THE FIGHTER / DÖVÜÅžÇÜ

Bu yumruklar hayata karşı

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea0f11f018fbb8f8687285Yön: David O. Russell

Oyn: Christian Bale, Mark Wahlberg, Amy Adams, Melissa Leo

Tür: Dram

Süre: 115 dk.

THE FIGHTER FÄ°LMÄ°NDEN FOTOÄžRAFLAR

FÄ°LMÄ°N FRAGMANI - WEB TV

Dövüşçü, bu hafta vizyona giren iki şampiyon hikayesinden biri. Şampiyon, Secretariat adlı yarış atı ve sahibesinin başarılarını anlatırken, Dövüşçü ünlü boksör Micky Ward’un inişli çıkışlı boks kariyerini perdeye taşıyor. Dövüşçü, boks sahneleri kadar banliyö yaşamını ve kalabalık Ward ailesinin içindeki dinamikleri perdeye taşımakta da başarılı. Filmin aynı zamanda yapımcısı da olan Mark Wahlberg’i Micky Ward rolünde izliyoruz. Üvey kardeşi oynayan Christian Bale, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscarı’nın en güçlü adaylarından. Micky Ward’un sevgilisi rolündeki Amy Adams da Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Oscar’a göz kırpıyor.

Haberin Devamı

Dövüşçü sadece bir boksör filmi değil.

Aynı zamanda fakir ve çok çocuklu bir aileden çıkan bir şampiyonun zirve yolunda annesi, kendisi gibi boksör olan üvey kardeşi ve isyankar kız arkadaşıyla yaşadığı inişli çıkışlı ilişkinin de hikayesi.

Pek çok dalda Oscar adaylığı olan, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Christian Bale) dalında ödül almasına kesin gözüyle bakılan Dövüşçü, izleyenleri sinemadan tatmin olmuş şekilde uğurlayan bir film.

THE FIGHTER / DÖVÜŞÇÜÂTHE FIGHTER / DÖVÜŞÇÜ

İKİSİ DE KALABALIK VE FAKİR AİLELERİN ÇOCUKLARI

Eski rapçi, yeni sinemacı Mark Wahlberg için, Dövüşçü’nün yoluna resmen başını koymuş denebilir.

Mark Wahlberg, hayatının son 5 yılını bu filme adamış.

Yapımında aksaklıklarla karşılaşılan proje, Kızgın Boğa’dan sonra bir başka boks filmi çekmeye yanaşmayan Martin Scorsese ve Siyah Kuğu’nun cazibesine kendini kaptıran Darren Aranofsky’den sektikten sonra David O. Russell’a gelmiş.

Mark Wahlberg’in ünlü boksör Micky Ward’un hayatına olan hayranlığının en önemli nedenlerinden biri onun hikayesini kendisininkine yakın bulması. İkisi de kalabalık ve fakir ailelerden çıkan başarı öyküsü örnekleri. Gençlikleri sokak kültürünün içinde geçtikten sonra sürüden ayrılan, kendi ayakları üzerinde durarak adını kitlelere duyuran iki kahraman denebilir onlar için.

Haberin Devamı

FİLMİN EN VAHŞİ KARAKTERLERİ KADINLAR

Dövüşçü, sadece Micky Ward değil, hatta daha fazla onun kendisi gibi boksör olan ama uyuşturucuyla boğuşan üvey erkek kardeşi Dicky’nin de öyküsü.

Zaten filmin başında kameraların, basının (eve gelen ekip her ne kadar Dicky’nin boks kariyeri deÄŸil, uyuÅŸturucunun etkileri üzerine bir film çekiyor olsa da) ve annenin ilgisinin Dicky’nin üzerinde olduÄŸunu görüyoruz.Â

Micky de ringe çıkıyor ama ailesinin yanlış yönlendirmeleri nedeniyle maçı fena halde kaybediyor.

CİCİ KIZ AMY ADAMS’A DİŞLİ ROL

Micky’nin hayatının dönüm noktası onu ailesinden biraz olsun uzaklaştırmayı başaran kız arkadaşı Charlene.

Kalabalık kız kardeşler grubu ve annenin tepkilerine rağmen Micky’yi çekip çevirmeye başlayan, menajerliğini üstlenen bu vahşi kız (kız kardeşlerin deyimiyle MTV kızı) filmin en dişli karakterlerinden biri. Filmde en fazla küfürü savuran, kız kıza dövüşlerden kaçınmayan ve erkek gibi davranan bu karakterin üzerine keşke biraz daha fazla gidilebilseymiş. Yine de bu kadarı bile cici kız rollerinde görmeye alışık olduğumuz Amy Adams’ı ödüle boğmaya yetiyor.

Haberin Devamı

Bir başka ayrık otu kadın da ağzından sigarası düşmeyen, aileyi ve boksör çocuklarını çekip çeviren anne Alice. Bu rol Melissa Leo’ya Altın Küre getirmişti, Leo şimdi de gözlerini Oscar’a çevirmiş bekliyor.   

CHRISTIAN BALE ÖDÜLE ÇOK YAKIN

 
Makinist filmi için bir deri bir kemik kaldıktan sonra, Dövüşçü için evine boks ringi kurduran Bale, neredeyse porfesyonel bir boksör kadar anterenman yapmış.

Mark Wahlberg’in filme ve oynadığı Micky Ward karakterine baş koyduğu halde ödül almamasını biraz şarkıcılık geçmişine biraz da Dicky rolünde resmen herkesten rol çalan Christian Bale’in müthiş oyununa bağlamak lazım.

Dövüşçü, her ne kadar Micky Ward’un zorlu hayat hikayesini anlatıyor olsa da, sinema çıkışında akıllarda uyuşturucu bağımlığı, mizah gücü ve trajediyi atlatma şekliyle zorluklara göğüs gerişini izlediğimiz Dicky karakteri kalıyor. Bu akılda kalışta Oscar'ı almasına kesin gözüyle bakılan Christian Bale'in rolü büyük.

Haberin Devamı

SADECE İYİ BİR BOKS FİLMİ DEĞİL, İYİ DE BİR DRAM

Dövüşçü, sadece ring sahnelerine belini bağlayan bir film değil. Hikayesini anlattığı iki boksörü ve onların çevrelerindeki güçlü kadınlarla olan ilişkilerini de boksla birlikte perdeye taşıyor. Diğer yanda da güçlü oyuncu performanslarıyla banliyö yaşamının çok yönlü yüzünü, tüm renkleriyle izleyenlerle buluşturmayı başarıyor.

Hem başarılı bir boks hem de bir aile dramı olarak izlenebilecek olan ve bu ikisi araındaki dengeyi çok iyi kuran Dövüşçü, Altın Küre’de kazandığı oyunculuk ödüllerinden sonra Oscar’larda da adından sıkça söz ettirecek etkileyici bir çalışma.

Haftanın en iyisi.

Yazarın Tüm Yazıları