Telaşı daha büyük ramazanlar varmış

Alışveriş yapmak üzere girdiğiniz süpermarketlerde mutlaka rastlamışsınızdır, "ekonomik ramazan paketleri" ne.

İçlerinde fiyatlarına bağlı olarak ramazan sofraları için kullanılacak erzaklar bulunur ve sahiden ekonomiktirler. Eskiden, süpermarketler henüz yokken, yani ekmek fırından, et kasaptan, evin günlük ihtiyaçları mahalle bakkalından alınırken, İstanbul sokaklarına ramazan daha bir şenlikli geçiyormuş. O zaman hálá var olan şekerci dükkanları ramazanı, dükkanlarını temizleyerek ve vitrinlerine daha bir özen göstererek karşılıyorlarmış.

Mahalle bakkalları pastırma ve sucuk asmak üzere daha çok çengel takıyorlarmış dükkanlarına. Bakkalların mahalleliye daha bir anlayışlı davrandıkları ramazan, orta halli halk için veresiye defterlerinin biraz daha kabarabileceği anlamına da geliyormuş. Şimdilerde öyle çok sayıda olmayan işkembe salonları da bir zamanlar ramazanın gelişini dört gözle beklerlermiş. Çünkü ramazan onlar için mahallelinin misafir geldiğinde birkaç kase çorba ısmarlayacağı, yani işlerinin artacağı bir aymış. Onlar da gelen ramazan için dükkanlarını baştan aşağı temizlerler ve gerekiyorsa tadilat yaparlarmış. Yani ramazan telaşı denen şey çok daha fazlaymış eskiden.

Patlıcan başkavurması

6 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 8 adet orta boy ince patlıcan

á 3 adet orta boy kuru soğan

á 4 yemek kaşığı zeytinyağı

á 12 adet sarmısak

á 3 adet sivri biber

á 1 yemek kaşığı biber salçası

á 4 adet orta boy domates

á 1 tatlı kaşığı pul biber

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Kızartmak için;

á 1 su bardağı sıvıyağ

Yapılışı:

Patlıcanlar alacalı (çizgili) soyulup sapları koparılmadan uzunlamasına 4 eşit parça elde edilecek şekilde dilimlenir. Yıkanıp süzüldükten sonra kurulanan patlıcanlar bol miktarda kızgın yağda kızartılır. Diğer taraftan, zeytinyağı orta boy bir tencerede kızdırılıp incecik doğranmış soğanlar tencereye aktarılarak 2-3 dakika kavrulur. Üzerine yıkanıp ayıklandıktan sonra ince halkalar halinde doğranan sivri biber ve ikiye bölünmüş sarmısaklar ilave edilip 2-3 dakika daha kavrulur.

Salça aktarılıp tuz, kırmızı pul biber ve karabiber serpildikten sonra orta ısılı ateşte sürekli karıştırılarak 2-3 dakika pişirilir. Son olarak, kabukları soyulup tavla zarı formunda doğranan domatesler eklenir ve domatesler fazla ezilmeden ocaktan alınır. Kızarmış patlıcanlar geniş bir tencereye yan yana yerleştirilir. Domatesli harç patlıcanların üzerine gezdirilip hiç su eklenmeden kapağı kapalı vaziyette 15 dakika kadar pişirilir. Ocaktan alınıp ılık hale gelmesi beklendikten sonra servise sunulur.

Not: Bu yemek sıcak ya da soğuk halde yenebilir. Sarmısaklı yoğurtla birlikte servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları