Termal terapiyi etkili kullanmanın 7 yolu

Günlük stresten uzaklaşmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, dinlenmek kısacası hem beden hem de ruhunuzu beslemenin en iyi yollarından biri de termal ve SPA’lar. Kürlerden maksimum fayda elde etmek için size 7 önerim var...

Haberin Devamı

Suyun rahatlatıcı etkisini tecrübe etmeyen herhalde yoktur. Bu etkisinin yanısıra tedavi edici özelliği de gözardı edilemez. Uzmanlar termallerden yararlanmanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, sağlık ve zindeliği beraberinde getirdiğini söylüyor. Termaller ve SPA’lardan en iyi şekilde yararlanabilmek için:
UZMANA GÖRÜNÜN: Kaplıca, termal tesis, SPA’yı ihtiyacınız ya da sağlık sorununuza yönelik seçin. Tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji uzmanları sizi ihtiyacınıza en uygun tesise yönlendirir. Örneğin bazı hastalıklar için kaplıca önerilmez.
KÜRLERİ SIK SIK ALIN: Toplam etki için SPA veya kaplıca kürlerini tekrarlayın. Kaplıcalarda 10-15 gü n kalıp hergün banyo, masaj, hamam, saunadan yararlanıp egzersiz yapmak, 9 ay süren iyilik halini getiriyor. Haftada 1 kez gidecekseniz bunu 8 hafta üstüste tekrarlamanızda yarar var. Haftada 2 kez gidiliyorsa 6 hafta süreyle yapmak gerekiyor. Haftada 3 kez gidildiğinde, 3-4 hafta üst üste tekrarlanmalı. Genel sağlık hissini, haftada 1-2 uygulamayla sürdürmek mümkün.
DUYULARINIZI BESLEYİN: Klasik SPA insanın 5 duyusuna seslenir: Görsel, dokunsal, koku, işitsel ve ruhsal... Bedenin yanında, ruha da iyi gelir. Bütüncül bir iyilik hali yaratır. Zaten SPA’nın en büyük avantajı modern, bilimsel tıbbın veremediği ya da yeteri kadar veremediği bütünsel
yaklaşımı göstermesi. En büyük avantajı ve en çekici tarafı da bu. Örneğin SPA’da hamam, oradaki organizasyon, su sesi, ardından cilt bakımı, masaj uygulamalarından sonra kendimizi ruhsal olarak yenilenmiş iyi hissetmenin altında da tüm duyulara hitap etmesi var.
HANGİ MEVSİM: Birçok tesisin kapısı 4 mevsim açık. Yazın çok sıcak sulara tahammül zor olabilir. Bunun için sonbaharı seçebilirsiniz. İlgili uzmanlar bu konuda da fikir verebilir.
TEMİZLİK ÖNEMLİ: En çok dikkat etmeniz gereken konulardan biri de tesisin temizliği. Ortak kullanılan, nemli alanlar bazı hastalıkların bulaşmasını kolaylaştırır. Gitmeden araştırın, soruşturun. Kendiniz de kürlerden önce ve sonra mutlaka duş alın.
MASAJ ALIN: Masaj herkese iyi gelir. Kürünüz ne olursa olsun üstüne masaj alın.
HAREKETLENİN: Odada kapalı kalmayın, hareket etmek için her fırsatı kullanın.

Mini sözlük

Haberin Devamı

Hidroterapi: Suyun tedavi amaçlı kullanılması
Termal tedavi: Termominarel su banyosu, içme, inhalasyon, çamur banyosu gibi çeşitli türdeki yöntemlerin yanında iklim kürü, fizik tedavi, rehabitasyon, egsersiz, psikoterapi, diyet gibi destek tedavilerinin birleştirilmesi ile yapılan uygulamalar.
Kaplıca: Sıcak yeraltı sularından yararlanmak için yeryüzüne çıktıkları kaynakların çevresine kurulan hamam görünümündeki tesislerdir. Termal ve mineralli su, çamur ve gazlar bulundukları yöredeki iklim faktörleriyle birlikte değerlendirilerek kür tarzında uygulamalar yapılır.
SPA: Su esaslı bakım sistemidir. Bazı tesislerde termal olmayan, normal sular kullanılır. Müzik sistemi ve dekoruna kadar, hoş kokulu mumlardan ışık sistemine kadar kullanılan kozmetik malzemeleri de dahil merkeze gelen kişiye ruhsal ve bedensel hizmet sunulur.

Yazarın Tüm Yazıları