Terleten salonda serinleten jest

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu 2013 bütçesinin görüşmelerini sürdürüyor.

Haberin Devamı

Komisyon üyelerinin sabah saatlerinde başlayan mesaisi de gece geç saatlere kadar devam ediyor. Bu da ister istemez bazı milletvekillerinin yorulmasına yol açıyor. Muhalefetin zaman zaman kendini göstermesiyle tartışmalı geçen bütçede ilginç durumlar da ortaya çıkıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinin yapıldığı önceki gün enerjisi biten vekillere destek muhalefetten geldi. Küçük salonda kalabalık nedeniyle sıcaktan terleyen milletvekillerinin ve bürokratların imdadına CHP yetişti.
Enerjiyi depoladık

Neredeyse her toplantıda yaptığı ince jestleriyle tanınan CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, bu kez de Plan ve Bütçe Komisyonu’na Maraş dondurması servisi yaptırdı. Aslanoğlu’nun bu ikramıyla biraz olsun serinleyen milletvekilleri ve bürokratlara ikinci jest gecikmedi. Bu kez de salona fındık, badem ve kuru üzümden oluşan kuruyemiş servisi yapıldı. Muhalefetin sorularıyla terlemesi gerekirken, sıcaktan terleyen bakanlık bürokratları üst üste gelen ikramlar üzerine “Enerji bütçesinde enerjiyi depoladık” esprileri yaptı.

Haberin Devamı

Bodruma iskan yok

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yaklaşık 5 aydır sürdürdüğü “bodrum” çalışmasında sona yaklaştı. Samsun’daki trajik sel sonrasında harekete geçen bakanlık bürokratları bodrumda iskanı yasaklayacak olan yönetmeliği yıl sonuna kadar tamamlayacak. Düzenlemeyle taşkın sınırının altında kalan bodrum katlarına iskan verilmeyecek. Sınırın altında kalan bodrum katlarında oturanların da risk olmayan katlara taşınması sağlanacak. Bakanlık bunu sağlamak için vatandaşa çeşitli destekler vermek için de çalışmalar yapıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun, makamında yaptığımız görüşmede bodrum katlarıyla ilgili yapılacak radikal düzenlemeleri şu sözlerle anlattı:

Hazırlamak kolay çıkarmak zor

“Artık taşkın sınırının altındaki yerlerin iskana açılması söz konusu olmayacak.
Hazırlıkları aşağı yukarı tamamladık. Bu sorun yönetmelikle çözülecek.
Bodrumda oturanlar da taşınacak. Devlet taşınma için gerekli yardımı yapacak.
Zaten taşkın sınırının altında kalan yerlerin tapusu yoktur.”
Evet, Müsteşar Yardımcısı Uzun’un bodrum açıklamaları böyle. Şimdi, çıkarılacak yönetmeliğin hangi hükümleri içereceğini ve uygulamaya nasıl geçeceğini görmek gerekiyor. Ancak, bugüne kadar bodrum katta oturan vatandaşların risk taşıyan evlerinden çıkarılmasının yönetmelik hazırlamak kadar kolay olmayacağı kesin gözüküyor.

Yazarın Tüm Yazıları