GeriSpor TESTUS İSTERUS
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

TESTUS İSTERUS

Ahmet Turhan ALTINER

Bisikletli istekler

Dikkat!!! Testus bir imtihan biçimi değildir... İmtihan fikriyle ve özellikle 'çoktan seçmeli test' denen sınav biçimiyle 'gırgır' geçmeyi amaçlamaktadır... Testus'taki şıklardan biri mutlaka doğru yanıttır ve doğru olanı genellikle şıkların en komiğidir... Yanıtlar her Testus 'un altında, göz ucundadır...

Ezcümle, en iyi imtihan testustan beterdir...

İstemeyi mi bilmiyoruz biz?.. Yoksa istemek unutturuldu mu bize?.. Padişahın kulu olmaktan birey olmaya henüz geçemedik de o yüzden mi bilmiyoruz istemeyi?.. Kullar isteyemez ki.. İsteklerimiz yalnızca bebek çığlıklarımızda kaldı da sonra hançeremize mi tıkıldı kaldı taleplerimiz?.. Bundan mı, aklımıza gelemeyişleri?.. Güzel yaşamak mı yasaklandı bize?.. Bunun için mi, hiçbir şeye mal olmayacak kadar küçük istekler dahi yeşeremiyor gönüllerimizde?.. Örneğin, hiçbir partinin programında Türkiye için bisiklet stratejisi niçin yer almıyordu?.. Belediyeler neden bisiklet yolları üretmeyi hiç ciddiye almadılar?.. Neşeyi, baharda ıslık çalarak kırlardan geçmeyi çağrıştırdığı için mi acep, politikacılarımız istemez, çok pratik ve masrafsız bir ulaşım aracı olan bisikleti?.. Bundan böyle sürdüreceğim 'testus isterus' adlı, küçük isteklerden ütopyalara dizisinin birincisi olan 'bisiklet yolları isterus' testusuna buyur ola bu kez...

Eski ve bozuk bir

bisikletten neler yapılabilir?

1 Çıkarır, temizler, tamir eder yine binerim...

2 Bisikletten testus yaparım...

3 Selesini oturma odasına mobilya yaparım...

4 Gidonunu kendini bisiklet sanan bir deliye hediye ederim...

5 Zilini bizzat kendim bozarım, çünkü zil bozmak çok zevklidir...

6 Zincirini Necati Zincirkıran'a hediye ederim...

7 Pompasını atmam, kurban bayramında koyun şişirmek için kullanırım...

8 Aynasını çıkarır aynasızlara veririm...

9 Suluk'unu çıkartır kanyak doldururum...

10 Dinamosunu çıkarır annemin pedallı Singer dikiş makinasının çarkına tutarım...

11 Sıcak havalarda kendilerini Boğazın kirli sularına atan varoş çocuklarına lastiklerini veririm, boğulmasınlar diye...

12 Farını işkence lambası olarak kullanırım...

13 Freni de, gidonu verdiğim deliye veririm, hay allah vermeyi unutmuşum, diye...

14 Sele çantasını bel çantası olarak kullanırım...

15 Bisikletimi tamir eder, puantiye elbiseli nazenin bir kız bulup ona hediye ederim...

1Fransa'da geçen İkinci Dünya Savaşı filmlerinde 'rezistans' yani direniş hareketinde bisikletleriyle kurye görevi yapan küçük çiçekli veya puantiye elbiseli kızların bisikletlerinde ilk akla gelen nedir?..

a. Gidonuna asılmış küçük zarif bombalar...

b. Bisikletinin bayrağında forsu vardır ve üzerinde D.K. yani direniş kuvveti yazılıdır...

c. 'Sıradan ve masum bir kızmış da alış verişe çıkıp evine ekmek almış,' rolüne uygun gidonun önünde sepet ve sepetin içinde ekmek...

d. Bisikletin üzerinde ipek gibi bir kız...

2Guinness Rekorlar Kitabı'na göre pedallı bisiklet taaa 1493'te tasarlanmıştı... Kimin tarafından acep?..

a. Con Ahmet

b. Hezarfen Ahmet Çelebi

c. Mongolfiye Biraderler

d. Leonardo da Vinci

3Türkler bisikletle 1890'da tanışırlar... 1923'te Bisiklet Federasyonu kurulur... Cambaz Fahri, Cavit ve Raif beylerden kurulu bir takım 1924 Paris Olimpiyatları'na yollanır... Ancak bu takım yarışa katılamaz, neden?..

a. Sırp ve Ermeni lobilerince engellenirler...

b. Tren rötar yaptığı için zamanında başlayamadılar...

c. Bisiklet bulamadığı için...

