YouTube Kids yayında: Çocuklara özel YouTube deneyimi

Dünyanın tartışmasız en büyük video platformu olan YouTube, Google çatısı altında uzun yıllardır büyümesini aralıksız sürdürüyor. Son olarak bu sabah gerçekleştirilen etkinlikte ise Google'ın yeni sürprizine şahit olduk. YouTube dışında artık hayatımızda YouTube Kids var. Peki nedir YouTube Kids?

Haberin Devamı

Bildiğiniz gibi uzun bir süredir YouTube'un çocuklar için pek çok sakıncalı videoya sahip olduğunu konuşuyoruz. Oysa ebeveynler çocukları için güvenilir ve içeriklerinin faydalı olabileceği bir video portali hayal ediyor. YouTube Kids de işte tam da böyle bir ihtiyaçtan ortaya çıkan yepyeni bir video platformu. Ayrı uygulaması olan, ayrı internet sitesi olan ve sadece çocuklara hitap eden yeni bir portal.

21 Nisan 2021 tarihinden itibaren (bugünden itibaren) YouTube Kids artık Türkiye'de kullanılabilecek. Bugüne dek 106 ülkede 44 farklı dilde hizmet veren ve çocukların fazlasıyla beğendiği YouTube Kids'in içeriği tamamen çocuklara özel olarak hazırlanıyor. YouTube çatısı altında olsa da YouTube ile doğrudan bir ilgisi yok ve ayrı bir platform olarak düşünebilirsiniz.

Haberin Devamı

YouTube Kids uygulaması, çocukların yeni içerikleri ve ilgi alanlarını kendi başlarına keşfetmelerini hem daha kolay hem daha eğlenceli hale getirirken ebeveynlerin de bu yolculuklarında onlara rehberlik etmesini kolaylaştırıyor. Çocuklar, YouTube Kids’de yer alan kategorilerde bulunan kanallar ve çalma listeleri ile yeni içerikler hakkında bilgi edinme ve eğlenme olanağı buluyor.
YouTube Kids yayında: Çocuklara özel YouTube deneyimi
YouTube Kids çatısı altında farklı farklı kategoriler bulunuyor. Bazıları ise şöyle: Öğrenme & Hobiler, Sanat & El Sanatları, YouTuberlar & Aile Vloggerları, Müzik & Dans, Oyuncak & Oyun.

YouTube Kids pek çok açıdan ebeveynleri tatmin edecek bir platform. Örneğin ebeveynler, YouTube Kids üzerinde çocuklarının izlemesini istedikleri video, kanal veya koleksiyonları seçebilme şansına sahip. Ayarları değiştirmek için, çocuklarına özel profil seçip ve yalnızca onaylı içerik seçeneğini işaretleyebilirler.

Sonrasında da karşılarına, arasından seçim yapabilecekleri bir kanal, koleksiyon ve video yelpazesi çıkıyor. Koleksiyonlar, "Yalnızca Onaylı İçerik" modunu kullanırken çocukların izleyebileceği içerikleri seçmenin kolay bir yolu. Ebeveynler, Koleksiyonlar ile güvenilir iş ortaklarımız ve YouTube Kids ekibinin bilim, müzik, öğrenme, okuma gibi konulara göre gruplandırılmış kanal seçkilerini kolayca onaylayabilirler. Çocuklar bu modda uygulama içinde arama yapamaz. Bu seçeneğin tercih edilmesi durumunda çocukların görmesi istenen içerikler yaş grubuna göre de belirlenebilir.
YouTube Kids yayında: Çocuklara özel YouTube deneyimi
Çocukları korumak adına YouTube Kids'in öne çıkan bir başka özelliği de aramaları kapatma. Ebeveynler diledikleri taktirde arama fonksiyonunu kapatabilme şansına sahip olduğundan çocuklar video araması yapamıyor ve sadece YouTube Kids tarafından doğrulanmış içeriklerle sınırlandırılır.

Haberin Devamı

Ayrıca ebeveynler diledikleri içerikleri de çocuklarının görmemesi adına engelleyebiliyor. Bir video veya kanal engellendiği takdirde, YouTube Kids uygulamalarına giriş yapıldığında söz konusu video artık gözükmez. Fikrinizi değiştirdiğinizde ise engellenmiş video ve kanalları dilediğiniz zaman temizleyebilirsiniz. Ancak şunu da belirtelim: Engellenen bir videonun, başka bir kanal tarafından yüklendiği takdirde uygulamada erişilebilir hale gelebilir.

Zamanlayıcı da bir başka çarpıcı özellik olarak karşımıza çıkıyor. YouTube Kids'te yer alan dahili zamanlayıcı, çocuklara izleme süresinin bittiğini söyleyerek ekran karşısında geçirilen süreyi kısıtlamanıza imkan veriyor. Oturum sona erdiğinde, zamanlayıcı, “Zamanın doldu” alarmı görüntüleyerek uygulamayı durdurma yoluna gidiyor. Kilit simgesine tıklayarak oradan “zamanlayıcı”yı seçip kaydırmalı çubuğu kullanarak sınır belirleyebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Çocukların neler izlediğini ve en son keşfettiğini, ilgi alanlarını takip etmek için izleme geçmişini kontrol etmeniz de mümkün.

Yazarın Tüm Yazıları