Yeni nesil cihazlar üzerinde bulunan sensörler hayata da etki ediyor

Güncelleme Tarihi:

Yeni nesil cihazlar üzerinde bulunan sensörler hayata da etki ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2016 17:08

Teknoloji en çok sağlık alanında gelişiyor. Her geçen gün küçülen sensörlerle akıllanan cihazlar, insanların daha sağlıklı yaşatma peşinde. Hava temizlemeden şeker ölçme cihazlarına kadar birçok sağlık teknolojisini bir araya getirdik.

Haberin Devamı

Önümüzdeki dönemlerde birçok sensör ve internete bağlanabilen küçük cihazlar hayatımıza girecek. Hatta bir kısmı şimdiden girdi bile. Bu yeni nesil cihazların önceliği ise tahmin ettiğiniz gibi eğlence değil. Öncelik sağlığın. Teknoloji devinden birkaç kişiyle kurulan girişim şirketine kadar pek çok şirket, sağlık alanında icatlar yapıyor, yeni cihazlar geliştiriyor. Sağlık için geliştirilen bu yeni nesil cihazların bir kısmı hayatımıza girdi. Akıllı bilekliklerden küçük ev aletlerine kadar tüm teknolojik cihazlar artık önce sağlık özellikleriyle tasarlanıyor.

DEV BİR EKONOMİ YARATTI

2015 yılında dünya çapıda bu alana 90 milyar dolar harcandı. Bu rakamın içinde akıllı teknolojilerin yer aldığı mobil kategori ise 15 milyar doları aştı ve 2020 yılına kadar 55 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Başka bir deyişle önümüzdeki dönemlerde sağlık teknolojilerinin yer aldığı tüm cihazlar hayatımızdaki ağırlığını arttıracak. Biz de “önce sağlık” diyerek, sağlık teknolojilerinin geldiği son noktayı araştırdık. Dünyada ve Türkiye’de satışa çıkan birçok yeni cihazı bir araya getirdik.

Haberin Devamı

Yeni nesil cihazlar üzerinde bulunan sensörler hayata da etki ediyor

ASTIM HASTALARI İÇİN HAVA KONTROL SENSÖRÜ

Çağımızın en önemli sağlık sorunlarının başında astım geliyor. Özellikle hava kalitesinin düşük olduğu ortamlar, astım hastaları için tam bir düşman. Bu sorun üzerine yoğunlaşan ‘AlerSense’ adındaki ürün üzerindeki 4 farklı sensörle hava analizi yapıyor. Hava kalitesi, sıcaklık, partikül ve nem sensörleri sürekli çalışıyor. Bulunan ortamdaki hava kalitesi anlık olarak analiz ediliyor ve kullanıcıların akıllı telefonuna bilgiler gönderiliyor. Hava kalitesi uygun değilse kullanıcılar uyarılıyor. Önümüzdeki günlerde satışa çıkması beklenen cihazın satış fiyatı ise 500 TL civarında olacak.

Yeni nesil cihazlar üzerinde bulunan sensörler hayata da etki ediyor

Haberin Devamı

ŞEKER ÖLÇÜMÜ İÇİN DAHA KÜÇÜĞÜ YOK

Özellikle akıllı telefonlarda kullanılmak üzere birçok şeker ölçüm cihazı şu anda satışta. İlk cihazlar büyüklükleriyle taşınabilirlik açısından çok uygun değildi. Ancak geliştirilen yeni nesil şeker ölçüm cihazlarının boyutları, artık neredeyse bir kibrit kutusu kadar küçüldü. iHealth şirketinin geliştirdiği şeker ölçüm cihazı, iPhone modellerinin şarj girişinden monte ediliyor veya bluetooth üzerinden kablosuz olarak kullanılabiliyor. Kutunun içinden kal almak için delme aparatı da çıkıyor. Ürünün Türkiye’deki satış fiyatı 69 TL.

Yeni nesil cihazlar üzerinde bulunan sensörler hayata da etki ediyor

KALP KRİZİNE KARŞI ANLIK ÖLÇÜM YAPIYOR

Haberin Devamı

Akıllı saatlerle beraber nabız ölçümünü istediğimiz anda yapabiliyoruz. Bu teknoloji şu anda ne yazık ki kalp krizi gibi ölümcül rahatsızlıkları haber vermiyor. Beurer şirketinin geliştirdiği ‘PM 250’ adındaki ölçüm cihazı bir lastikle kalbin üzerine sabitleniyor. Bu sayede anlık olarak ölçüm yapabilen cihaz, verileri ise akıllı telefonlara gönderiyor. Kalp atış hızında görülen ani değişimlerde kullanıcılar uyarılıyor. Bu uyarılar doktorlar veya spor uzmanları ile paylaşılabiliyor. Ürünün satış fiyatı 350 TL.

