintisiz en az 7-8 saat yani blok uyumayan çocuklar gün içinde sinirli olabilir. Bazıları karşısındakine vurur, bazıları kendini geriye doğru atar ve kafasını mama sandalyesine falan vurur. Uyku bu anlamda beslenmeden bile önemli. Çocuklarınızın aralıksız uyumasını sağlayın. Sallayarak, pışpışlayarak uyumaya alışan çocuklar çok sık uyanır. İkinci neden çocuğun içindeki enerji. Günün büyük bir bölümünü evde geçiren çocuklarda bu tür hareketler gözlemliyoruz. Sık sık dışarı çıkarmak, temiz hava almasını sağlamak ve enerjisini boşaltacak ortamlar hazırlamak gerek. Üçüncü ama daha az etkili nedense evdeki ortam. Şiddete tanık olan çocuk şiddet uygular, yüksek sesle konuşan birilerinin varlığı bile çocuğu etkiler.”
Minik eliyle size bir güzel Osmanlı tokadı çarpan çocuğunuza bağırmıyorsunuz, haykırmıyorsunuz, küsmüyorsunuz, tokadı yediğiniz anda elinden tutup kararlı bir şekilde ‘hayır’ diyorsunuz. Hepsi bu. Tekrar yaparsa yine aynısı, ne bir eksik ne bir fazla. Eninde sonunda yaptığını yapmaması gerektiğini anlarmış.

Haberin Devamı

23 NİSAN İÇİN İKİ ÖNERİ

Bugün 23 Nisan. Ne yapmalı diye düşünenlere iki öneri de benden. Penti, ‘Kardeş Kardeşe’ projesiyle sizin adınıza ihtiyacı olan çocuklara 15 bin çorap hediye edecek. 24 Nisan’a kadar mağazalara gelen çocuklara alışveriş yapma şartı olmadan verilecek ‘Burada seni düşünen biri var’ etiketine isim ve mesajlarını yazanlar, mesajlarıyla birlikte çorap gönderebiliyor. Mardin ve İstanbul’daki ihtiyaç sahibi 5 bin çocuğa armağan edilecek pamuklu soket çoraplar üçlü paketler halinde ambalajlanmış.
İkinci önerimse Işık Okulları’nın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleriyle birleştirdiği 6. Satranç Takım Yarışması. Etkinlikler kapsamında İstinye Park’ta dev satranç tahtasında canlı satranç oynanacak. Öğrencilerin şah, vezir, kale gibi satranç taşlarının görünümüne bürünerek yarışacağı etkinlik bugün 12.30’dan itibaren gerçekleştirilecek. Bağdat Caddesi ve Nişantaşı’nda da onlarca satranç masası kurulacak.

Yazarın Tüm Yazıları