Temel değerimiz aile şirketleri

EGE’mizde uzun süredir bir çok aile şirketinin kayboluşu, kimliğini yitirişi yaşanmaktadır.

Haberin Devamı

Ege’nin aslarından nice aile şirketinin artık sisler içinde kaybolduğunu ibretle izledik ve üzüntü duyduk. Şirket ve aile isimleri üzerinde durmanın bir faydası yok. Toptancı analizlere gereksinmemiz var. Aile şirketlerimiz iyi yönetilmediği için zamana ayak uyduramadılar, önce İstanbul’dan esen ulusal rüzgarlara, sonra da küresel yayılmacılığa teslim olup beyaz bayrak çektiler.
Oysa önemle üzerine basmak zorundayız ki, cumhuriyetimizin ulusal kalkınmasında 1923 İzmir İktisat Kongresi’nden hız alarak ve daha sonra Demokrat Parti zamanındaki Marshall yardımlarına bağlı olarak Ege’de aile şirketleri ekonominin motoru oldu ve yoktan var olan ulusal burjuvazinin öncüleri olarak parladılar. Hepsine çok ama çok şükran borçluyuz.
Ege’de (dahası ülkemizde) aile şirketlerini bekleyen kaçınılmaz sona karşı direnebilmek için, kendisi de ailesel bağ olarak ulusal burjuvazinin kökünden gelen bir işadamı ve akademisyen Dr. Mazhar İzmiroğlu kaleme sarıldı ve “Aile Şirketlerinde Profesyonellerle Yönetim” isimli çarpıcı kitabını bize sundu. İzmir Borsası’nın simge başkanlarından merhum Mazhar İzmiroğlu’nun oğlu  ve ekonomi basınının yine simge isimlerinden merhum Süha Sükuti Tükel’in damadı olan dostum Dr. Mazhar İzmiroğlu, benim çok değerli kuzenim Nükhet İzmiroğlu’nun da  eşi olur. Bu yüzden dün Yakın Kitabevi’ndeki imza törenine tüm işlerimi tehir edip koşa koşa gittim ve onun mutluluğuna ortak oldum.

BAŞARILI  İŞADAMI

Haberin Devamı

Önce Mazhar İzmiroğlu’nu tanıyalım. 1947 İzmir doğumludur. Mülkiye’yi bitirdikten sonra EBSO’da ekonomist olarak çalıştı ve E.Ü. İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi’nde sevgili eski kayınpederim rahmetli Prof. Selçuk Trak’ın yanında Avrupa Birliği üzerine doktora çalışmasını tamamlayarak iş hayatına atıldı.
Hazır beton ve çimento nakliyesi ve ticareti, hırdavat ve sanayi malzemesi ithalatı, cep telefonu bayiliği, otomobil yetkili satıcılığı gibi farklı sektörlerde dört şirket kurdu ve bu bunlara eş zamanlı yöneticilik yaptı. İzmir Ticaret Odası Meclisi üyeliğinde bulundu, Ticaret Odası Vakfı kurucuları arasına katıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme ve İktisat fakültelerinde öğretim görevlisi olarak “Türkiye Ekonomisi ve Girişimcilik” dersleri verdi. İzmir İktisat Kongresi konusunu işlerken beni ders vermeye çağırmasını ve öğrencilerin bu “bir derslik hocalarına” bayıldıklarını hiç unutamam.
Araştırmaları, çevirileri, seminer ve konferanslarıyla ekonomi bilimine uzun yıllar hizmet etmiş olan Dr. Mazhar İzmiroğlu, ulusal burjuvazinin kökeninden gelen bir ailenin temsilcisi olarak hem işadamı, hem bir Rotaryen, hem Slovenya İzmir Fahri Konsolosu olarak hizmetlerine mütevazı ve seçkin bir çizgide devam etmektedir.