d. Hepsi

4Türkiye'de ilk bisikletin nerede ve kimin tarafından kullanıldığını kestirebilecek misiniz?..

a. Paris'ten bisikletle dönen Cambaz Fahri tarafından

b. Namık Kemal tarafından

c. Sakallı Celal tarafından

d. Park Otel'de, Tevfik Paşa'nın torunu tarafından

5Bisikletin Türkçe’de eski adı velespit idi... Kökeni nedir?..

a. Velet aracı

b. Arapçada şeytan arabası

c. Latincede ayak hızı demek olan 'velosped'in Türkçede söylendiği biçimi

d. Hiçbiri

6Yönetmenliğini Vittorio de Sica'nın yaptığı, yeni gerçekçi sinemanın çok başarılı filmlerinden 'Bisiklet Hırsızları'nın en önemli özelliği neydi?..

a. İsmine rağmen filmin konusu kamyon hırsızlığı üzerinedir...

b. Hırsızlığı teşvik ettiği için derhal yasaklanmıştı...

c. İstanbul Topkapı pazarından otantik bisiklet hırsızları getirtilerek filmde oynatılmıştı...

d. Yalnız amatör oyuncular rol almıştı... Bisiklete de bu yakışırdı...

71964'te Amsterdam'da şehir meclisinde bir strateji ortaya atılır... Buna göre ulaşım için gereksinim anında kullanılabilecek toplum malı bisikletler bulunacak, herkes kullandıktan sonra bisikleti belirli bir yere bırakacaktır... Ancak, polis teşkilatınca, bisikletlerin 'çalınabilirliği' kanıtlanınca durdurulan bu planın adını kestirebilir misiniz?..

a. Cengiz Han’ın Bisikleti

b. Les Bicyclettes de Bersay

c. Kırmızı Bisiklet

d. Beyaz Bisiklet

8Bisiklet sayısında rekor hangi ülkede?.. Yüz milyonun üzerinde kişi pedal çeviriyormuş... Yani iki kişiye bir bisiklet düşüyor, denebilir...

a. Çin

b. Japonya

c. Amerika Birleşik Devletleri

d. Birleşik Arap Emirlikleri

9Peki, bisiklet kullanmakla meşhur olmayan Türkiye'de kaç bisiklet tahmin ediliyor?.. Lütfen daha sonra kişi başına bisikleti hesaplamaya çalışın...

a. Bir iki milyon civarında

b. Beş milyon

c. Yedi milyon

d. Hiçbiri

10Pekin şehrinin nüfusu İstanbul'unki kadar, 12 milyon civarında... Peki Pekin'de kaç bisiklet varmış dersiniz?

a. Bisiklet Pekinli’nin yaşamının parçası... 6 milyon, yine iki kişiye bir bisiklet...

b. 12 milyon

c. Bisikleti rüyalarında görüyorlarmış...

d. Bisiklet yasakmış...

11Bisikletle yapılan o eşsiz grup gezilerinde dikkat edilmesi gereken kural nedir?..

a. Arka tekerlek üzerinde havaya kalkıp hah hah hah ben neler yapabiliyorum, siz yapabiliyor musunuz ki, diye caka satmak

b. Kırlardan geçerken keyiflenip avaz avaz şarkı söylemek

c. Kask kullanmak

d. Diğer grup arkadaşlarınızla aranızda makul bir mesafe bırakmak...

12Bu sorunun bisikletle ne ilgisi var diyeceksiniz... İnsanlarda çok rastlanan bir davranış olan 'üsttekine boyun eğme, alttakini ezme' hayvanlarda da gözlemlenmiş... Nasıl müdüründen fırça yiyen bir memur gidip astına fırça atıyorsa, horozdan bezen tavuk da civciv gagalarmış... Büyük balıktan zor bela kaçan küçük balık çareyi dipteki kumları eşelemekte bulurmuş... Buna Almanca'da 'Radfahrer' prensibi deniyormuş... Türkçesini kestirebilir misiniz?..

a. Büyüklerini saymak küçüklerini dövmek hareketi

b. Körle yatıp kalkamama hareketi

c. Aşağı sakal, yukarı bıyık tükürme hareketi

d. Bisiklet sürücüsü hareketi (Almanca’da Radfahrer bisiklet sürücüsü demek)... Yokuşta pedala sıkı basılır, inişte pedal geri geri boşa çevrilir; aynen bazı televizyon spikerlerinin röportajlarda yaptığı gibi güçlüye 'pas' (çanak soru da deniyor), güçsüze 'bas,' hareketi...

Yanıtlar: 1) c, 2) d, 3) c, 4) d, 5) c, 6) d, 7) d, 8) c, 9) a, 10) a, 11) ?, 12) d

False