Teknopark’ta Yeni Projeler Geliştirilecek

Güncelleme Tarihi:

Teknopark’ta Yeni Projeler Geliştirilecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2015 14:55

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ MANSUR HARMANDAR VALİ AMİR ÇİÇEK'İ ZİYARET ETTİ.

Muğla’da Üniversite-Sanayi İşbirliğinin yasal zemininin güçlendirilmesi ve girişimciliğin canlandırılması amacı ile Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Muğla-TEKNOPARK) kurulması, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 10 Temmuz 2015 tarihinde uygun görülmüştü. Bugüne kadar arazi sorunu nedeniyle hayata geçirilemeyen TEKNOPARK projesinin kurulması kararının ardından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, kurulum aşmasında büyük katkılarını gördükleri Vali Amir Çiçek’i ziyaret ederek hem teşekkür etti, hem de Teknoloji Geliştirme Bölgesi hakkında bilgi verdi.
Muğla’daki gelişmelerin, Muğla’daki kalkınma ve insanların sosyo-ekonomik gelişmesinin bilimsel ve teknolojiyi getirerek yapılan bir gelişme olduğunu belirten Vali Amir Çiçek, “Burada Sıtkı Koçman Üniversitemizin başta rektörümüz ve ekibi ile birlikte TEKNOPARK’ın Muğla’mıza kazandırılmasında büyük bir katkısı var. Üniversitemiz öncülüğünde 2013 yılında bir çalışma başlatılmış. Biz en önemli kısmı geçtik. Muğla’da TEKNOPARK kurulması için karar verildi. Göreve başladığımızda sayın rektörümüz böyle bir çalışmalarının olduğunu söyledi. Ortada bürokratik bir engel olduğu ortaya çıktı. Bu engelin ortadan kaldırılması için başta rektörümüz ile birlikte çözmek için yola çıktık ve o bürokratik engelleri aşarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ilgili komisyonu 10 Temmuz 2015 tarihinde toplanarak Muğla TEKNOPARK kurulması için karar verdi. Muğla’mıza, yatırımcılarımıza ve işletmelerimize hayırlı olsun diyorum. Bakanlar Kurulu kararı ve Resmi Gazetede yayımlanmasının ardından çalışmalar hızlanacak. Teknolojiden herkes yararlanacak. Bundan sonra diğer illerden değil, bizzat Muğla’da üretilen teknoloji ile hizmet verilecek. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, sürecin bu aşamaya gelmesinde Vali Amir Çiçek’in büyük katkısı olduğunu söyledi. Harmandar, “10 Temmuz 2015 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından TEKNOPARK kurulması ile ilgili değerlendirme komisyonu toplanarak dosyamız incelendi ve oy birliği Muğla’da Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulması kararı alındı. Bugüne kadar geç kalmasının ana nedeni arazi sorunudur. İhmal edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bakanlığımız da bu konuya sıcak bakmıştır. En son artık üniversitemizin kendi arazisi içinden 64 dönümlük alanı Teknoloji Geliştirme Bölgesi olarak ayırdık. Üniversitemiz öncülüğünde yeni araştırma projeleri yaparak, İnovasyon ve katma değeri yüksek ürün elde etmek için proje geliştirme bölgesidir burası. Bunu bütün girişimciler ile yapacağız. Başta turizm olmak üzere sağlık turizmine ağırlık verdik. Muğla, Sağlık Turizmi Geliştirme Bölgesi ilan edilmiştir. Bakanlığımız da buna önem vermiştir. Muğla’ya her yıl 3 milyona yakın turist gelmektedir. Burada turistlerin sağlık yönünden tedavi görmeleri, normal turizm gelirleri ile karşılaştırdığımızda 5-6 katı olacaktır. Dolayısı ile sağlık turizminden gelen maddi katkı normal turizmden çok çok daha fazla olacaktır. Şu anda yapımı devam eden hastanemiz bir kaynaktır. Ayrıca hastanemizin bitmesinden sonra sağlık turizmine yönelik yatırımlarımızı Sağlık Bakanlığımız ile birlikte devam etmek istiyoruz. Üniversitemiz öncülüğünde Araştırma Geliştirme Projelerini temel aldık. Bunlardan birisi sağlık, diğeri yenilenebilir enerji. Muğla yenilenebilir enerji açısından Türkiye’de potansiyeli en yüksek ildir. Güneş alma oranı bakımından Muğla, diğer illerden yüzde 70 daha fazla güneş almaktadır. Diğeri de rüzgâr enerjisidir. Muğla’nın 1460 km deniz kıyısı uzunluğu var ve denizden esen rüzgâr özellikle denize paralel veya dikey gelen tepelerde rüzgâr enerjisinden elektrik elde etmek için uygun ortamlar vardır. Bu konuda 8 şirket ruhsat almıştır. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi güneş enerjisi açısından Türkiye’nin önemli üniversitelerinden birisidir. Önceki dönem Rektörümüze buradan teşekkür etmek istiyorum. Şu anda Üniversitemizin tükettiği enerjinin yüzde 4’ünü üniversitemiz güneş enerjisinden karşılamaktadır. Bunu yüzde 10’a çıkarmayı düşünüyoruz. Yöremizde güneş enerjisi ve rüzgâr enerjisi başta olmak üzere katı yakıt enerjisine de önem vererek Termik Santraller bakımından Türkiye’de önde olan Muğla’mızı diğer alanlarda da öne çıkarmak istiyoruz. Bu konuda üniversitemizde yetişmiş eleman mevcuttur. Bu üç alanda girişimciler ile Türkiye’de öncü bir girişim yapacağız. Bize destek olan başta sayın valimize teşekkür ediyorum. Önümüzdeki süreçte Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ni yönetmek için bir şirket kurulacak ve kısa sürede fiziki alanlar inşa edilerek halkımızın hizmetine sunmak istiyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!