Yeni nesil cihazlar üzerinde bulunan sensörler hayata da etki ediyor


DAMACANAYA KARŞI SU ARITMA TEKNOLOJİSİ

Son günlerde en çok kullanılmaya başlanan teknolojilerin başında su arıtma sistemleri bulunuyor. Damacana ile satın alınan suyun yerine kullanılabilen yeni nesil su arıtma cihazları arasıdan Arçelik’in ürettiği 3330 SFC modeli bulunuyor. Şehir şebekesine bağlanan sebilde ön karbon, ters osmoz ve karbon olmak üzere toplamda 3 farklı filtre bulunuyor. Suyun tazeliğini korumak için ise su tekrar filtre ediliyor. Soğuk ve sıcak su seçeneklerini de sunan sebilin satış fiyatı 1490 TL.

Haberin Devamı

Yeni nesil cihazlar üzerinde bulunan sensörler hayata da etki ediyor

HAVADAKİ VİRÜSLERİ VE ALERJENLERİ YOK EDİYOR

Soluduğumuz hava yaşam standartlarımızın en önemli kriterleri arasında. Özellikle hayvan beslenen veya sigara içilen evlerde solunan hava kalitesi oldukça düşmektedir. Bu sorun için harekete geçen Daikin ‘MC70L’ adındaki hava temizleme cihazıyla yüzde 99.6 alerjen, yüzde 99.9 virüs ve bakterileri temizleniyor. Evdeki kötü kokular ise yüzde 95 yok ediliyor. Uzaktan kumanda ile birlikte gelen cihazın kutusundan 10 yıl yetecek kadar yedek filtre de çıkıyor. Şu anda Türkiye’de satışta olan ürünün fiyatı ise 1350 TL.

Yeni nesil cihazlar üzerinde bulunan sensörler hayata da etki ediyor

Haberin Devamı


7 ALERJEN VE 4 BAKTERİ ÜZERİNDE ETKİLİ

Çamaşır makineleri sağlık konusunda etkili olan cihazların başında geliyor. Özellikle alerjisi olanlar sıradan makinelerle yıkanan çamaşırlardan rahatsız olabiliyor. Vestel’in geliştirdiği ‘Pyrojet’ teknolojisinde ‘Alerji Uzmanı’ programı bulunuyor. Bu program polen, kedi, köpek tüyü ve toz başta olmak üzere 7 alerjen ve 4 bakteri üzerinde etkili. Buna ek olarak bu teknoloji, A+++ ürünlere göre yüzde 70 enerji tasarrufu sağlıyor ve daha az su harcıyor. 8 kilogramlık kapasiteye sahip olan ‘8814 TT’ modelinin satış fiyatı 1.899 TL.

 

HAFTANIN TRENDİ

Yeni nesil cihazlar üzerinde bulunan sensörler hayata da etki ediyor

PLAYSTATİON İÇİN KABLOSUZ KULAKLIK

OYUN kulaklıklarındaki kablo karmaşasına çözüm bulan Plantronics, kablosuz oyun kulaklığı Gamecom P80’i oyun tutkunlarının beğenisine sundu. Playstation 4 için geliştirilen kablosuz kulaklık 10 saate varan şarj kapasitesi ve 12 metrelik kapsama alanına sahip.. Ses ayarı, parça seçimi ve durdur- yürüt gibi özellikler kulaklıkta yer alıyor. Türkiye’de de satışa çıkan modelin fiyatı 279 TL.

FACEBOOK'TAN CANLI MAÇ TAKİBİ ÖZELLİĞİ

FACEBOOK, ‘Sport Stadium’ adındaki yeni özellikle akıllı telefonlardan canlı maç takibi yapılabilmesini sağlıyor. İlk olarak Amerikan futbol ligiyle açılış yapan özellik önümüzdeki dönemlerde diğer spor türlerini kapsamaya başlayacak. Türkiye’de de kullanılmaya başlanacak özellik şu anda sadece iPhone’larda kullanılabiliyor. Şirketten yapılan açıklamada ise çok yakında bu özellik Android işletim sisteminde de yer almaya başlayacak. Bu özellik ücretsiz olarak kullanılabiliyor

OYUN DÜNYASI

Yeni nesil cihazlar üzerinde bulunan sensörler hayata da etki ediyor

EN VAHŞİ JOYSTİCK OYUNA ÇIKTI

Oyun aksesuarlarıyla ünlü Razer şirketi, ‘Wildcat’ adındaki yeni joystick modelini satışa çıkardı. Xbox One için geliştirilen yeni joystick, profesyonel bir oyun hakimiyeti sağlıyor. Turnuvalarda kullanmak üzere tasarlanan ve dünyanın en iyi eSporcularının görüşleriyle geliştirilen bu modelde, çok işlevli düğmeler bulunuyor. Bu sayede kişiselleştirme de yapılabiliyor. Wildcat’in Türkiye’deki satış fiyatı 700 TL.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!