Temizlik operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Temizlik operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2015 21:57

Futbolun iki yöneticisi Blatter ve Platini, FIFA Etik Komitesi tarafından rüşvet ve kara para aklama gerekçesiyle ceza aldı. WADA ise Rusya’nın 2016 Rio’dan men edilmesini talep etti. Şimdi soru: ‘Devamı gelecek mi?’

Haberin Devamı

DÜNYA sporu, itibarını lekeleyenlerden kurtulmak için hummalı bir savaşın içinde... Bir dönem bisiklet ve atletizmin doping yordamıyla kısmen başlattığı savaş, bu sene futbolun iki patronu FIFA ve UEFA’ya oradan da atletizm ve IAAF’e sıçradı. 

Ancak artık sorun sadece doping değil. Rüşvet ve yolsuzluk sporun kimsenin görmek istemediği yüzünü gözler önüne serdi. “Bu yeterli mi” soruları bir yana “En azından bir mücadele başladı” düşüncesinde olanları umutlandıran ilk adım FIFA’da meydana gelmişti.

BAŞKANLARA CEZA

FIFA yöneticilerinin Mayıs ayında gözaltına alınmasıyla başlayan, Rusya’nın FIFA Başkanı Blatter’e destek vermesiyle farklı bir boyut kazanan futboldaki yolsuzluk, rüşvet ve kara para aklama iddiaları Sepp Blatter’in 90 günlük hak mahrumiyeti cezası almasına kadar gitmişti.
Ardından UEFA Başkanı Platini’nin de adı 1.8 milyon Euro rüşvet aldığı gerekçesiyle FIFA Etik Kurulu’nda 90 gün ceza almıştı.

Haberin Devamı

ŞİMDİ SIRADA IAAF MI VAR?

VE son halka ise WADA’nın bağımsız komisyonunun Rusya’yı ‘Devlet eliyle sistematik doping yaptığı ve numuneleri hasır altı ettiği’ gerekçesiyle 2016 Rio Olimpiyatları’na alınmamasını tavsiye etmesiyle geldi. Komisyon ayrıca 5 Rus sporcu ve antrenörün de ömür boyu spordan men edilmesini talep etmişti. Şimdi gözler bu dalganın IAAF’i vurup vurmayacağına çevrildi.
Zira İngiliz The Sunday Times gazetesi, IAAF’nin 2011 Dünya Atletizm Şampiyonası’na katılan sporcuların 3’te 1’inin doping kurallarını çiğnediğini gösteren araştırmanın yayımlanmasını engellediğini iddia etmişti.

LABORATUVAR ASKIDA

DÜNYA Dopingle Mücadele Ajansı (WADA), Moskova Doping Kontrol Laboratuvarı’nın akreditasyonunun askıya alındığını açıkladı. Rusya’daki sistematik doping iddiasını soruşturmak için görevlendirilen komisyonun raporundaki öneri doğrultusunda, laboratuvarın akreditasyonunun askıya alındı.

SUÇLAMANIN ZEMİNİ YOK

RUSYA, WADA tarafından yöneltilen suçlamaların kanıtlara dayandırılmasını istedi. Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Suçlamalar seslendiriliyorsa kanıtlar ortaya konulmalı. Suçlamaların zemini yok” değerlendirmesini yaptı. Rusya Spor
Bakanlığı da benzer bir açıklama yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!