Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Teröre İspanya usulü tepki

TOBB, TESK, TİSK, Türk-İş, Hak-İş ve Kamu-Sen başkanları Aktütün Karakolu’na yapılan terör saldırısı üzerine dün ortak bir açıklama yaptı.

Dünkü basın toplantısı, Türkiye’nin en yaygın örgütlenmelerine sahip bu kuruluşların teröre karşı üçüncü ortak girişimiydi.

Ancak, gördüğüm kadarıyla bu kez, eylem zamanının geldiğine inanılmış.

Katılımcılara Ekonomik ve Sosyal Konsey (ESK) üyeliği sınırı çizilmiş.

Keşke bu toplantıya DİSK, KESK, TMMOB gibi STÖ’ler de dahil edilseydi.

Anladığım kadarıyla sınırlamaya zaman darlığı neden olmuş, belki devamındaki eylem planında platform daha da genişletilebilir.

TARİHİ METİN

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, açıklamayı okurken kırmızı-beyaz kravatı ile ayrıca mesaj verme gereği duysa da önemli iki vurgu dikkat çekti.

Teröre dolaylı ve doğrudan destek verenlere, "Uzun dönemde bundan çok büyük zarar görürsünüz" uyarısı yapıldı.

"Topraklarını saldırı üssü olarak kullandıran ülkelerin hukuki, siyasi ve ahlaki sorumluluğu var" cümlesi de Irak yönetimine açık mesajdı.

Başkanlar, Kırıkkaleli şehit Çavuş Hasan Aygör’e karşı son görevlerini yapmak için hemen yola çıktıklarından sorulara yanıt vermediler.

"Açıklamanın bir eylem planı var mı" sorusu da havada kaldı.

Basın toplantısı sonrasında, başkanlarla ayaküstü konuştum.

Ciddi bir eylem planı hazırlığının varlığını hissettim; ama henüz ayrıntıları belirlenmediği için açıklaması daha sonra yapılacak.

Anladığım, en büyük eylem, İspanya’da yapılan ve etkisi çok büyük olan milyonların katıldığı mitingleri Türkiye’de de düzenlemek olacak.

Bunun için belli ki bazı ön görüşmeler ve hazırlıklara girişilecek.

Çünkü, katılımın en geniş boyutta olması; her kanattan siyasi parti liderinin ve kanaat önderlerinin bu yürüyüşte en önde yer alması hedefleniyor.

Kısacası amaç, sivil toplumun önderliğinde, teröre karşı Türkiye’nin en büyük sivil protestosunu gerçekleştirmek.

Başkanların, bu eylem planı ile ilgili ortak bir yargısı da var.

"Biz varız; herkes de elini bu taşın altına koymaktan çekinmesin."

Toplumu bölmeyen, aksine bütünleştiren böyle bir organizasyon yapılsa, milyonlar teröre karşı kenetlense, kimse de desteğini esirgemese ne iyi olur.

GÜL’ÜN TEMBEL(!) DANIŞMANI

Perşembe günü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, TBMM’yi açış konuşmasının Anayasa değişikliği ile ilgili bölümünün geçen yılın kopyası olduğunu belirtip, o bölümü yazan danışmanı tembellik etmekle eleştirmiştim.

O danışmanla ilgili olarak Köşk’ten arandım.

Arayan kaynak gayet nazikçe ve gülerek, "O tembel(!) danışman, sana hak vermiyor değil; evet, bazı cümleler aynen korunmuş; ama nedeni vardı" dedi.

"Çünkü" diye başlayan şu cümle ile açıklamasına devam etti:

"Anayasa değişikliği konusunda geçen bir yılda hiçbir ilerleme kat edilmedi. Oysa Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuya çok önem veriyor. Konuşmada yeni olan bölümler de vardı. En önemlisi, değişikliği teşvik etmek amacıyla, hemen hemen her siyasi partinin bir anayasa önerisi bulunduğu ve konunun 20 yıldır tartışıldığını anımsatmaktı."
Yazarın Tüm Yazıları