AİLE ŞİRKETLERİ

Haberin Devamı

Mazhar İzmiroğlu bu kitabı neden yazdı? Sözü ona bırakıyorum:
“Aile şirketleri ekonomik yaşantımız içinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu şirketlerin kaybolmaması, işlevlerini yitirmesi ekonomiye negatif etki yapıyor, tam tersine aile şirketlerinin ekonomiye katkısı artmalıdır, toplumsal yararları yaygınlaşmalıdır. Yapılan araştırmalar sadece ülkemizde değil, dünya genelinde aile şirketlerinin en büyük sorununun profesyonellerle çalışma durumunda ortaya çıktığını gözler önüne sermekte. Bu yüzden aileyle profesyonellerin anlaşabilmesi için bir ortak dilin yaratılması gerek.
Benim kitabım bu konunun teorik ve pratik analizlerini sunuyor ve çözüm yollarını gösteriyor. Hayli geniş bir alanı kapsadığı için 5-6 kitaplık bir diziye başlamış bulunmaktayım. Kitabıma teorik katkıda bulunan Melih Gürsoy, Prof. Dr. Yaşar Tınar, Haluk Özsaruhan ve Süreyya Perçin’e teşekkür ederim.
Bu kitabım vesilesiyle Kurtuluş Savaşı’nda Alaşehir kongresine delege olarak katılmış, Müdafaayı Hukuk Cemiyeti Uşak merkez heyeti içinde görev alarak direniş hareketi içinde parlamış babam Mazhar İzmiroğlu’na ve yine milli mücadelede üstün hizmetleri olan Askeri Doktor ve Vali Hasan Suküti Tükel’in oğlu rahmetli kayınpederim ve Ticaret Gazetesi kurucusu Süha Sükuti Tükel’e de sevgi saygılarımı sunmuş bulunmaktayım.

ŞEHRİN SEÇKİN PORTRELERİYDİLER

Haberin Devamı

Ekonomi basınında bir simge Mazhar İzmiroğlu’nun kayınpederi rahmetli Süha Sükuti Tükel (üstteki fotoğraf), Ticaret Gazetesi’nin kurucusu, benzersiz saygın kişiliği ve etik değerleriyle Türkiye ekonomi basınının öncü simgelerinden biriydi. Eşi Beria Tükel ile birlikte izliyoruz.


İzmir Borsası’nda bir simge
Dr.Mazhar İzmiroğlu rahmetli babasıyla aynı ismi taşımakta. Eşi rahmetli Saime hanım ile görülen baba Mazhar İzmiroğlu (soldaki fotoğraf), cumhuriyetin ilk döneminde İzmir Borsası’nın simge başkanlarından biriydi..


Profesyonellere altın kurallar

Dr. Mazhar İzmiroğlu, kitabında profesyonel yöneticilere ister aile şirketlerinde,  ister kurumsal şirketlerde çalışsınlar başarılı olmak için ALTIN KURALLAR tavsiye ediyor:
1- Yönetici, şirketi yönetirken kendi şirketi gibi kendisini şirkete ve işine adamalı, her ne olursa olsun, yüksek aidiyet duygularıyla çalışmalıdır. Şartlar ne olursa olsun, yönetici şirkete geldiğinde üzerine sanal bir şövalye zırhı giymelidir. Tüm gün bu zırh olumsuzluklardan ve menfi olaylardan etkilenmesini önleyecektir. Akşam eve gelince bu zırhı çıkarıp normal kişiliğine dönmelidir.
2-  Sürekli gelişimi hedeflemelidir. Özellikle yaratıcılığı, öneri ve düşünce sistemini aşağıdan yukarıya doğru geliştirmelidir. Şirketlerde yenilik yaratmak ve sürekli gelişimi sağlamak, bisiklette pedal çevirmeye benzer. Şayet pedal  çevirmeyi bırakırsanız, bir müddet sonra devrilirsiniz.
3-  Her zaman patronunuzdan önde olma ve onun ne düşündüğünü bilme becerisine sahip olmalısınız. İyi bir yönetici sadece ona bağlı birimleri değil, aynı zamanda patronunu da yöneten kişidir.
4-  İyi bir yönetici zamanının belirli bir kısmını mutlaka geleceği planlamakla geçirmelidir. Özellikle aile şirketlerinden kurumsal şirkete geçiş, geleceğin planlanması ile başlar. Yukarıdan aşağıya belirlenmiş (kaskat) iş planları ve ölçülebilir hedefler ile çalışılmalıdır. Rotası  olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez.

Haberin Devamı


Dr.Mazhar İzmiroğlu’nun Aile Şirketlerinde Profesyonellerle Yönetim kitabında teoriden pratiğe çok aydınlatıcı analizler bulunmakta. (Kitap Edinme: D&R Mağazaları, Remzi, Alsancak’ta Yakın ve Kitapsan kitabevleri.)


Slovenya Fahri konsolusu Slovenya Cumhurbaşkanı Danila Türk, ülkesinin İzmir Fahri Konsolosu Dr.Mazhar İzmiroğlu ile bir resmi törende.


Yakın Kitabevi’nde imzaladı  Mazhar İzmiroğlu yeni kitabını İzmir’in seçkin kültür mekanı Yakın Kitabevi’nde imzalarken, yakın dostları Levent- Oya Çullu çifti ile Yaşar Aksoy kendisini yalnız bırakmadı.

Yazarın Tüm Yazıları