Teos ‘oyuna’ geldi

Güncelleme Tarihi:

Teos ‘oyuna’ geldi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2016 10:47

Teos ‘oyuna’ geldi

Haberin Devamı

GENÇLER, tarihi bilgisayarda oyun oynayarak öğrenecek. Türkiye’nin ilk yavaş kenti Seferihisar’da bulunan Teos Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan tarihi yapılar, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mimarlık Bölümü öğretim üyeleri tarafından üç boyutlu olarak dijital ortama aktarılıyor.İEÜ Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyeleri ise kazı çalışmalarına dayanarak hazırladıkları bilgisayar oyunuyla gençleri günümüzden alıp antik çağlara götürüyor. Böylelikle oyuncular, hem Teos Antik Kenti’ni, hem de Ege tarihini öğrenebiliyor. Oyun, macera, arkeoloji ve dijital teknolojinin biraraya geliyor. İEÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gazihan Alankuş, arkeolojik yapıların üç boyutlu modellerin oluşturulmasının yanı sıra kullanıcılara interaktif, eğitici ve eğlendirici bir deneyim sunmak istediklerini söyledi. Arkeolojik eser ve binaların görünüşlerini kullanan bir bilgisayar oyunu geliştirdiklerini aktaran Yrd. Doç. Dr. Alankuş, oyun hakkında şu bilgileri verdi:

“Öğretim Görevlimiz Dr. Altuğ Işığan’ın yönlendirmesiyle öğrencilerimizle birlikte oyunumuzu platform bulmaca türünde geliştiriyoruz. Teos Antik Kenti, dönemin gizemli tanrısı Dionysos ile birlikte anılıyor. Mitolojik kaynaklarda anlatılanlara göre Dionysos, tanrılar dağı Olympos’a son kabul edilen tanrı olarak biliniyor. Bunun için özellikle en büyük düşmanı olan entrikacı tanrıça Hera’ya karşı mücadele etmek zorunda kalmıştır. Biz öykümüzde bu çatışmayı temel almaya karar verdik. Dionysos ile Hera arasındaki bu mücadeleyi Dionysos kültünün bir bakıma başkentliğini yapmış olan Teos Antik Kenti ortamına taşıdık."

‘OYUNDA HERA HEYECANI’

Oyuncuların Dionysos rolünü üstleneceğini, mitolojide olduğu gibi oyuncuların da çeşitli hayvanların kılığına gireceğini, bunların özel yeteneklerini kullanarak Hera’nın Teos’a yerleştirdiği tuzaklarını geçmeye çalışacağını anlatan Yrd. Doç. Dr. Alankuş, “Oyuncular, tuzaklarla dolu bulmacaları çözmeye çalışacak. Böylece Olympos dağındaki tanrılar arasındaki yerini almaya uzanan zorlu yolu açmaya çalışacaklar. Ancak bu düşünüldüğü kadar kolay olmayacak, çünkü oyuncuyu sadece zekâ ve beceri isteyen bulmacalar beklemiyor. Hera’nın onlara hazırladığı, oyunun heyecanını her daim dorukta tutacak, sonuna kadar onların peşlerini bırakmayacak kötü bir sürpriz de var" dedi.

İEÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Güzden Varinlioğlu da, Teos Antik Kenti’nde Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Kadıoğlu tarafından kazı çalışmalarının yürütüldüğünü, öğrencilerle yaptıkları çalışmalarda arkeolojik eserlerin ve binaların üç boyutlu (3B) modellerini ürettiklerini kaydetti. Üç boyutlu modellerin görsel açıdan detaylandırıldığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Varinlioğlu, oyuncuların kente ilişkin tüm detayları görebileceğini belirtti.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

KUTU

Teos Antik Kenti

Teos Antik Kenti’nde 1962 ile 1967 yılları arasında sürdürülen arkeolojik kazılar, buraya Protogeometrik Dönem’den itibaren (MÖ 1000 civarı) yerleşildiğini ortaya koymuştur. Tüm Anadolu’da olduğu gibi Teos da MÖ 545 yılından sonra Pers komutanı Harpagos’un eline geçmiş. MÖ 304 yılında tüm İonia Bölgesi’nde büyük zarara yol açan deprem burayı da olumsuz etkilemiş. Kent genelinde ele geçen mimari yapıların çeşitliliği, kentin Roma İmparatorluk Dönemi’nde de önemini devam ettirdiğini gösteriyor. Dionysos kültünün kent ve çevresindeki önemi nedeniyle MÖ 3. yüzyılda, şair, müzisyen, tiyatrocu ve şarkıcılardan oluşan Dionysos Sanatçılar Birliği Teos’ta kurulmuş. Şairler Anakreon, Antimakhos, Epikuros, Nausiphanes, Apellikon ve tarihçi Hekataios ise Teos’ta yaşamış antik çağın önemli filozof ve sanatçılarındandır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!